Hoeveel pech kan iemand hebben?

Nooit zullen we weten of Jasper Philipsen Parijs-Roubaix voor beloften anno 2018 zou gewonnen hebben indien hij niet twee keer in de laatste 15km met een lekke band kreeg af te rekenen. Op dat moment maakte Philipsen deel uit van een kopgroep van 6 renners. Een eerste keer liep zijn bandje leeg op 15km van het einde. Het duurde 7km eer hij weer vooraan kon aansluiten. En eens dat gebeurd, moest hij opnieuw van de fiets. Weer lek. Om je fiets in de gracht te gooien. Dat deed Jasper uiteraard niet. Maar weg waren wel zijn winstkansen. Uiteindelijk bolde hij als 4de over de meet. Dus ook net geen podium.
Omdat hij goed een week geleden zwaar ten val kwam in de Ronde van Californië mag het een klein wonder heten dat Jasper Philipsen aan de start van deze Parijs-Roubaix stond. “Ik hoop er nog net op tijd klaar voor te geraken”, meldde hij ons een paar dagen. En of hij er klaar voor was. In deze omstandigheden 4de worden is bijzonder knap, maar als je uitzicht hebt op die zo fel begeerde kassei, is het bitter.
De kassei ging naar Lottorenner Stan Dewulf. Ook hij was vooraf één van de grote favorieten. “In 2015 nam ik voor het eerst deel aan deze wedstrijd. Toen als junior. Ik was er meteen verlekkerd op had meteen de ambitie om ooit zo’n kassei in mijn trofeeënkast te kunnen zetten. Dat is nu gebeurd. Prachtig. Na mijn 2de plaats in de Tour de Bretagne wist ik dat ik er klaar voor was. Nu gooi ik even de riem eraf om me een paar weken op mijn examens bio-ingenieur te storten.”
Philipsen en Dewulf maakten deel uit van een kopgroep van 8 renners die zich op 50km van het einde vormde. Allebei hadden ze een ploegmaat mee (Brown en Van Moer). Maar ook het SEG-team had twee pionnetjes in de kopgroep. Het beloofde een open strijd te worden. Uiteindelijk was het Lotto dat de debatten opende door Brent Van Moer in de strijd te gooien, waardoor Dewulf en een zetel zat. Een goede tactiek zo bleek. Omdat Philipsen tot twee keer toe met een lekke band kreeg af te rekenen, verdween een gevaarlijke tegenstander uit de frontlinies. Uiteindelijk nam Dewulf het van zijn ploegmaat (die op de laatste kasseistrook nog ten val kwam), over en trok samen met de Nederlander Julius van den Berg naar de piste. Dewulf haalde het dus.

Share