Halen

Datum: 
23 jun 2019
Categorie: 
el/bel
Dln: 
45
Toptien: 
  1. Duyvesteyn Kees
  2. Porco Carlo
  3. Geysen Kurt
  4. Szatmary Andras
  5. Jacobs Pieter
  6. Haex Joris
  7. Mosbeux Christophe
  8. Verbiest Senna
  9. Vanderaerden Massimo
  10. Dockx Kristof
verslag: 

Met winst zowel zaterdag in Binderveld als zondag in Halen werd het het weekend van Kees Duyvesteyn, de Nieuw-Zeelander met de Nederlandse naam die sinds kort voor een tijdje in Sittard verblijft. Zaterdag reed hij iedereen uit het wiel, zondag haalde hij het met ruim verschil in een spurt met vier voor Carlo Porco en Kurt Geysen.
In Binderveld raakte Duyvesteyn in de slotronde weg met vier medevluchters die hij in het zicht van de meet afschudde om licht afgescheiden te winnen. Dit nadat eerst een groep van elf (met Duyvensteyn), die zich in twee schijfjes vormde, gewonnen spel leek te hebben. Tot nationaal kampioen Rutger Wouters, die zich tot dan achteraan in het peloton had genesteld, zich met de zaak kwam bemoeien. Toen hij zich aan de kop van de meute zette, spatte de groep totaal uit elkaar maar was de vlucht ook meteen teniet. Nadien probeerde Wouters een paar keer tevergeefs weg te geraken. En toen in de slotronde vijf renners ontsnapten was hij niet mee. Duyvensteyn wel en op één kilometer van de finish haalde hij snoeihard uit. De anderen moesten passen.
Zondag in Halen maakte hij deel uit van een vroege vlucht van zestien waaruit in de finale Geysen en Duyvesteyn ontsnapten. Carlo Porco en  de Hongaar Szatmary konden aansluiten.  In een spurt met vier haalde de Nieuw-Zeelander het met ruim verschil. Porco werd tweede maar stond amper op de foto.
Duyvensteyn verblijft sinds kort in het Nederlandse Sittard, waar tal van buitenlandse renners worden opgevangen. “Het is niet makkelijk als 21-jarige naar hier af te zakken”, stelt hij. “Je stapt niet zomaar op het vliegtuig voor een vlucht van ongeveer dertig uren. Doch ik besef dat je hier moet zijn om de stiel te leren. In Nieuw-Zeeland zijn er te weinig koersen.  Hier kunnen we elk weekend aan de bak.”