Fretin Europees kampioen afvalling

Nadat dinsdag belofte Juul Hesters al Europees kampioen afvalling werd, heeft Genkenaar Milan Fretin hem dat gisteren bij de juniores nagedaan. Een eerste beloning voor maandenlang hard werken en voor een eerstejaars een prachtprestatie. Dat hij dit titel behaalde als afsluiter van een lange en zware dag, maakt het nog mooier. Fretin maakt immers ook deel uit van het achtervolgingsviertal dat al in de voormiddag voor een medaille moest knokken. Omdat ze dinsdag de derde tijd lieten afklokken moesten ze het vanmorgen opnemen tegen Polen, met als inzet een finaleplaats. Ze verloren nipt waardoor ze later tegen Duitsland voor brons moesten strijden. Het werd echter geen medaille voor het Belgisch viertal. Met een sterke tijd van 4.08.991 verbeterden ze wel het vorige Belgische record. Een immense vooruitgang als je bedenkt dat twee jaar geleden dat record nog op 4.14 stond.
Twee keer heel diep gaan heeft Milan Fretin gisteren niet verhinderd om ’s avonds andermaal voor een knalprestatie te zorgen door zich tot Europees kampioen afvalling te kronen. Hiervoor had hij trouwens ook keihard getraind. Met het WK van vorige week en het EK op het programma moest hij nu goed zijn. Op het WK viel het tegen. Daar kwam hij tijdens de ploegenachtervolging vrij zwaar ten val. Ook al zag het er eerst ernstig uit, toch bleef het lijfelijk leed beperkt tot schaafwonden zodat hij nadien kon aanzetten in de ploegkoers. Helaas kwam hij ook daar ten val. Even leken dus al die zware trainingsinspanning voor niets te zijn geweest. Maar deze Europese titel en een prachttijd in de achtervolging maakt alles weer goed.
Het werd een hectische finale tijdens die afvalling waarin Fretin eigenlijk als tweede eindigde. Maar de Tsjech waarvan hij de finalesprint verloor werd achteraf gedeclasseerd. De papa van Milan doet het verhaal. “Toen ze nog met vier renners in de baan waren, was er een valpartij waardoor een Fransman ten val kwam en daardoor werd uitgeschakeld. De Franse federatie diende na afloop een klacht in en na het bekijken van de beelden werd de Tsjech, die eigenlijk die valpartij veroorzaakte, gedeclasseerd waardoor Milan niet zilver maar goud behaalt. Een meevaller die we eigenlijk te danken hebben aan de Fransen want België heeft geen klacht ingediend, lacht papa Fretin.

Share