Cortjens wint openingsrit in Aubel

Om hoge ogen te gooien in de rittenwedstirjd Aubel-Thimister-Stavelot (vroeger de driedaagse van La Gleize genoemd)moet je van goede huizen zijn. Bijna ieder jaar wordt dieze rittenwedstrijd voor juniores door sterke buitenlanders gelomineerd. Behalve vorig jaar. Toen domineerde ene... Remco Evenpoel die er toen ongeveer alles won.
Dat mogen we zeker niet verwachten van Ryan Cortjens. De nationale veldritkampioen kan nochtans ook een aardig stukje op de weg fietsen. Ook al is hij geen lichtgewicht, toch kan hij een aardig stukje bergop fietsen. Ook tijdrijden ligt hem. Herinner u zijn zege in de tijdrit van de Tour du Valromey eerder dit jaar. Bovendien is hij ook nog eens snel. Een all-rouder dus. Zijn snelle benen toonde hij in de openingsrit van de driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot. Daar bleek hij de snelste in een massaspurt na een wedstrijd die vooral gekenmerkt werd door de overvloedige regenval en de strakke wind. Uiteraard werd Ryan ook de eerste leider en kreeg hij de gele leiderstrui om de schouders.
"Prachtig", glunderde hij na afloop. "Deze eerste rit was zeker niet de zwaarste van deze driedaagse. Maar ik ben zeker niet bang van de ritten van zaterdag en zondag waar een stuk meer zal moeten geklommen worden. Eerst is er zaterdagvoormiddag nog een ploegentijdrit. Mogelijk hebben we met ons team daarvoor niet de beste papieren. Ik hou er dan ook rekening mee dat ik die trui zal verliezen. Maar de ritten nadien ga ik hem dan zeker proberen terug te pakken. Eindwinst in deze zware en sterk bezette wedstrijden zou mooi zijn. Al kan mijn driedaagse na deze zege eigenlijk al niet meer stuk. 
Milan Paulus spurtte naar een 7de plaats. Als klimmertje is de Truienaar één van de favorieten op de eindzege. 

Het vermoeden van Ryan werd bevestigd. In de ploegentijdrit (die gewonnen werd door het Franse team  AG2R, finishte het WAC team van Cortjens pas als 17de waardoor hij zijn leiderstrui kwijt raakte en wegzakte naar de 48ste plaats. In de namiddagrit kon Ryan zich goed handhaven in de eerste groep tot een renner voor hem in de laatste kilometer op een betonnen blok reed en een deel renners, waaronder Cortjens, meesleurde in zijn val. Ryan kwam als 91ste over de streep maar omdat de val in de laatste kilometer gebeurde kreeg hij dezelfde tijd dan de eerste groep die op 24" van de Italiaanse winnaar Alessandro Baroni eindigde. De Brit Tom Couzens, die deel uit maakte van de kopgroep van driie, werd aan de vooravond van de slotrit de leider. 
Milan Paulus is 20ste op amper 29" van de leider. Slechts een peulschil in het vooruitzicht van de lastige slotrit in Stavelot. 

In de slotrit spurtte Cortjens naar plaats zes. Daarmee legde hij beslag op de eindwinst in het puntenklassement waardoor hij de blauwe trui mee naar Lanaken mocht nemen. 

Share