Jonathan Vervenne

Zwemmen of wielrennen?

Als aspirant was Jonathan Vervenne een sterk kereltje. Vaak de evenknie van zijn leeftijdsgenoot Bob Poelmans. Laatstgenoemde werd ondertussen al twee keer Limburgs nieuwelingenkampioen en zette op het nationaal en zelfs internationaal wielertoneel mooie prestaties neer. Riemstenaar Vervenne had het blijkbaar moeilijk om zich aan de nieuwelingencategorie aan te passen.
De reden daarvoor moet zeker gezocht bij het feit dat hij het wielrennen en het competitiezwemmen, waarin hij ook een topper is, bleef combineren. Bovendien kreeg Jonathan met een dosis pech af te rekenen. Zo kwam hij ondermeer vorig jaar in augustus, op het moment dat hij sterk presteerde en in Montenaken zijn eerste nieuwelingenoverwinning behaalde, vrij zwaar ten val in de Euro Eye Cycling in Hamburg. Hij brak daarbij zijn elleboog. Meteen zat voor hem het wielerseizoen erop. Even leek ook zijn zwemseizoen in het gedrang te komen maar na een intensieve training op Mallorca met de Zwemclub Eijsden NL ging alles in stroomversnelling. “Op de Swim-meet in Maastricht, een internationale wedstrijd met meer dan 50 zwemteams, verbaasde ik mezelf door als eerstejaars junior vier A-finales te halen en sterke persoonlijke records te zwemmen. Mijn wielerervaring in het tijdrijden heeft me geleerd om de focus te houden en dit komt me in het zwemmen uitermate van pas”, aldus Jonathan.
Of hij nu vol voor het zwemmen zal gaan met tijden als 31.08 op de 50 meter en 1.09.15 op de 100 meter schoolslag of hij alsnog blijft fietsen, is voorlopig nog een open vraag.
“Kiezen is altijd een beetje verliezen”, stelt hij. “Ik doe ze allebei heel graag en zolang ik ze kan blijven combineren samen met mijn studies, blijf ik ze ook allebei doen. Het komende wielerseizoen word ik junior en ik besef dat die combinatie als maar moeilijker zal worden en zich eerdaags toch een keuze opdringt. Doch vandaag ben ik er nog niet uit wat het wordt.

Share