Helchteren

Datum: 
8 mei 2022
Categorie: 
profs
Dln: 
151
Toptien: 
  1. Weemaes Sasha
  2. Dehairs Simon
  3. Menten Milan
  4. Scott Cameron
  5. D'Heyger Gil
  6. Verhofstadt Thibau
  7. Herregodts Rune
  8. Lowik Robin
  9. Loockx Sander
  10. Reynders Jens
verslag: 

De 15de GP Maarten Wynants werd gewonnen door Sasha Weemaes van het team Vlaanderen-Baloise. Hij was in een massaspurt sneller dan Simon Dehairs en Milan Menten die mee op het podium mochten. De wedstrijd werd voor een groot stuk gekleurd door een vlucht van zes met Jens Reynders als motor
De koers was ongeveer halfweg toen krachtpatser Jens Reynders, ondertussen al vaak geroemd door zijn aanvalslust en durf, meeging in een vlucht van zes. “Misschien had hij dat vandaag beter niet gedaan”, aldus zijn fiere vader Valère. “Woensdag start hij in de Ronde van Hongarije. In functie daarvan kreeg hij van zijn trainer de raad om het nu een beetje rustiger aan te doen. Een koersje zoals hier meepikken kan uiteraard. Maar het was de bedoeling om gewoon het ritme te onderhouden en in het peloton te blijven.”
Niets voor Reyders dus. Trouwens even zag het er voor hen goed uit. De leiders fietsten een voorsprong van bijna 2 minuten bij elkaar. En aangezien de meeste ploegen een mannetje mee hadden, zou het wel eens iets kunnen worden.
Maar zoals zo vaak werd er in het peloton op het einde het tempo fors de hoogte in getrokken terwijl men vooraan wat vermoeid raakte. Logisch gevolg: de kloof werd snel kleiner. Bij het ingaan van de laatste ronde wist een achtervolgende groep van vijftien renners met daarbij onder meer de Limburgers Kielich, Lemmens, Reynaerts en Menten. Deze laatste werd meteen tot topfavoriet gebombardeerd. “Het zag er inderdaad plots heel mooi uit”, aldus Menten die ons meteen na de aankomst een niet meer werkende rem demonstreerde. “Al van bij het begin van de wedstrijd verdween plots de druk uit mijn schijfrem. Zeer gevaarlijk. Daarom dat ik op het einde graag wilde ontsnappen omdat ik zonder veel remmen vreesde om me voor de spurt niet te kunnen plaatsen. Helaas werden we net voor het opdraaien van de laatste rechte lijn bijgehaald door het peloton. Het viel toen even stil waardoor plots een pak renners van achteruit kwamen. Ik raakte daardoor wat ingesloten waardoor ik niet echt kon meedoen voor de zege.”
Die ging naar de snelle Sasha Weemaes die op twintig meter van de meet nog de luxe had om de spurt achter hem gade te slaan. “Ik ben een spurter die altijd van vrij ver begint en dan een kloofje probeer te slaan. Dan kan ik de laatste twintig meter wat genieten”, lacht hij.