Brustem

Datum: 
25 feb 2018
Categorie: 
el/bel
Dln: 
157
Toptien: 
  1. Daemen Stijn
  2. Willems Kenny
  3. Wouters Rutger
  4. Vanhoof Ward
  5. Jacobs Pieter
  6. Van den Branden Victor
  7. Mertens Tom
  8. Jaspers Ward
  9. Van Tricht Stan
  10. Cumps Ruben
verslag: 

Wat goed is komt snel. Een oeroude cliché maar dankzij Stijn Daemen weer brandend actueel. De Nederlandse neobelofte, die de twee voorgaande seizoen als junior de stiel leerde bij het Tongerse Davoteam, won in Brustem zijn eerste beloftekoers waarin hij aan de start verscheen.
Ondanks die schitterende prestatie bleef Stijn Daemen uit het Nederlandse Waubach, op slechts een boogscheut van Maastricht, vrij bescheiden tijdens en na de podiumceremonie. Winnen en de daaraan gekoppelde plichtplegingen zijn uiteraard een deel van zijn natuur. Dat heeft hij in de jeugdcategorieën overvloedig gedaan. "Het is uiteraard mooi dat ik meteen mijn eerste beloftenkoers kan winnen", stelt hij. "Dit betekent dat ik klaar ben voor dit voor mij toch wel belangrijk jaar. Ik krijg in het U23 team van Lotto-Soudal een mooie kans en die wil ik met beide handen grijpen. Voor de start was het voor mij nog een beetje koffiedik kijken wat de manier van koersen bij de beloften betreft. Daar worden vaak wilde verhalen over verteld", lacht hij. "Maar al bij al viel het best mee. Vorig jaar heb ik bij Davo tal van grote junioreswedstrijden gereden (en gewonnen nvdr.). Qua afstand en manier van koersen was dat te vergelijken met deze wedstrijd hier in Brustem. Doch ik besef dat het in de grote beloftenkoersen, die toch een 60-tal kilometer langer zijn, andere koek wordt. Volgend week mag ik er een eerste keer van proeven. Dan rijd ik een grote wedstrijd in Frankrijk. Dus neen, ik zal er in Brussel-Zepperen niet bij zijn."
Het was een kopgroep van zes die de finale van de wedstrijd inleidde. Daarbij drie jongens van het Zannatateam maar zonder favoriet Rutger Wouters. Uiteindelijk bleven bij het ingaan van de vier plaatselijke ronden enkel Daemen, Willems en Mertens vooraan. Ze hadden driekwart minuut voorsprong op een achtervolgend groepje van een 25-tal renners waaruit in de slotfase Rutger Wouters, Ward Vanhoof, Pieter Jacobs en Viktor Van den Branden op zoek gingen naar de leiders. Omdat bij het koptrio Mertens moest afhaken, kon bij de achtervolgers plots Wouters voluit meewerken. Ze kwamen nog dicht, maar om voor de zege te spurten kwamen ze te laat. Daemen won dus. Wouters werd derde.
"Misschien iets te laat aan de achtervolging begonnen, maar ik zat een beetje gevangen in de ploegtactiek", aldus Wouters. "Maar ik ben tevreden met deze derde plaats. Ik had het in jullie krant toch voorspeld dat ik zou meedoen, maar allicht nog te kort zou komen voor de zege. En dat is dus gebleken.”