Helven toch nog altijd coureur

Op de voorlopige deelnemerslijst van Brussel-Zepperen staat Sander Helven vermeld. De 26-jarige Helven maakte de afgelopen vier jaar deel uit van het profteam Topsport Vlaanderen. Zijn contract werd niet meer vernieuwd. Een andere mogelijkheid was er niet meteen en dus sloot hij zijn wielercarrière af.
Gestopt dus. Maar blijkbaar dan toch niet. Zoals bij zovelen is het begrijpelijk heel moeilijk om iets te laten varen wat ooit je hobby was en daarna je beroep werd. “Zo is dat”, knikt Sander die de afgelopen jaren een vaste trainingsmaat was van ondermeer Tom Boonen. “Ik fiets nog heel graag. En ik doe dat ook nog regelmatig met ondermeer Kurt Geysen. Hij rijdt nu bij het team van Balen BC en heeft me eigenlijk een beetje omgepraat waardoor ik besloten heb om nog een jaartje te koersen. Echt veel moeite om me op andere gedachten te brengen heeft hij niet moeten doen”, lacht Sander. “Als je uw vrienden, waarmee je jaren getraind hebt, ziet voorbij komen, je ziet dat ze op stage vertrekken en zich klaarstomen voor een nieuw wielerseizoen dan begint het weer te kriebelen. Mijn besluit om toch nog te blijven koersen nam ik een goede maand geleden. Zo ben ik aan mezelf verplicht om meer dan enkel in het weekend te fietsen. Jef Robert, de voorzitter van Balen BC maar ook van het continentale team Pauwels-Vastgoed, belde me onlangs om te vragen of ik niet in voor Vastgoed wou koersen. Daar heb ik voor gepast. Eerlijk, ik heb daar geen seconde moeten over nadenken. Het hoofdstuk profwielrennen heb ik afgesloten en daar kom ik niet meer op terug. Ik wil wel nog graag wat koersen. Maar dan op een lager niveau. Louter voor het plezier. Kermiskoersen rijden zint me zeker. Zonder al te veel druk onder het mom van niets moet, alles mag. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik zal meerijden om enkel maar het peloton te vullen. Moest ik ondervinden dat er niet meer inzet, waar ik uiteraard niet van uit ga, dan zal het rap gedaan zijn.”
Ook al staat hij op de deelnemerslijst van Brussel-Zepperen (waar hij in 2011 als belofte vierde werd), starten zal hij aanstaande zondag zeker niet. “Onze ploegleider Roger Loysch heeft me blijkbaar op de lijst gezet. Maar ik heb hem enkele dagen geleden gebeld om hem te melden dat ik daarvoor zeker nog niet klaar ben. Ik heb daarvoor tijdens de winterperiode te lang onvoldoende gefietst. Geef me nog wat tijd. Als ik start wil ik vooraan mee kunnen koersen. En ik vrees dat dit vandaag nog niet mogelijk is. Pas als het wat warmer wordt, zal ik een rugnummer opspelden. Ik heb lang genoeg in slecht weer moeten koersen. Dat ben ik nu niet echt meer van plan. Dus het zal wel half april ergens zijn eer je me op de één of andere koers zal ontmoeten.”

Share