Na Wouters nu titel voor Jelle Mannaerts

De nationale driekleur bij de eliten z/c blijft in Limburg. Lommelaar Jelle Mannaerts wordt de opvolger van Rutger Wouters. Deze laatste heeft zijn huid heel duur verkocht maar moest uiteindelijk vrede nemen met een toch wel knappe achtste plaats. Pieter Jacobs, ploegmaat van Mannaerts werd zesde.
Drie Limburgers dus in de top tien met als klap op de vuurpijl de titel. Knap dus.
Aanvankelijk toonde ook Maxim Panis zich erg actief. Op ruim 90km van de finish ging hij mee met een groepje van elf renners. Mannaerts was toen al attent, schoof mee met een achtervolgende groep die wat verder kwamen aansluiten. Dat deed even later ook Rutger Wouters. Zo vormde zich een kopgroep van zeventien renners met daarbij dus drie Limburgers.
Het toch wel lastige parcours zorgde ervoor dat die kopgroep in de finale werd uitgedund. De attente, sterke en ervaren Pieter Jacobs achtte zijn moment gekomen en kwam na een knappe achtervolging mee vooraan. Ondertussen had Jelle Mannaerts zich samen met nog vier andere renners (Druyts, Verstraeten, Stas en Van Gucht) losgewerkt. Wouters probeerde met de hulp van Farazijn de situatie nog recht te zetten. Pieter Jacobs ging als waakhond mee. Omdat vooraan Jelle Mannaerts als snelle man een serieuze kans op winst maakte, nam Jacobs als ploegmaat van Mannaerts uiteraard een afwachtende houding aan.
De vijf bleven vooraan en spurtten voor de titel. In de slotkilometer probeerde Van Gucht zijn medevluchters nog te verrassen, maar Mannaerts, die zich vorige week in Bretagne ging voorbereiden op dit kampioenschap en daar bijna de slotrit won en derde werd in het eindklassement, was attent en spurtte naar de titel.
Daarmee mag hij voor de derde keer op een paar weken tijd van truitje veranderen. Tot voor kort maakte hij deel uit van het Tartelloteam doch wegens onvrede omtrent het materiaal (fiets), switchte hij in onderling overleg van team. Ploegleider De Smet zal nu content zijn dat hij Mannaerts in zijn ploeg haalde. Dat hij hem aan een nieuw truitje zal moeten helpen (voor Mannaerts dus het derde op korte tijd), namelijk een nationale driekleur, zal hem ongetwijfeld een zorg wezen.
Pittig detail… indien Mannaerts niet van ploeg was gewisseld, had hij zelfs niet mogen starten. Zijn vorig team was immers een continentale ploeg en die horen sinds enkele jaren in het BK bij de profs aan te treden. (foto's van Joeri De Coninck)

HIERONDER DE UITTREDENDE EN DE NIEUWE KAMPIOEN IN EEN BEELD

Share