Montenaken (PK)

Datum: 
22 mei 2022
Categorie: 
jun
Dln: 
90
Toptien: 
  1. Van Gogh Xander
  2. Vanhaecke Arno
  3. Meeusen Stan
  4. Grosemans Dries
  5. Crabbe Tom
  6. Verhaegen Ruben
  7. Van Gelder Rube
  8. Druart Hugo
  9. Geudens Robbe
  10. Mertens Arthur
verslag: 

Een hoogdag voor het Limburgs wielrennen in Montenaken waar drie provinciale titels te verdienen vielen, eindigde met een absolute primeur. Maaslander Matisse Geraerts werd bij de juniores provinciaal kampioen maar droeg na afloop vrijwillig zijn trui over aan Bjorn Vansimpsen uit Rijkel. Zoiets is op een kampioenschap nooit eerder gezien.
Dit verhaal vraagt wat duiding. Een op zijn minst bizar reglement zegt dat Vlaamse renners, aangesloten bij een Waalse club, geen kampioen van hun provincie kunnen worden. Raar maar waar doch alle renners zijn daarvan op de hoogte. Ook Matisse Geraerts. Hij verscheen in Montenaken aan de start als individueel en dus niet aangesloten bij een club en met een Vlaamse licentie. Hij kwam dus, samen met nog 22 andere Limburgers aan de start, in aanmerking voor de titel. Doch hij startte met kledij van het Waalse team Crabbé-Chevigny. “Ik heb me daar pas sinds vorige week bij aangesloten”, aldus Matisse. “De wijziging van mijn licentie is nog niet in orde, vandaar dat ik hier dus nog als individuele Vlaming aan de start verscheen.”
Wellicht buiten zijn eigen verwachtingen werd hij beste Limburger door de groepsspurt voor de 8ste plaats te winnen. Begrijpelijk ontstond er na afloop enig tumult omdat iemand, rijdend in de kleuren van een Waals team, tot Limburgs kampioen werd uitgeroepen.
En toen gebeurde er iets wat nog maar zelden is gezien. “Ik wil op het podium mijn provinciale trui overdragen aan de tweede Limburger Bjorn Vansimpsen”, stelde hij voor. “Ik ga in de toekomst als lid van het team Crabbé die kampioenentrui toch niet mogen dragen (wat helemaal niet zeker is aangezien iemand die als individueel kampioen wordt, nadien toch vrij is om een club uit te kiezen? nvdr.). Laat mij mezelf nu even een provinciaal kampioen voelen. De rest van het seizoen gun ik het Björn, die de trui wel zal mogen showen.” Iets waar de koerscommissarissen akkoord mee gingen. Een gebaar dat door de talrijke supporters met een groot applaus werd onthaald.