Pieter-Jan Vliegen

"Bijna terug na klierkoorts"

De nieuwe Limburgse junioreskampioen heet Pieter-Jan Vliegen. Hij finishte op de vijfde plaats en dat volstond om de provinciale titel binnen te halen. De overwinning ging naar de Nederlandse junioreskampioen Thymen Arensman.
De Nederlander domineerde van start tot finish en volgt daarmee zijn landgenoot Jens Dekker op. Met dit verschil dat Dekker het een jaar geleden in de wereldkampioenentrui haalde. Arensman won in de Nederlandse driekleur.
Er ging tijdens de wedstrijd ook heel wat aandacht naar een duel tussen Pieter-Jan Vliegen en Sander Lemmens. In afwezigheid van Timo Kielich, die weliswaar langs het parcours stond als toeschouwer maar momenteel uitrust van en druk seizoen in afwachten van de start van het mountainbikeseizoen, waren Vliegen en Lemmens de topfavorieten. Beiden kregen vooraf evenveel kansen toegemeten. Lemmens verkeert in grote conditie. Een week geleden deed hij in Deurne-Diest nog mee voor de overwinning, tot pech hem achteruit sloeg. Tot voor enkele maanden zou hij tegen Vliegen, die een sterke seizoenstart maakte en aan enkele wereldbekers deelnam, geen kans gemaakt hebben. Nu wel want Vliegen is al een hele tijd niet meer ‘de oude’.
“Ik begon heel sterk aan het seizoen met meteen winst in Bonheiden en Neerpelt. Ook in Zonhoven was ik sterk. Ik werd daar vierde”, aldus Pieter-Jan. “Maar na het EK draaide het niet meer. Ik werd wel nog geselecteerd voor de wereldbekers in Namen en Zolder. Doch echt goed ging het niet. Eigenlijk ging het met de conditie van kwaad naar erger. Ik raakte nog amper in de top twintig. Op training viel het nog best mee maar tijdens de wedstrijd moest ik vaak al na de eerste ronde naar adem happen. Een zoektocht naar de oorzaak daarvan leverde uiteindelijk resultaat op: klierkoorts. Wat medicatie en vooral een paar weken rust hebben me goed gedaan. Het gaat langzaam maar zeker weer de goede kant op.”
Hij was in ieder geval goed genoeg om Sander Lemmens van zich af te houden en voor het eerst in zijn veldritcarrière provinciaal kampioen te worden.  “Ik ben dan ook heel tevreden met deze eerst Limburgse titel. Eerder behaalde ik er ook al eentje in het mountainbike. Toch ben ik niet helemaal tevreden over mijn cross. Ik had heel graag nog eens op het podium gestaan en dat zat er de hele wedstrijd in. Doch door een domme fout in de laatste ronde, waardoor mijn ketting eraf lag en ik daardoor heel wat tijd verloor, moest ik mijn quasi zekere derde plaats en dus podiumplaats afstaan.”
Voor de junioreswedstrijd waren de nieuwelingen aan de slag. Ook daar won met Luke Verburg de Nederlandse kampioen. Al zijn 27ste zege van het seizoen. Bij de dames ging de overwinning naar Suzanne Verhoeven. De bijna 40-jarige Gertie Willems werd 6de en sluit zo haar internationale carrière af met een Limburgse titel. “Afscheid in schoonheid”, glunderde ze.

Share