Brouwers in zicht van de meet gegrepen

De wedstrijd in Aalst was de voorlaatste van een reeks van negen tellend voor de Beker van België. De winst ging naar Sebastien Van Poppel die het in een spurt van zo’n zeventig renners haalde. Nathan Szekely werd vierde en beste Limburger. Klassementsleider Jarne Van Grieken werd 18de en kan met een voorsprong van 53 punten wat de eindzege betreft op beide oren slapen.
Het golvende Haspengouw heeft een peloton met de betere juniores van het land, weliswaar zonder wonderkind Remco Evenepoel aan de start, niet voor afscheiding kunnen zorgen. Dat was de twee voorgaande jaren toen respectievelijk Ponsaert en Vandermosten wonnen ook al het geval. Bij afwezigheid van de kleine lastige plaatselijke rondjes van vroeger loopt in de finale alles terug samen. Dat was dit keer weer het geval. Tot grote spijt van Arno Brouwers uit Ham die een gooi deed naar de overwinning.
Sterk wat Brouwers deed en bevestiging van zijn knappe prestatie van de jongste weken met ondermeer winst in Spanje vorig weekend. Toen op goed 20km van het einde een groep van elf renners een 20-tal seconden voorsprong nam, perste Brouwers er op de kasseien van Horpmaal alles uit, reed op de volgende helling iedereen uit het wiel om in zijn eentje de kloof op de leiders te overbruggen. Een knap staaltje fietswerk. Maar daar bleef het niet bij. Toen het peloton dreigde terug te keren, ging Brouwers weer alleen door. Even later kreeg hij steun van Wouter De Cleen. De twee gaven alles en leken op weg om het in een sprintje met twee uit te vechten voor de zege. Helaas... op twee kilometer van de finish werden ze bijgehaald.
“Uiteraard heel jammer en natuurlijk ben ik ontgoocheld”, aldus Arno na de streep. “Maar achteraf bekeken was het ook bijna onbegonnen werk. Op de brede, lange wegen hield het peloton constant een hoog tempo aan. Bovendien ging het constant lichtjes bergaf en stond de wind in het voordeel. Als het achter u niet stil valt is het bijzonder moeilijk om vooruit te blijven. Wat ons dus ook niet is gelukt, al geloofde ik er wel in.”
Beste Limburger werd Nathan Szekely met een vierde plaats. “Daar ben ik heel tevreden mee”, aldus de knaap uit Neeroeteren wiens zusje Emma vorig week nationaal kampioen bij de aspiranten werd. “Onderweg ben ik nochtans wegens mechanische problemen van fiets moeten wisselen. Dat kostte me heel wat energie. Dus mij hoor je niet klagen met deze 4de plaats.”

Share