De beste van de wereld

De jongste weken toont Ryan Cortjens zich veruit de beste Belgische junior. Meer zelfs: hij domineert ook zijn leeftijdsgenoten met andere nationaliteiten. Met misschien een beetje zin voor overdrijving mag hij momenteel zichzelf de beste van de wereld noemen. Dat demonstreerde hij zondag nog maar eens op de citadel van Namen waren hij iedereen overklaste. Sinds de GP van Hasselt op 1 december heeft Ryan geen enkele wedstrijd meer verloren. En het waren niet zomaar wedstrijdjes. Stuk voor stuk topcrossen: Hasselt, Overijse, Gavere, Essen, Zonhoven en nu dus de wereldbeker in Namen. Zijn eerste overwinning in een wereldbekerwedstrijd waarin hij het met ruime voorsprong haalde van zijn ploeggenoot maar ook wereldkampioen Ben Tullett.
Cortjens kwam in Namen al na één ronde door met 30 seconden voorsprong. En die kloof heeft hij nadien verder uitgebouwd.
“Na die zegereeks kwam ik uiteraard vol vertrouwen en super gemotiveerd aan de start”, aldus Ryan. “Vorig jaar had ik al ondervonden dat dit parcours eentje is dat me bijzonder goed ligt. Ik werd toen als eerstejaars al 4de. Tijdens de verkenning had ik meteen door dat de omstandigheden dit jaar voor mij uitstekend waren. Lange hellingen die je echt op de power moet nemen en nogal wat modder zijn ingrediënten die ik graag heb. Een beetje zoals ook in Gavere, Overijse en Zonhoven, waar in eveneens won. Dus ik kwam met veel vertrouwen aan de start. Ik wist dat ik best als eerste richting schuine kant ging. Dus de start was heel belangrijk. Zonder het eigenlijk zelf te willen, had ik voor die beslissende strook al een kloofje geslagen. Op de schuine kant kon ik dat nog wat uitbouwen. Bij de opwarming had mijn vader me al gezegd dat ik daar vergeleken met de anderen heel snel ging. En dat bleek dus ook tijdens de wedstrijd. En eens je een gat hebt geslagen, is het zaak om een tempo te zoeken dat hoog genoeg ligt en dat je een hele wedstrijd kan aanhouden. Daarvoor heb je uiteraard een prima conditie nodig, maar zeker ook wat ervaring. Het is goed als je wat dat betreft al eens tegen een muur bent gebotst. Iets wat me wel al eens is overkomen. Dit keer verliep alles naar wens. Op de stroken die me goed lagen, ging ik telkens voluit om dan op andere stroken te trachten wat te recupereren.”
Dit noemt Ryan veruit zijn mooiste overwinning. “Zeker weten”, stelt hij. “Mijn eerste wereldbeker winst en dan nog op een parcours waar ik altijd graag had willen winnen. Nu maar hopen dat ik in deze flow kan blijven want de kampioenschappen zijn voor mij toch wel heel belangrijk. Uiteraard het BK, maar vooral het WK. Dat is een wedstrijd die me bezighoudt, zeker nu ik me op dit moment de beste van de wereld mag noemen”, schatert de eerder bescheiden Limburger. “Ik meen toch terecht te mogen zeggen een reële kanshebber te zijn voor die wereldtitel. Of ik deze conditie tot dan zal kunnen aanhouden? Dat zullen we zien. Zelf meen ik van wel want volgens mij ben ik nu nog niet helemaal op het toppunt van mijn conditie en kan er nog een tikkeltje bij. Dat zal dan via competitie moeten want trainen is in deze periode quasi niet meer aan de orde. Woensdag is er al Zolder, vrijdag Loenhout, zondag Diegem, op nieuwjaarsdag Baal, vervolgens nog Brussel om dan komt het BK er al aan. Druk maar in deze omstandigheden heel plezant. Laat ze maar komen.”

(op de foto is duidelijk te zien dat modder altijd speelgoed is geweest voor Cortjens)

Share