Al tien jaar euregiowielrennen

In 2007 staken enkele organisatoren vanuit Belgisch en Nederlands Limburg de koppen bij elkaar met als een doel een euregiocompetitie op te starten. Er werden enkele sponsors gevonden en meteen was de trein vertrokken. Tien jaar later leeft het klassement meer dan ooit. Zaterdag 15 april wordt in Zutendaal de editie 2017 op gang geschoten.
Aanvankelijk werd dit klassement enkel voor eliten z/c en beloften ingericht. Maasbracht en Brunssum zorgden voor het Nederlandse luik, Kohlscheid en Würselen voor het Duitse, Kerniel en Zutendaal voor het Belgische. Omdat het wielrennen in Duitsland de jaren nadien wat klappen kreeg, verdwenen de Duitse wedstrijden van het toneel. Maasbracht werd vervangen door Buchten. De drie andere inrichters zijn het klassement nog altijd trouw en werden de volgende jaren aangevuld met nieuwkomers.
Omdat Mediaan jaren de hoofdsponsor was, werd deze euregiocompetitie gedoopt tot het Mediaaneuregioklassement. Door velen nog altijd zo genoemd al werd het vorig jaar omgedoopt. “Sinds vorig jaar heet het mabs4.0 euregioklassement”, aldus voorzitter Wil Van hoof. “Eigenlijk is onze eerste sponsor ons nog altijd trouw. De directeur van Mediaan richtte een ander bedrijf op dat nu de naamsponsor van ons klassement is. Omdat het motto van hem ‘jongeren naar de top’ is, wilden we ook wat voor de jongerencategorieën doen. Vandaar dat we sinds enkele jaren een klassement voor juniores en nieuwelingen uit de grond stampten.”
Ondanks enkele verwoede pogingen om toch weer een wedstrijd in Duitsland aan het klassement toe te voegen, is dat niet gelukt. “We waren er nochtans een paar keer heel dicht bij”, vervolgt de voorzitter. “Toch kunnen we weer een mooi programma presenteren met zeven wedstrijden voor de nieuwelingen, zeven voor de juniores en vijf voor de eliten z/c en beloften, netjes verdeeld over de twee euregiolanden. In Nederland haakte Buchten af maar we hebben we met Heerlerheide een waardige vervanger gevonden. Zij richten wedstrijden voor de drie categorieën in op een mooi parcours. Zeker een meerwaarde voor ons klassement.”
Op 15 april start het nieuwelingenklassement met een eerste wedstrijd in Zutendaal. Een week later is het de beurt aan de juniores in Eijsden (net over de Belgisch-Limburgse grens). Voor de eliten is het nog wachten tot 1 mei. Hun openingswedstrijd is in Kortessem.

De volledige kalender van het mabs4.0 euregioklassement:
NIEUWELINGEN: 15/4 Zutendaal; 23/4 Eijsden; 30/4 Vliermaal (tevens het provinciaal kampioenschap); 18/6 Brunssum; 16/7 Kortessem; 22/7 Kerniel; 27/8 Heerlerheide
JUNIORES: 23/4 Eijsden; 21/5 Kortessem; 18/6 Brunssum; 22/7 Kerniel; 20/8 Vliermaal; 27/8 Heerlerheide; 2/9 Zutendaal
ELITEN Z/C EN BELOFTEN: 1/5 Kortessem; 18/6 Brunssum; 23/7 Kerniel; 27/8 Heerlerheide; 2/9 Zutendaal.

Share