Ghys eerste Limburgse winnaar in Gent (!?)

Een Limburger die de zesdaagse van Gent wint… kan u het zich herinneren? Ik in ieder geval niet.  De erelijst op WIKIPEDIA gaat terug tot 1922 en ik vind er in ieder geval geen Limburgse winnaar op terug.
Dan is ROBBE GHYS dus de allereerste. Samen met Kenny De Ketele mocht hij na een ware thriller op het hoogste schavotje. Hoe spannend kan een zesdaagse zijn. Uiteindelijk werd na een strijd van zes dagen het verschil tussen winst en verlies beslist met amper een half wieltje. Prachtig.
Na die tweede plaats van vorig jaar (toen ook met De Ketele en na het duo Keisse-Viviani) is Lummenaar Robbe Ghys er dus in geslaagd om (volgens mij) als allereerste Limburgse winnaar de geschiedenis in te gaan.
Voor een podiumplaats moeten we ook terug gaan tot 2000 toen Frank Corvers uit Paal aan de zijde van Adriano Baffi derde werd. 

(info van Paul Truyen, waarvoor dank)
Toch even duiden hoe hoog we als Limburgers de zege van Robbe Ghys in de zesdaagse van Gent mogen inschatten.Wist u dat Robbe pas als derde Limburger in de ganse zesdaagse geschiedenis een zesdaagse wist te winnen?Dat hij pas voor de vierde Limbugse zege ooit in een zesdaagse heeft gezorgd? Dat enkel Willy Vannitsen met twee en Erik Vanderaerden met een zege hem in dit erg korte lijstje voorgingen?Dat er zelfs maar een zeer beperkt aantal Limbugers in slaagden om ooit een podiumplaats in een six te behalen? Dat naast de drie winnaars enkel: Henri Aerts, Lode Muller, Gerard "karke" Loncke en Hugo Scrayen hier in slaagden?Dat de eerste zesdaagse in ploegverband reeds in in december 1899 te New York plaatsvond? Dat er voordien reeds vanaf 1875 individuele six bestonden?Dat Voerenaar Charles Kerff rond de eeuwwisseling reeds als eerste Limburger de oversteek naar de VS maakte om aldaar een paar Zesdagen te betwisten? Ik denk dat we vanuit Limburgs oogpunt zelfs mogen stellen dat Robbe gisteren voor een historisch moment in onze provinciale wielergeschiedenis heeft gezorgd.

Share