Ghys op zoek naar zichzelf

Een beetje het einde van je zesdaagseseizoen in mineur?
“Uiteraard is het jammer want we hadden daar uiteindelijk op het podium kunnen staan”, aldus Robbe. “Maar het is ook nu weer niet zo dat Kopenhagen de allerbelangrijkste zesdaagse van het seizoen was. Voor mij was het meer de bedoeling om me te tonen aan de organisatoren met het oog op volgende winter. Bovendien zijn de ploegkoersen in Kopenhagen altijd langer dan een uur. Ideaal als voorbereiding op het WK dat er eind deze maand aankomt.”

 Wat waren uw hoogtepunten van afgelopen winter?
"Uiteraard mijn gouden medaille op de wereldbeker scratch in Polen. En ook onze toptijd in de ploegenachtervolging in Manchester. Wat de zesdaagsen betreft was Gent natuurlijk een hoogtepunt. Daar als Belg mee kunnen doen met de allerbesten is super. Ik heb daar nogal wat kippenvelmomenten beleefd. Bremen was ook leuk. Ik mocht daar eens proeven hoe het voelt om aan de leiding te staan in een zesdaagse. Dat dit uitgerekend op mijn verjaardag gebeurde was speciaal. Maar ik besefte toen ook wel dat het voor een jonge snaak niet mogelijk is tegen die routiniers een zesdaagse te winnen. Doch met de ervaren Stroetinga als partner heb ik daar wel wat tactische kneepjes bijgeleerd.”

En nu op naar het WK dat van 28 februari tot 4 maart in Apeldoorn betwist wordt. Hoe ziet de voorbereiding eruit?
“Ik moet eerst nog wat uitzieken, want ik ben nog niet helemaal genezen. We zijn nu met de pisteploeg op stage in Portugal. Bedoeling is dat we hier intensieve bloktrainingen zullen doen met het wedstrijdverzet. Allicht zullen we ook nog bijtrainen op de weg, maar dan aan een rustig en ontspannen tempo. Na het WK gaat de riem er zeker voor minstens een tiental dagen af en volgt de weg. Daarvoor is mijn programma nog niet gekend.”

In tegenstelling tot Gerben Thijssen blijft je beide disciplines combineren?
“Zeker wel. De kans om naar de Olympische Spelen te kunnen, wil ik niet laten vallen. Dat Gerben dit wel doet, was ook voor mij een kleine verrassing. Al had ik de laatste maanden toch al de indruk dat hij meer en meer op de weg trainde en de piste als nevenactiviteit beschouwde. Zo presteerde hij op het BK ver beneden zijn mogelijkheden. Wellicht had hij toen al voor zichzelf uitgemaakt dat hij de piste zou laten voor wat het is. Uiteraard heeft dat contract bij Lotto de doorslag gegeven.”

Hij kan daar wel bij de Worldtourploeg terecht. Jij niet!
“Mij hebben ze vorig jaar duidelijk gezegd dat er bij hen voor mij geen toekomst was. Misschien later maar nu zeker niet. En dat had niet echt iets te maken met mijn pisteactiviteiten. Wel omdat ze genoeg renners hebben zoals ik die een beetje van alle markten thuis zijn. Wellicht waren ze op zoek naar iemand die top is in één discipline. Gerben Thijssen heeft de capaciteiten om uit te groeien tot een topsprinter. Zo zijn er niet veel. En als je dan van zo’n ploeg het vertrouwen krijgt, begrijp ik dat je er voor gaat. Maar ik ben zeer zeker tevreden met de ploeg waar ik nu ben. Bij Sport Vlaanderen krijg ik de kans om uit te zoeken waar ik in de toekomst top in kan worden. Voor mezelf ben ik daar nog niet uit. Vandaar dat ik momenteel nog van zoveel mogelijk walletjes wil proeven.”

Share