Daling aantal wedstrijdaanvragen van 21%

Traditiegetrouw wordt er door de verantwoordelijken van de Limburgse afdeling van cycling Vlaanderen tijdens het tweede weekend van het nieuwe jaar een terug en vooruit gekeken naar het seizoen. Ook wordt er dan de nieuwe wielerkalender op- en voorgesteld. Conclusie: niet echt om vrolijk van te worden.
Nochtans deed voorzitter Jos Mondelaers een poging om de positieve punten, die er uiteraard zijn, zo goed mogelijk in de verf te zetten. Zo is er de komst van Ludo Smeyers die de ontslagnemende Glenn Alenis zal vervangen. Er is de komst van de transponders die het opmaken van uitslagen vlotter en nauwkeurig maakt. Voor nieuwe inrichters is er een mogelijkheid om zonder meteen aan te sluiten een wedstrijd in te richten, wat de kosten beperkt.  Er is de schitterende infrastructuur op Terlaemen, Peer en tevens de schitterend BMX-circuits. Er is de aanwerving van Kevin Hulsmans als provinciale coach, het feit dat alle PK’s werden toegewezen en vooral dat de renners, met ondermeer drie nationale wegkampioenen (Thijssen, Wouters en Bex), twee veldritkampioenen (Cortjens en Kielich) en twee Europese pistekampioen (Ghys en Fretin) het schitterend hebben gedaan.
Bravo! Maar het is zeker niet allemaal feest. Dat was bijvoorbeeld de opkomst tijdens de algemene vergadering zeker niet. Nooit eerder waren er zo weinig inrichters en bestuurders op de afspraak. Amper 40 aanwezigen. Nooit eerder gezien. Inrichters worden schaars en dat bleek. “Organisatoren gooien te handdoek. De vaste waarden worden niet meer vervangen door nieuwe vrijwilligers. De hoge ziekenwagenkosten en seingevers die men meer en meer moet ‘inhuren’, als ook ‘het wegmeubilair’ (zoals Tim Wellens het noemt nvdr.) maken inrichten ontzettend moeilijk waardoor ze afhaken”, aldus Mondelaers.
Resultaat: er staan vandaag 95 wedstrijden op de kalender en dat zijn er 25 minder dan een jaar geleden na de kalendervergadering. Een duik van ruim 20%. Akkoord, de ervaring leert dat er daar nog bij komen. Maar, er vallen er ook nog weg waardoor het eindtotaal in oktober allicht status-quo zal zijn. Een paar jaar heeft men het aantal kunnen stagneren, maar nu brandt meer dan ooit het rood licht.

Aantal wedstrijden - In totaal werden er na de kalendervergadering van afgelopen vrijdag 95 wedstrijden aangevraagd. Een jaar geleden waren er dat nog 120. Hier de onderverdeling per categorie met tussen haakjes de aantallen van vorig jaar. Profs: 1 (4); eliten z/c en beloften: 26 (28); juniores: 26 (36); nieuwelingen 26 (31); aspiranten: 5 (7); miniemen: 5 (6); dames: 3 (2); amateurs en masters: 3 (6).
Afhakers - Nadat eerder de Aalsterse Wielerclub al te kennen gaf dat ze stopt met het organiseren van wielerwedstrijden maakte nu ook wielerclub Fancy uit Tessenderlo bekend dat ze niet meer als wielerclub zullen aansluiten bij de wielerbond.
PK’s - Dat Kerniel de provinciale kampioenschappen voor nieuwelingen, juniores, eliten z/c en beloften voor haar rekening neemt, was al bekend. Nu is ook het kampioenschap voor amateurs en masters toegewezen. Dat zal op 7 september betwist worden in Zutendaal.

Share