Anna VDA bijna Belgisch kampioen

Door het afhaken van Middelkerke stond het BK voor juniores (heren en dames) en dames-nieuwelingen een tijdje op de helling. Gelukkig sprong Koksijde in.
Topfavoriet Arnaud De Lie, onlangs nog derde op het EK, heeft zichzelf niet opgevolgd als nationaal junioreskampioen. Het is Dries De Pooter uit Geel die de weinige junioreskoersen die er nog resten in de driekleur mag rijden. Zijn ploegmaat bij Balen BC Ramses Debruyne werd tweede. Siebe Deweirdt derde.
Bij de dames-nieuwelingen werd 2/3 van het podium bekleed door de Limburgse meisjes Anna Vanderaerden (dochter van ex-prof Gert) en Chloë Greenwood. Ze behaalden respectievelijk zilver en brons. Alleen dus het goud glipte hen door de vingers en daar zorgde de Waalse mountainbikester Julia Grégoire. Dit meisje verraste met een late uitval onze twee Limburgse meisjes. Op 1,5km pakte ze uit met een vlijmscherpe demarrage. En dit net nadat een ultieme poging van Hanne Gevers uit Zolder (dochter van ex-renner Geert en nichtje van Jan Kuyckx) om een spurt te ontlopen werd teniet gedaan.
Bij de dames-juniores ging de titel naar Julie Hendrickx die meteen na de start demarreerde en snel aansloot bij het peloton nieuwelingen dat één minuut voor de eerste doortocht van de juniores was gestart. Omdat haar ploegmaats achter haar afstoppingswerk deden reed dat nieuwelingenpeloton met dus Hendrickx steeds verder weg waardoor de titel haar niet meer kon ontsnappen. Beste Limburgse in die categorie werd Fien Belmans uit Tessenderlo met een 8ste plaats.

Share