Drie Limburgse teams fusioneren

Drie Limburgse team smelten vanaf 1 januari samen tot één. Het Davoteam, United Cycling en KZLWC zullen in de toekomst één team vormen. Doelstelling is wielrenners een volledige doorstroom te bieden van bij de miniemen tot de renners profrijp zijn.
De omgekeerde beweging van wat er de laatste decennia in het wielerlandschap is gebeurd. Toen wilden clubs zich specialiseren met een beperkt aantal renners en in een specifieke categorie. Zo ook in onze provincie. United Cycling was het team dat beloften opleidde. Davo deed dat met uitsluitend juniores. De traditionele clubs zoals KZLWC, die zich om renners van alle categorieën bekommerden, maar het bij de juniores en beloften meestal met minder getalenteerde jongens moesten doen, werden gedwongen om vooral aan jeugdopleiding (miniemen, aspiranten en nieuwelingen) te doen.
“We willen een ander pad inslaan”, aldus Albert Derwael van United Cycling en renners de kans geven om in één team te groeien. “Samen met Vital Daenen, de voorzitter van Davo, hebben we besloten om te fusioneren. We zijn samen aan tafel gaan zitten met het bestuur van KZLWC. Die wilden graag mee op de kar springen. De drie aparte clubs worden ontbonden en worden samen één club. Uiteraard zal KZLWC haar eigenheid behouden en zich vanaf nu uitsluitend gaan bezighouden met jeugdopleiding. Iets waar ze goed in zijn.”
“Wat niet betekent dat renners die bijvoorbeeld niet de kwaliteiten hebben om in de juniores- en/of beloftenkern terecht te komen, elders onderdak moeten zoeken. Ze kunnen bij ons blijven verder koersen. We blijven nog een beetje een aparte tak in het geheel. Onze renners zullen ook niet helemaal dezelfde truitjes dragen dan de juniores en beloften”, voegt Ronny Reekmans er aan toe.
Tussen de regels hoorden we dat dit nieuwe team, dat Davo United Cycling Team zal heten, vooral op de structuur van het huidige United Cycling team zal gestoeld worden. Albert Derwael zal samen met Vital Daenen de stuwende kracht achter de schermen blijven. United-secretaris Tom Duchamps blijft die functie bekleden in de nieuwe structuur. Johan Remels blijft ploegleider. “Ik blijf me om de beloften bekommeren”, verduidelijkt Johan. “Het junioresteam zal door een ander ploegleider geleid worden. Wie dat zal zijn is nog niet bepaald.”
Nu de fusie officieel is, kan de zoektocht naar renners beginnen. “De betere juniores uit het Davoteam van vandaag zullen zeker kunnen doorstoten naar ons beloftenteam”, aldus Derwael. “Talentje Jorre Debaele van KZLWC zal indien hij dat wenst in het junioresteam opgenomen worden. Voor die categorie moeten we nog op zoek naar een aantal renners. Want Davo huisvest momenteel maar vier eerstejaars. Daar hebben dus zeker nog volk nodig.”

Share