Koersen tijdens examens

Studeren en wielrennen is niet meteen een ideaal huwelijk. Tijdens deze examenperiode koelt de liefde nog feller. Bij velen wordt de relatie even on hold gezet. De wielerbond houdt er rekening mee. Zeker bij de aspirantjes, of dus jongeren tussen 10 en 15. Voor hen is er tot het laatste weekend van juni een competitiestop. In de andere categorieën brandt het koersvuur enkele weken op een iets lager pitje. Quasi geen belangrijke wedstrijden voor hen.
We vroegen enkele Limburgse renners-studenten hoe zij die moeilijke periode overbruggen.

NIEUWELINGEN
Quinten Vandermeer (Limburgs kampioen)
“Ik zal twee weken niet trainen en ook niet koersen. Zo kan ik me beter concentreren op de examens om hierna terug met frisse moed de tweede helft van het seizoen aan te vatten. Trouwens een volledig seizoen zonder rustpauze is toch niet mogelijk. Dus we maken een beetje van de nood een deugd.”

Juul Maes (Vlaams kampioen)
“Ik volg de richting houtbewerking. De combinatie met het wielrennen is doenbaar. Uiteraard gaan de examens voor. Maar ik gebruik de fiets als uitlaatklep om het hoofd af en toe eens leeg te maken. Normaal zal ik tijdens het weekend ook wel een koersje meepikken.”

 

Milan Fretin (Nationaal kampioen)
“Ik zit op de topsportschool in Gent. Trainen maakt deel uit van ons lesprogramma. Maar nu het examens zijn worden de schema’s lichtjes aangepast. Vorig weekend heb ik niet gekoerst om de komende examens al voor te bereiden. Ook volgend weekend zal ik niet aan een wedstrijd deelnemen.”

 

 

JUNIORES
Kamiel Bonneu
“Ik volg de richting economie moderne talen en daar komt toch wel wat blokwerk bij te pas. Volgens mij is de combinatie koersen-studeren haalbaar indien je alles goed inplant. Ik heb de afgelopen twee weken weliswaar niet gekoerst, maar dat was omdat het gewoon goed uitkwam. Na een drukke periode had ik nood aan een korte pauze. Tijdens de examens zijn er voor mij niet echt belangrijke wedstrijden. Dus dat komt goed uit. Ik train de komende weken ook iets anders dan normaal. De schema’s worden aangepast aan het examenrooster. De dag voor een belangrijk vak zullen we zeker geen lange of zware training inplannen.”

 

Tristan Scherpenbergh
“Ik zal tijdens de examenperiode zeker niet koersen. Zo’n koersdag neemt toch meer dan een halve dag in beslag. Tijd dat je niet kan studeren. En die tijd heb ik echt wel nodig. Tussendoor als ontspanning wat fietsen staat wel op het programma.”

 

BELOFTEN
Mathias Houlmont
“Als student kiné in Hasselt geniet ik van een zes weken systeem waardoor de combinatie een beetje doenbaar is. Toch blijft het een kwestie van goed organiseren. Mijn trainingsschema’s worden vaak ingekort door de uren die ik moet studeren. Ook lukt koersen tijdens de examenperiode voor mij niet. Ik ben dan te gestrest waardoor het tijdens de koers toch niet veel soeps is. Omdat ik om de zes weken een examenperiode heb, las ik dan meestal in die zesde week een competitievrij weekend in.”

 

Jari Snyers
“Ik studeer marketing aan de hogeschool. Het vraagt heel wat energie om dit te combineren met koersen. Zeker tijdens de examens. Daarom las ik tijdens de examens altijd wat rust in om het dragelijk te maken. De hogeschool PXL geeft me de mogelijkheid mijn examens anders te plannen waardoor de combinatie iets beter lukt. Vorig weekend heb ik niet gekoerst omdat er niets speciaal op het programma stond. Daardoor heb ik wat kunnen vooruit studeren. Nu even doorbijten en hopen op een studieloze zomer.”

Share