Cortjens: hersenschudding na val

Eén van Belgisch beste juniores op dit ogenblik is zonder twijfel Lanakenaar Ryan Cortjens. Vooral op zeer lastige omlopen komt hij vaak heel sterk uit de hoek. Dat toonde hij op 11 november nog in Gavere waar hij door te winnen revanche nam op een min of meer mislukt Europees kampioenschap van een paar dagen eerder.
Een serieuze opsteker voor de wereldbeker van afgelopen zondag in Tabor. Maar helaas werd Ryan daar pas 26ste. Daar was een meer dan geldig excuus voor. Tijdens de opwarming kwam hij namelijk vrij zwaar ten val. Het was zelfs een klein wonder dat hij de start van de wedstrijd kon nemen.
“Misschien had ik dat achteraf bekeken en medisch gezien beter niet gedaan”, aldus Ryan. “Maar je reist natuurlijk niet naar Tabor om dan onverricht ter zake terug te keren. Ik had ook heel veel van die wedstrijd verwacht, gezien mijn zege van een paar dagen eerder in Gavere waar ik toch een heel sterk deelnemersveld achter me liet. Bovendien is het parcours van Tabor behoorlijk lastig. Echt iets voor mij dus.”
Maar het werd niets dus. “Tijdens de verkenning kwam ik ten val op de balken. Jawel, die waar ook Mathieu Van der Poel de dag voor de wereldbeker ‘struikelende’ foto’s van postte. Ik was dus niet de enige die daar tegen de grond ging”, glimlacht hij. “Alleen kwam ik slecht neer. Ik raakte goed over de eerste balk, maar viel op de tweede. Even was ik wat groggy. Niet zo erg, dacht ik eerst. Daarom besliste ik ook om te starten. Maar tijdens de wedstrijd kreeg ik ontzettend veel last van hoofdpijn. Ik heb wel uitgereden maar het resultaat was dus alles behalve bevredigend.”
Maandagavond deed Ryan een rollentraining. “Dat viel serieus tegen. Nochtans had ik in de loop van de dag weinig of geen last gehad van hoofdpijn. Doch op de fiets kreeg ik er last van. Ik ga het nu wat rustiger aan doen om het goed te laten genezen in de hoop dat ik in het weekend weer top ben. Want dan is er de wereldbeker in Koksijde. Niet echt mijn favoriete omloop. Zandomlopen zijn niet echt mijn ding. Ik kan het wel want twee jaar geleden werd ik in het zand van Oostende nationaal nieuwelingenkampioen. Maar dan moet ik ook echt wel heel goed zijn. Anders loopt het van geen meter. Zoals vorig jaar bijvoorbeeld op het BK voor juniores in Koksijde waar ik veel van had verwacht maar pas tiende werd. Dus ik hoop voor zondag weer op een superdag.”

Share