Brussel-Zepperen

Datum: 
4 mrt 2018
Categorie: 
el/bel
Dln: 
162
Toptien: 
  1. Thijssen Gerben
  2. Debruyne Glenn
  3. Druyts Gerry
  4. Taminiaux Lionel
  5. Beullens Cedric
  6. Nevens Tibo
  7. Willems Thimo
  8. Molly Kenny
  9. Devos Han
  10. Weemaes Sasha
verslag: 

De manier waarop Gerben Thijssen naar de streep werd geloodst was een schoolvoorbeeld van hoe men een treintje moet bouwen. Zes Lotto's zette zich de laatste vijf kilometer op kop. Hun verschroeiend tempo ontnam iedereen de zin en mogelijkheid om nog te demarreren. En afwerker Thijssen werkte het werk perfect af. 

Daarmee wordt Brussel-Zepperen na 7 jaar nog eens gewonnen door een Limburger, want dat was geleden van 2011 toen de ondertussen gestopte Jorne Carolus het laken naar zich toe trok. "Als ik hier vandaag niet had gewonnen, zou ik Kurt (Van de Wouwer nvdr.) niet meer in de ogen hebben durven kijken", aldus Gerben Thijssen die bij wijze van spreken iedereen van de foto spurtte. "Met zo'n treintje mocht het gewonnen niet mislopen. Dat legde natuurlijk wel wat druk op mijn schouders, maar het geeft je ook extra kracht om het af te maken. Natuurlijk was ik er niet zeker van. Vergeet niet dat dit pas mijn eerste wedstrijd van dit seizoen is. Normaal was ik vorige week in Brussel-Opwijk al gestart, maar toen moest ik ziek afmelden. Ik wist daarom ook niet goed wat ik van deze wedstrijd moest verwachten. Meer dan drie weken heb ik met een weerbarstige verkoudheid gesukkeld. Uiteindelijk was antibiotica de enige remedie om er vanaf te geraken."

Voor de wedstrijd was het zeker niet het plan om Gerben Thijssen voluit uit te spelen. "Zeker niet. Brussel-Zepperen is een koers die niet zo vaak op een massaspurt eindigt. Het plan bij de start was dan ook om iedereen voluit te laten koersen. Ikzelf had buiten verwachtingen goede benen. Dat voelde ik al op de klimmetjes in de buurt van Hoegaarden. Ik kon me ook vrij goed vooraan posteren, gedurende de hele wedstrijd. Als het in waaiers uit elkaar was gevallen, was ik zeker mee geweest."

Ondanks tal van pogingen bleef het grootste gedeelte van het deelnemersveld bij elkaar. "Vanaf toen werd uiteraard wel mijn kaart getrokken", aldus Thijssen. "En de jongens hebben dat voortreffelijk gedaan. Ik ben hen daarvoor heel dankbaar. Als Limburger een Limburgse topkoers winnen, is super."

En dat juist in het weekend dat hij eigenlijk op het WK in Apeldoorn had moeten zitten.  Thijssen zal er nu zeker geen spijt van hebben. Allicht liever dit dan na de kwalificaties van de ploegenachtervolging de boeken al te moeten toedoen? "Ach... ik heb de keuze gemaakt om dit seizoen alles op de weg te zetten. En als men mij dat kwalijk neemt, is dat maar zo. Dit noem ik in ieder geval antwoorden met de benen. Bij Lotto heeft men een plan met mij. Er wordt een weg uitgestippeld. En die probeer ik zo goed mogelijk te bewandelen."

Brussel-Zepperen winnen is mooi. De ganse top tien van vorig jaar rijdt nu met een prof of pro-continentaal contract rond. De winnaar van 2018 zal ook volgend jaar prof zijn, want dat is al in kannen kruiken. "Dat is zo", knikt Gerben. "Maar nu al op mijn lauweren rusten is er inderdaad niet bij. Ik wil dit jaar een heel sterk seizoen rijden. Volgend weekend rijd ik Parijs-Troyes. Een koers tussen de grote jongens. Ik kijk er naar uit om daar eens tegen grote heren te spurten.