Neyens en Vanderaerden verwisselen van volgauto

Nadat eerder United Cycling, Davo en ZLWC al bekend maakten dat ze in de toekomst zullen samenwerken, deden nu ook Nano, Van Moer Cycling Team en DCR Cycling Team dat. Met dit verschil dat het hier over een samenwerking over de provinciegrenzen heen gaat en dat de drie clubs niet fusioneren. Ze blijven hun eigen stamnummer behouden en dus ook hun eigenheid. Wielerbond Vlaanderen noemt het een clustering.
Bedoeling is dat ploegen die jongeren opleiden hun renners laten doorstromen naar ploegen die zich uitsluitend met beloften bezig houden. Gebeurde dat vroeger in de traditionele clubs in één structuur, dan wordt dit nu via die geclusterde teams verdeeld over verschillende structuren. Mogelijk financieel en organisatorisch beter haalbaar? Zeker ook een winsituatie voor de renners die zo, eens de juniorescategorie ontgroeit, niet aan een zoektocht naar een beloftenteam moeten beginnen, doch gewoon kunnen doorstromen. Dat is alleszins de bedoeling. Of dit ook zal gebeuren, moet de toekomst uitwijzen? Eigenlijk een beetje naar analogie van de development teams van profploegen. De recente geschiedenis leert dat die doorstroming van belofte naar prof niet zo vanzelfsprekend is en de jacht van andere ploegen op de beteren open blijft. Dat zal op dit lager echelon zeker niet anders zijn.
“Toch zullen er al meteen enkele renners van Van Moer Cycling Team opgenomen worden bij ons Nanoteam”, benadrukt Brecht Toelen die er meteen de namen van Lennert Cappan (gewezen nationaal kampioen bij de eerstejaars nieuwelingen en dit jaar al goed voor zes overwinningen) en Lars Collie opplakt. Deze twee zullen worden aangevuld met nog zes leeftijdsgenoten. Daarbij ondermeer de Limburgers Lars Daniëls (die dus zijn broer Simon komt vervoegen) en Tomac Soenen.
De opleidingspiramide krijgt nog een derde poot want ook DCR Cycling Team stapt mee in de structuur. “Nano zal zich vooral richten op de koersen op het hoogste niveau, terwijl DCR zich eerder richt op de Beker van België”, verduidelijkt Toelen.
Niet alleen op het gebied van renners wil het Nano Development Team zich versterken. “Ook in de sportieve omkadering komen er namen bij”, vertelde Brecht Toelen. “Vanaf 2019 zal Nico Neyens ons team vervoegen. Hij verdiende de afgelopen jaren zijn strepen met het Davo Cycling Team.

Pittig detail… Danny Vanderaerden werd onlangs bij Nano als ploegleider bedankt en zal volgend seizoen de sportieve leiding krijgen bij het Davo United team. Nico Neyens verhuist van Davo naar Nano.

Share