augustus 2020

Twintig jaar wielerpiste in Peer

We schrijven 25 augustus 2000. De open wielerbaan in Peer wordt plechtig geopend. Dit project kwam tot stand door een samenwerking van de stad Peer en Belgium Cycling die graag in elke provincie een open wielerbaan wilde. Daarvoor stelde voor elke provincie 75 000 euro ter beschikking. De zoektocht naar Limburgse kandidaten om dit te verwezenlijken leek op niets uit te draaien. Tot uiteindelijk Jean Bollen en Jean Brebels er hun schouders onder zetten en met de stad Peer aan tafel ging zitten.

Ronde van Vlaams-Brabant

Terwijl tal van wedstrijden worden gecanceld, houdt de Ronde van Vlaams-Brabant stand. Ze gaat morgen woensdag van start. Weliswaar in een lightversie wat betekent dat alle wedstrijden op een plaatselijk parcours worden gereden, dat er geen VIP wordt georganiseerd en dat er in de aankomst- en startzone geen toeschouwers worden toegelaten. “Normaal smeken we om toeschouwers maar nu smeken we hen om thuis te blijven”, aldus Eddy Lissens als voorzitter van de organiserende VZW. Door het wegvallen van de Ronde van Namen verschuift deze ronde van eind naar begin augustus. “Omdat we dan minder concurrentie hebben met andere nationale wedstrijden”, meldde men een tijd geleden vanuit de organisatie. Die concurrentie is vandaag door Corona tot bijna nul herleid.
Het wordt dus een speciale editie voor deze rittenwedstrijden die voor het eerst in 1998 werd georganiseerd en toen gewonnen werd door Ben Berden. Het was trouwens tot 2018 wachten tot Limburg dankzij Pieter Jacobs nog eens een opvolger kreeg. Voor het eerst ook geen individuele tijdrit in deze vijfdaagse rittenwedstrijd. Voor het eerst zullen er (dankzij Corona) ook profploegen kunnen deelnemen. Niet dat ze in grote getalen aan de start zullen verschijnen maar Telenet-Baloise Lions (met ondermeer Toon Aerts en Jim Aernouts), Pauwels Sauzen-Bingoal (met Laurens Sweeck en Eli Iserbyt) en Alpecin-Fenix (met Roy Jans en Jonas Rickaert) staan wel op de deelnemerslijst.
Het rittenschema: Woensdag 5 augustus: Linden-Linden (136,5 km) Donderdag 6 augustus: Nieuwrode-Nieuwrode (135 km) Vrijdag 7 augustus: Bertem-Bertem (143 km) Zaterdag 8 augustus: Kumtich-Kumtich (135 km) Zondag 9 augustus: Rillaar-Rillaar (149 km).

Lone Meertens in Strade Bianche

Slechts twee Belgische meisjes namen deel aan de Strade Bianche voor vrouwen. Eén van hen was Lone Meertens uit Bilzen. In tegenstelling tot haar landgenote en ploegmaatje Julie Van de Velde, die 24ste werd, heeft Lone de finish niet gehaald. Gezien het zware parcours, de verzengende hitte en het feit dat dit pas de eerste World Tour wedstrijd was, is dit alles behalve een schande voor de studente Burgerlijk ingenieur. Zelf heb ik altijd al ontzettend veel respect gehad voor jongeren die deze zware studies proberen tot een goed eind te brengen. Dit dan ook nog combineren met wielrennen op topniveau verdient tonnen respect.

Poelmans trekt knechtenlivrei aan

Afgelopen weekend nam Bob Poelmans deel aan de Tour Regionem Orlicka Lanškrounské, een 3 daagse rittenwedstrijd in Tsjechië.
In de eerste rit over 75km was het al dadelijk Acrog Tormans boven. Vrij vroeg in de wedstrijd ontstond een ontsnapping met 6 renners met daarbij Bob en ploegmaten Pepijn en Michiel. “Het ging hard en ze bouwden we al snel een voorsprong uit van 40sec tot er even later een spijtig ongeval gebeurde met enkele motards.

Kielich en Cortjens stagiair

Vanaf 1 augustus mogen ploegen stagiairs aanwerven. Het team Alpecin-Fenix geeft de Limburgers Timo Kielich en Ryan Cortjens de kans om in Pro Team te proeven van het grote werk. Dat meldt de wielersite Wielerflits. Op deze manier zullen de twee veldrittalenten zich optimaal kunnen voorbereiden op het komende veldritseizoen.

Tour Regionem Orlicka Lanškrounské

Vrijdag zijn Michiel Lambrecht, Bob Poelmans, Senne D'Hollander, Joris Reinderink, Pepijn Reinderink, Kenay De Moyer en Xander Verhagen voor Acrog-Tormans BC gestart in de Tour Regionem Orlicka Lanškrounské U17/U19 in Tsjechiê. De eerste rit van 77km was echter van korte duur, door een ongeval na 25km met een motor moest de wedstrijd eerst worden stilgelegd en nadien geannuleerd.

Pagina's