François Lambrechts

Twee nieuwe wegcoachen

Onlangs diende de provinciale coach Annelien Bollen haar ontslag in. Naar eigen zeggen omdat ze het te druk heeft met haar praktijk als kinesiste. De provincie moest daardoor op zoek naar een opvolging. François Lambrechts en Dieter Gerards stelden zich kandidaat en zullen het komende seizoen de Limburgse selecties begeleiden.
Voor François Lambrechts is dit geen primeur. Hij is wat dat betreft al door de wol geverfd. Als pistecoach wordt door de pistiers op handen gedragen en heeft met hen al heel wat resultaten behaald. “Dat is vooral hun verdienste”, blijft Soit bescheiden. Maar de insiders weten wel beter. Bovendien heeft hij ook al heel wat ervaring als wegcoach.
“Ik was jaren de rechterhand van coach Guido Froyen”, blikt François terug. “Toen Guido plots en veel te vroeg overleed, heb ik een hele tijd zijn taak overgenomen in afwachting dat men iemand anders vond. Dat werd Jos Haex met mezelf als zijn assistent. Toen Jos nadien ook bij Sport en Moedig Genk aan de slag ging en daardoor vond dat hij niet meer neutraal kon zijn, nam ik het roer weer over. Dat heb ik een hele tijd gedaan, tot de ex-voorzitter me verplichtte om mijn vergunning als ploegleider zelf te betalen. Iets wat ik uiteraard weigerde. Enkele dagen later kreeg ik dan via, via te horen dat ik vervangen werd door Frank Grondelaers die daarna ploegleider werd bij Balen BC en op zijn beurt werd afgelost door Annelien Bollen.”
Nu kruipt Francois dus weer opnieuw achter het stuur van de Limburgse volgwagen. Dit keer als hoofdcoach met naast hem de jonge Dieter Gerards. “Ik heb me vooral kandidaat gesteld op aandringen van heel wat renners en ouders van jonge renners”, benadrukt François. “Ik zal niet ontkennen dat zoiets je ego streelt. Daarom wil ik het ook heel graag doen. Omdat ik al enkele andere engagementen in de koers had opgenomen, is het voor mij niet mogelijk om alle wedstrijden te doen. Daarom is het ideaal dat ook Dieter Gerards zich kandidaat stelde zodat we deze opdracht samen kunnen opnemen. Dieter is nog jong en kan in die functie zeker doorgroeien. Met mijn jarenlange ervaring kan ik hem heel wat dingen bijbrengen. Want coachen is zeker meer dan enkel maar selecties maken en met de wagen de wedstrijden volgen.”

Share