Bonneu al goed begonnen

Afgelopen zondag behaalde Kamiel Bonneu in Drieslinter zijn eerst overwinning van het seizoen. Ook zijn eerste als junior. In een spurt met drie spurtte de nochtans niet zo snelle knaap uit Achel sneller dan ex-nationaal nieuwelingenkampioen Michiel Hillen. Meteen een goed begin van een voor hem belangrijk seizoen.
Als tweedejaars junior, rijdend voor het prestigieuze en ook sterke team van Davo, wordt van hem wel wat verwacht. Zeker in de grotere wedstrijden waarin nogal wat moet geklommen worden.
“Is dat zo”, glimlacht Bonneu? “Ik besef inderdaad dat het een belangrijk jaar wordt. Vorig jaar heb ik veel geleerd door aan tal van grote wedstrijden deel te nemen. Zoiets impliceert dat winnen moeilijker is. Dat heb ik dan ook niet gedaan, maar ik nam het er met plezier bij. Dit jaar hoop ik in die topkoersen mijn neus aan het venster te kunnen steken.”
De eerste koers waar hij naar uitkijkt is de Ronde van Vlaanderen op 2 april, gevolgd door de Ster van Zuid-Limburg. “Dat komt dichtbij”, stelt hij. “Dus als de conditie nu nog wankel is, wordt het kort dag. Maar daar hoef ik me geen zorgen om te maken. Echt top ben ik nog niet. Volgens de planning moeten er nog een paar procentjes bij kunnen.”
Sinds dit jaar werkt Bonneu samen met atletiektrainer Rik Didden. “Voorheen kon ik rekenen op de rijke koerservaring van Gert Claes”, vertelt Kamiel. “Dat is nog steeds zo. Via Rik Didden krijg ik uitgebalanceerde trainingsschema’s. Het grote verschil is dat ik sinds dit jaar met een hartslagmeter train. Voor de rest is er vergeleken met de voorgaande winters niet zoveel veranderd. Zoals voorheen heb ik tijdens het dode seizoen via fitness en wat mountainbiken een stevige basis gelegd. De ‘finetunen’ gebeurt nog maar sinds kort. Eigenlijk ben ikzelf verbaasd dat het al zo goed gaat. Zeker omdat ik in januari twee weken ziek ben geweest waardoor ik wat achterop geraakte in mijn planning. Gelukkig niet te veel zo blijkt nu. In Zepperen voelde ik dat het behoorlijk ging. Al heb ik daar toch ontzettend veel afgezien om uiteindelijk ‘maar’ 14de te worden. Dat afzien heeft me wel deugd gedaan en mijn conditie zeker een snokje in de positieve richting gegeven.”
Die zege in Drieslinter was voor Bonneu pas zijn tweede in zijn nog maar korte wielercarrière. De eerste was het provinciaal nieuwelingenkampioenschap in Koersel van twee jaar geleden. Twee keer op een totaal vlak parcours en dat voor iemand met klimmersbenen. “Raar hé”, lacht hij. “Ook raar dat ik zondag in een spurt won terwijl ik helemaal geen sprinter ben. Een massaspurt ga ik nooit winnen. Met een klein groepje zonder super snelle jongens kan ik mijn mannetje staan. In Koersel won ik in een sprint met twee (toen voor Bas Thonnon nvdr.), nu met drie. Wel telkens na een slopende wedstrijd. Maar inderdaad, ik hou meer van koersen waarin veel moet geklommen worden.”
Momenteel gaat zijn focus naar De Ronde van Vlaanderen. “Vooraf had ik nog graag Gent-Wevelgem gereden. Een wedstrijd van de Nations Cup en dus met nationale ploegen. Maar er nemen ook provinciale selecties aan deel. Doch Limburg doet niet mee. Dan rijd ik als voorbereiding twee kleinere wedstrijden. Volgende week in Budingen en daarna in Florennes. En wie weet kan ik nog eens winnen”, schatert hij.

Share