Onze sterren van het jaar

ELITEN Z/C EN BELOFTEN
Timothy Stevens
Sinds wiellimb in 2010 het klassement van Ster van het jaar in leven riep, heeft Timothy slechts één keer de ster niet gewonnen. In 2014 moest hij met klein verschil Dylan Teuns laten voorgaan. Dit jaar was het verschil met Rutger Wouters bijzonder klein. Slechts 5 puntjes. Maar omdat Stevens vooral in profkoersen aan de slag was, is deze nieuwe eindzege toch wel een sterke prestatie. Niet te geloven dat hij nog steeds geen profcontract heeft. En na het afhaken van zijn huidig team dat nog enkel voor het veldrijden kiest, blijkt voor hem de zoektocht naar een continentaal team niet eens eenvoudig. “Zo is dat”, knikt hij. “Er zijn wel wat opties maar ik heb momenteel nog nergens mijn handtekening geplaatst.”
Over zijn seizoen mag Timothy super tevreden zijn. “Ondanks dat ik amper kermiskoersen reed, won ik toch zes wedstrijden. En dat een behoorlijk aantal. De mooiste vind ik de GP Arno Wallard, een 1.2 wedstrijd in Nederland. Toen had ik echt een topdag. Van bij de start draaide ik de gas open waardoor het peloton in wel tien stukken scheurde. Op het einde reed ik Nederlandse beloftenkampioen Fabio Jacobsen, die nu prof wordt bij Quick Step, er los af. Het BK in Stabroek daarentegen viel tegen. Ik had gehoopt op een topdag en er hard voor gewerkt. Maar die dag draaide het totaal niet. De gehoopte topdag kwam pas een week later in de profkoers in St.-Truiden. Alles is dus zeker niet te plannen. En misschien maar goed ook.” 

 

JUNIORES
Bjorn Vandebeek
Enkele weken geleden startte de knaap uit Bovelingen de studies voor industrieel ingenieur. Daardoor schuift hij in de toekomst het wielrennen naar de achtergrond. En dat na een toch wel sterk seizoen. “Ik hoop het een beetje te kunnen combineren” aldus Bjorn. “Daar zijn toch nog renners die dat hebben gekund. Al weet ik dat een seizoen zal het afgelopen jaar dan wel moeilijk wordt. Dat seizoen mocht er best wezen. Zeven overwinningen en acht tweede plaatse en daarnaast nog dichte ereplaatsen in grote wedstrijden zoals 5de in de Condroz, 5de in Jemeppe, 10de in de Beker van België in Aalst, 7de op het BK, 9de in het eindklassement van de Ster, 9de in Angreau en ook nog provinciaal kampioen op de piste. Mij hoor je zeker niet klagen. Mijn mooiste herinnering is zonder twijfel de overwinning in Berg-Kampenhout, een interclubwedstrijd waarin ik solo arriveerde. De afknapper dit jaar was het provinciaal kampioenschap in Achel waar ik als groot favoriet van start ging maar na een matige wedstrijd. Volgend jaar wordt mijn eerste als belofte. Ik weet niet wat ik er mag van verwachten. Het is sowieso al een grote stap en dan nog die combinatie met mijn studies erbij…” (fv)

 

NIEUWELINGEN
Milan Fretin
Vorig jaar kroonde hij zichzelf tot nationaal kampioen bij de nieuwelingen. Een titel die hij dit jaar niet kon verlengen omdat hij tijdens die periode deelnam aan de Jeugdolympiade. In de plaats van de mooie driekleur wist hij de tweede mooiste trui die een nieuweling kan behalen, namelijk de gele leiderstrui van de topcompetitie. “Ik ben heel fier op de winst in dat eindklassement”, aldus Milan. “Zeker omdat het de regelmatigste renner van het seizoen bekroont. Niet de renner die op één bepaalde dag de beste was. De topcompetitie is over een heel seizoen gespreid en bevat alle soorten wedstrijden. Er zit wat voor spurters tussen, maar ook voor klimmers en allrounders. Het winnen van de topcompetitie was een mooie afsluiter van een goed seizoen waarin ik toch zeven overwinningen behaalde. En dit ondanks dat ik heel wat wedstrijden minder reed dan bijvoorbeeld het jaar voordien. Dit als gevolg van de vele stage met de nationale ploeg waaraan ik mocht deelnemen en waarvoor ik heel dankbaar ben. Ik heb daar ontzettend veel geleerd.”
Zijn grootste ontgoocheling was voor hem het letterlijk uitvallen in de Jeugdolympiade en de Ronde van Oostenrijk. “Twee wedstrijden waar ik heel veel van had verwacht. Helaas kon ik mij daar door valpartijen niet bewijzen. Gelukkig kon ik mij er snel overheen zetten en ben ik vooral dankbaar omdat ik deze toch wel unieke ervaring heb mogen meemaken.”

Share