Cortjens nationaal junioreskampioen

Limburg heeft een nationale kampioen veldrijden. Daarvoor zorgde Ryan Cortjens. Niet totaal onverwacht uiteraard. Hij was vooraf de uitgesproken favoriet, samen met Witse Meeussen. Laatstgenoemde domineerde het eerste deel van deze winter. Maar sinds december moest hij meestal zijn meerdere erkennen in Cortjens. Doch op een kampioenschap weet je nooit. Meeussen werd een jaar geleden als eerstejaars al tweede. Cortjens werd toen pas tiende, weliswaar als gevolg van kettingproblemen meteen na de start waardoor hij een ganse cross moest achtervolgen.
Nu ging het meteen goed. Cortjens nam de kopstart maar… op de eerste technische passage leek het al fout te lopen. De Maaslander kwam ten val en het duurde even eer hij zijn fiets van onder de reclamedoeken had getrokken.
“Ik moest dus weer achtervolgen”, aldus Ryan. “Maar ik bleef rustig en al bij al zat ik vrij snel weer in het spoor van Meeussen en Nys die door dat foutje van mezelf toch meteen een kloofje van tien seconden sloegen. Dat ik zo snel terug in hun wiel zat, gaf me vertrouwen. Ik trachtte even te bekomen, voor zover dat op dit parcours mogelijk was, om dan voluit door te gaan nadat Nys een fout maakte. Meeussen moest een gaatje laten en vanaf toen wist ik dat zonder pech de titel voor mij zou zijn.”
Voor Cortjens is het zijn tweede nationale driekleur. Twee jaar geleden behaalde hij die in Oostende ook al bij de nieuwelingen. Voor de tweede keer deed de zelfgemaakte Belgische vlag (zie foto) door één van zijn vurige supporters Peggy, de vrouw van gewezen renner Johan Driesen, dienst. “Johan had me voor de wedstrijd gezegd dat ze die vlag mee hadden”, lacht Ryan. “En dat hij daarmee net voor het opdraaien van de rechte lijn zou staan. Maar blijkbaar stond Sylvi Thijs, buur van Ryan en trouwens een echte wielermama (ze is naast wielerverzorgster vooral ook de mama van Dennis Coenen) er net voordien met een vlag (die blijkbaar van Paul Truyen was). Die van Peggy moest natuurlijk ook mee, vandaar dat ik met twee vlaggen over de meet reed. Prachtig toch”, glundert hij. "Bij mijn eerste titel bij de nieuwelingen reed ik met één vlag over de streep. Dit is mijn tweede. Dus... twee valgen", schatert hij.
Voor Limburg betekent dit de vijfde nationale juniorestitel in het veld. Eric Vanderaerden werd in ’80 (Maurage) en in ’81 (Munte) nationaal junioreskampioen, de betreurde Gerry Werckx in ’90 (Overijse), Dennis Vanendert (jawel! Voor Van Compernolle en Joeri Adams) in 2006 (Tervuren) en dus nu Ryan Cortjens in Kruibeke.

Share