Iedereen blij met een lege straat

De Ster is achter de rug en organisator Omer Bovy, alias De Bietel, mag fier zijn. Ook al heeft hij noodgedwongen drie dagen moeten herleiden tot één, er was koers. En daar kan iedereen alleen maar blij om zijn.
“Volgende week word ik 74 en op mijne leeftijd moet het niet meer te vaak en te veel van dit zijn”, aldus de Beitel. “Als verantwoordelijke voor de seingevers in de Binck Bank was het voor mij keihard werken. Twee weken vooraf was ik daar dagelijks mee bezig, dan één week de koers zelf en meteen daarna de Ster. Van spreiding was geen spraken en nochtans heeft iemand van mijn leeftijd af en toe een rustpauze brood nodig”, lacht hij vanachter zijn mondmasker. “Voor mij is het eigenlijk een geluk bij een ongeluk dat het maar één dag Ster was. Drie dagen op deze manier een koers organiseren zou absoluut niet mogelijk geweest zijn.”Omer had het er  bijzonder moeilijk mee dat volgens het protocol niemand aan de aankomst mocht staan. Alles werd door de steward van Cycling Vlaanderen hermetisch afgesloten. “Dat doet me pijn”, aldus Omer. “We doen het uiteraard voor de renners maar ook voor het publiek. En die worden nu weggestuurd. Maar de regels zijn de regels. Nochtans had men mij vooraf verteld dat er 400 mensen met mondmasker aan de aankomst mochten staan. Dat is moeilijk te handhaven ten zij je daar een speciale procedure voor hanteert. Die hadden we niet. Het was daarzonder al erg genoeg om alles rond te krijgen. Dus dan maar geen publiek achter de nadar. Wellicht ben ik niet verstandig genoeg om ze te begrijpen want in plaats van in de aankomstzone te staan, troepen ze natuurlijk nu achter de streep samen. Daar waar geen hekken staan en het handhaven van afstand houden zoveel moeilijker is.”
Ook voor de steward is het soms allemaal moeilijk te begrijpen. “Ik doe wat van mij gevraagd wordt al kan ik de kritiek van heel wat mensen omtrent de maatregelen begrijpen. En dat kijken we vaak nog door de vingers. Zo stelt het protocol dat de aankomst niet ter hoogte van een café mag worden getrokken (wat in Kerniel wel het geval was) en dat er dubbele nadar moet staan met tussen beide rijen een afstand van anderhalve meter. Het is dat of geen publiek. Dus konden we hier geen publiek toelaten”, aldus de steward.
Toch was Omer fier dat hij er in geslaagd is dit alles in goede banen te leiden. “Trek voor mij eens een foto van de aankomststroop zodat ik kan bewijzen dat er geen publiek staat”, vroeg hij ons net voor de renners gingen arriveren. Een beeld voor de archieven en de geschiedenisboeken over het wielrennen.

Share