Achel (PK)

Datum: 
14 mei 2017
Categorie: 
jun
Dln: 
35
Toptien: 
  1. Bram Wauters
  2. Lars Daniëls
  3. Gerrik Decoster
  4. Bas Thonnon
  5. Bjorn Vandebeek
  6. Kamiel Bonneu
  7. Tristan Scherpenbergh
  8. Jarne Bams
  9. Arno Brouwers
  10. Dries Van Bun
verslag: 

Niet één van de topfavorieten Kamiel Bonneu of Bjorn Vandebeek is de nieuwe provinciale junioreskampioen. Wel eerstejaar Bram Wauters, zoon van Marc. Hij spurtte na een slopende wedstrijd sneller dan Lars Daniëls en Gerrik Decoster.

Deze drie maakte deel uit van een kopgroep van zes met daarbij ook nog de plaatselijke Kamiel Bonneu, Tristan Scherpenberg en Bas Thonnon. Zij gingen al op bijna 100km van het einde aan de haal. Het duurde heel lang eer ze meer dan een kwart minuut voorsprong kregen. Uiteindelijk konden ze die dan toch uitbouwen tot maximum driekwart minuut. Niet echt veel dus, waardoor ze constant moesten blijven koersen en waardoor ze op het einde toch wel alle zes op hun tandvlees zaten.   
Vooral de fel aangemoedigde en misschien wel iets te zegedriftige plaatselijke Bonneu verzette berenwerk. Maar Bonneu is iemand die het van stekelige klimmetjes moet hebben en die lagen er niet op ‘zijn’ parcours. 

“Ik had gehoopt om op het einde nog te kunnen wegrijden. Maar met drie renners van Sport en Steun in de kopgroep, waarvan er eentje blijkbaar de opdracht had gekregen om constant op mijn wiel te rijden, lukte dat niet”, aldus een zwaar ontgoochelde Bonneu na afloop.  

In de voorlaatste ronde ging Gerrik Decoster zijn kans. Precies hetzelfde maneuver dan een jaar geleden in het PK voor nieuwelingen in Vliermaal toen de knaap uit Koersel ook op weg leek naar de titel maar uiteindelijk nog werd bijgehaald. De snelle Daniëls moest reageren wilde hij winnen. “Zo is dat”, stelde hij achteraf. “Ik reed het gat dan ook dicht. Maar Bram Wauters kon mee schuiven. Uiteraard nam hij niet over omdat zijn ploegmaat Decoster weg was. Voor mezelf zat er niets anders op dan door te gaan tot ik op het wiel zat in de hoop het dan toch nog in de sprint te kunnen afmaken. 

Pas op 500 meter van de meet werd Decoster bijgehaald. Bram Wauters is natuurlijk ook niet traag en zat ideaal geplaatst. Hij won dan ook met ruim verschil. De drie overige koplopers BonneuScherpenberg en Thonnon werden in die slotronde nog door het peloton opgeslorpt. 

Voor Wauters is het zijn eerste zijn eerste seizoenszege en ook zijn eerste echte ‘uitslag’. “Nochtans ben ik al een hele tijd goed bezig. Maar als eerstejaars junior is het toch altijd wel even aanpassen. Vooral het hoger aantal kilometers in de grote wedstrijden is wennen. Het is toch een verdubbeling van bij de nieuwelingen. Maar ik kon toch al een paar keer mee de wedstrijd helpen maken. Dus ik ben zeker niet ontevreden over de huidige gang van zaken. En eigenlijk was ik hier ook wel aan de start gekomen met titelambities. In de finale had ik het geluk twee ploegmaats bij te hebben. En die door die uitval van Gerrik in de slotronde zat ik in een zetel. Al moest ik toch wel serieus bijten toen Lars Daniëls de kloof dichtte want die ging ontzettend hard. Wat papa Marc hier van zal zeggen? Geen idee”, lacht Bram. “Maar hij zal zeker content zijn.”