Bex behaalt zilver op BK van U23

Een jaar geleden degradeerde Nathalie Bex in het nationaal kampioenschap voor juniores in Hooglede de tegenstand tot figuranten. Ze reed toen in haar eentje de ganse wedstrijd aan de leiding.
Dat dit zondag in haar haar eerste BK bij de eliten niet zou kunnen was uiteraard vooraf een zekerheid. Maar ze slaagde er toch in om als 6de te finishen. Daarmee werd ze na Lotte Kopecky de beste belofte.
“En daar ben ik bijzonder blij mee”, aldus de Truiense 19-jarige die normaal nochtans niet snel tevreden is. “Het gevoel van de wedstrijd vorig jaar en die van dit jaar was bijna hetzelfde. Beide keren hing ik tussen mijn kader. Vorig jaar om een ganse wedstrijd alleen te rijden, nu om te kunnen volgen,” grapt ze. “Tweede worden bij de beloften was het hoogst haalbare. Misschien had in de ‘overall’ uitslag nog iets dichter kunnen eindigen dan die 6de plaats. Maar daarvoor had ik bij het begin van de spurt iets meer vooraan moeten zitten. Nu moest ik van te ver komen. Bovendien moest ik op 150 meter van de finish nog eens gaan zitten omdat ik werd ingesloten. Maar al bij al ben ik tevreden. Eigenlijk was het zelfs niet de bedoeling dat ik zou mee spurten. Op 8km van het einde had ik nog eens iets geprobeerd en daarbij verschoot ik een serieuze cartouche. En dat was toen mijn laatste.”
Nathalie staat er zelf van te kijken dat ze op dit BK tot dit in staat was. “Voor studerende rensters komt dit kampioenschap absoluut ongelegen. Je daarop voorbereiden is onmogelijk. Ik heb pas een examenperiode van drie weken afgesloten. Ook de twee weken daarvoor had ik een rustpauze ingelast omdat het gevoel niet al te best was. Nochtans waren ze in de ploeg heel tevreden van mijn werk. Maar je weet dat ik voor mezelf nogal streng ben. Mijn trainer raadde me aan wat gas terug te nemen. Terug komen na die lange inactiviteit wegens mijn knieperikelen had veel energie gekost.”
Nu het vakantie is, kan Nathalie zich volledig focussen op de koers. “Ik heb dit jaar nog maar tien wedstrijden gereden en moet dus zeker nog een grote progressiemarge hebben. Ik hoop daarom nog voor een paar uitschieters te kunnen zorgen. Wie weet gebeurt dat heel binnenkort al. Ik zal begin juli in Tsjechië aan de vijfdaagse rittenwedstrijd Crasna Lipa deelnemen. Nadien gaat de focus naar het EK op de piste in Anadia (Portugal) waaraan ik zal deelnemen.” 

Share