Ondanks brute pech toch positief

Afgelopen weekend startte voor de grote heren het veldritseizoen. Ook voor Ryan Cortjens. Helaas voor hem echter in mineur. De Belgische nieuwelingenkampioen kwam in Eeklo in zijn eerste junioreswedstrijd al na honderd meter ten val en brak daarbij zijn scaphoïdebeentje.
Een start in mineur dus. “Jammer maar het heeft geen zin om daarover te zeuren”, aldus Ryan. “Hoe het eigenlijk gebeurd is, weet ik niet echt. Meteen na de start ga je voluit en in een veldrit worden er dan wel eens risico’s genomen. Net voor mij kwamen er blijkbaar enkele renners ten val. Eer ik het besefte lag ik ook tegen de grond. Waarschijnlijk heb ik de val met de hand proberen op te vangen en is mijn duim onder mijn handpalm terecht gekomen waarbij het scaphoïdebeentje is gebroken.”
Een vaak voorkomende kwetsuur bij wielrenners. “Het is een klein beentje dat de pols en de duim verbindt’, aldus Ryan. “Maar omdat die pols constant plooit is het een moeilijk te genezen breuk. Zeker voor een veldrijder die tijdens een cross constant druk zet op die plaats.”
Gisteren dinsdag trok Ryan naar Herentals voor mogelijk een operaties door dokter De Schrijver in het ziekenhuis van Herentals. “Hij is gespecialiseerd in dat soort breuken. Vandaar dat de ploegleiding mij aanraadde om het daar te laten doen. Eerst dacht hij het te moeten opereren. Maar gisteren bleek dat dit nog niet nodig was en werd de pols ingegipst. De dokter heeft me wel al op het hart gedrukt dat ik toch moet rekenen op 6 tot 8 weken eer ik terug in het veld zal kunnen trainen. Op de weg zal het mogelijk iets vlugger kunnen. Dat hoop ik in ieder geval toch waardoor ik niet al te veel conditie zal verliezen.”
En in conditie was hij want zijn voorbereiding verliep quasi perfect. “Dat is zo”, knikt Ryan. “Ik heb een zeer goede zomer achter de rug met een paar mooie overwinningen op de weg waaronder een rit in de Tour Gotha in Duitsland en vooral de loodzware topcompetitiewedstrijd Polleur-Romsée-Polleur met onderweg tal van zware Ardennenbeklimmingen. Vorige week sloot ik mijn wegseizoen af met de Ronde van Luxemburg waar ik derde werd. Ik was dus echt wel klaar om aan het veldritseizoen te beginnen. Helaas zal dat nu even moeten worden uitgesteld.”
“Als het dan toch moest gebeuren, beter nu dan over pak weg anderhalve maand”, vervolgt Ryan. “Nu hoop ik in oktober terug het veld in te duiken. Pas vanaf dan beginnen echt de grote wedstrijden met eind oktober de wereldbeker in Koksijde. Voor de seizoenstart had ik me als doel gesteld daarvoor geselecteerd te worden. Of dat nu ook nog zal lukken, is de vraag. Maar ik wanhoop niet. Ik probeer positief te blijven. En misschien ben ik wel super fris tegen de kampioenschappen eraan komen en kan ik dan hartelijk lachen met deze vroege pech.”

Share