april 2019

Limburgers ambitieus in De Ster

De kans dat er na Jasper Philipsen in 2016 dit jaar nog eens een Limburger de Ster van Zuid-Limburg wint is, gezien het sterk internationaal deelnemersveld, niet super groot. Maar het is mogelijk. De Ster startte vrijdagnamiddag om 15 uur met een proloog over 5 km en kent zijn vervolg tijdens de drie volgende paasdagen.
We polsten de belangrijkste Limburgse kanshebbers naar hun ambitie.

Dubbel voor Juul Maes

Eerstejaars junior Juul Maes heeft in Cottbuser twee van de drie etappes gewonnen. Zaterdag was hij de beste in een criterium over 60km verdeeld over 40 ronden. De wedstrijd eindigde op een massaspurt en daarin toonde Maes zich de snelste.
Een dag later stond er een wedstrijd van 120km verdeeld over 5 ronden op het menu. Die werd gekleurd door een ontsnapping van vier renners die een minuut voorsprong kregen. Maar de Poolse formatie reed het gat dicht met als gevolg dat andermaal het hele pak richting finish stoof. Maes kwam als tweede de laatste bocht uit en spurtte zo naar een nieuwe zege.

Limburgers succesvol

Het afgelopen weekend was succesvol voor de Limburgers. Er waren overwinningen voor de nieuwelingen Senne Hulsmans (Kortenaken) en Senne Thonnon (Nandrin). Junior Juul Maes spurtte twee keer naar de zege in het Duitse Cottbuser. Bij de beloften pakte Jordi Meeus uit door de interclub in Rollegem te winnen.

Konijn en Wright aan de macht

De twee Limburgse wedstrijden voor eliten z/c en beloften werden allebei gewonnen door een niet-Belg. Zaterdag in Zutendaal haalde de Nederlander Alexander Konijn het na een verrassend koerseinde. Het leek er de hele wedstrijd op dat een vroege vlucht van zes, waarvan er uiteindelijk nog vier overbleven, voor de zege zou strijden. Maar in de slotfase werden ze nog bijgehaald door zeven achtervolgers, waaronder Konijn. In het zicht van de meet wist hij zich lichtjes af te zonderen.
Bij die vier Zutendaalse vluchters ook ene Tom Wright. Hij ging een dag later in Koersel opnieuw zijn kans. Dit keer in het gezelschap van tien medevluchters. De plaatselijke nationale kampioen Rutger Wouters (een dag eerder in de finale lek gereden) probeerde nog samen met Pieter Jacobs de kloof te overbruggen, doch tevergeefs. In de slotfase werden die twee nog bijgehaald door Wout Verbeek. Dit trio kon nog nipt het spurtende peloton voor blijven. Maar toen was de spurt voor de bloemen al anderhalve minuut gepasseerd. En daarvoor toonde de Brit Wright zich de snelste.

Senne Thonnon houdt Hulsmans van zege

Hulsmans junior mag zich gerust de man van het weekend noemen. Al had hij die twee tweede plaatsen ongetwijfeld graag ingeruild voor één overwinning. Zaterdag in Zutendaal spurtte hij het snelste van het pak, maar toen was Senne Thonnon een tiental seconden eerder juichend over de streep gebold. De knaap uit Mal ontsnapte tijdens de voorlaatste ronde, pakte een halve minuut en kon nipt standhouden. Een sterk nummertje. Zondag in Koersel moest Hulsmans in een spurt van een uitgedund peloton Vlaams kampioen Szkandra laten voorgaan. De plaatselijk Bob Poelmans, die ’s morgens ziek was opgestaan en een paar keer had moeten overgeven, werd derde. (foto Jos Aerden)

"Een wereld van verschil"

Nu Jari Snyers zijn diploma op zak heeft, krijg hij van zijn ouders de kans om alles op het wielrennen te zetten. “Een wereld van verschil en nu voor mij echt duidelijk waarom het de voorgaande jaren wat minder vlotte”, stelt hij. Zaterdag behaalde hij in Amay zijn eerste overwinning. Volgend weekend hoopt hij in de Triptique weer te scoren.