Raymackers wint en leidt in Luik

 

Negen Limburgse juniores wonnen dit seizoen een wedstrijd. Eentje van hen slaagde er afgelopen zondag in om een tweede zegestreepje achter zijn naam te plaatsen: Quinten Vandermeer uit Borgloon. Hij won de topwedstrijd Omloop het Nieuwsblad. Daarmee bombardeert hij zichzelf meteen tot topfavoriet voor het provinciaal kampioenschap van aanstaande zaterdag in Kerniel.
De finish van het PK ligt op een boogscheut van zijn woonplaats. Vandermeer kent dus het parcours als zijn broekzak. “Of dat zal volstaan is wat anders”, meent Quinten. “Het is een lastig parcours dat vergeleken met de voorgaande jaren werd gewijzigd. Het was toen al heel lastig, maar het is nu nog zwaarder. Normaal moet het me liggen. Al zullen ze mij allicht met argusogen in de gaten houden. Zeker na mijn overwinning van zondag in de Omloop van het Nieuwsblad. Al zou dat zonder die overwinning als plaatselijke favoriet ook wel geweest zijn.”
Afgelopen zondag won Quinten de Omloop het Nieuwsblad voor juniores in een massaspurt. Dat zal het allicht in Kerniel niet worden. “Dan denk ik ook niet”, knikt hij. “Daar ga ik ook niet op gokken. Ik zal proberen mee te zijn met de beslissende vlucht. En met mijn snelle benen maak ik dan zeker een kans. Al moeten die benen dan ook nog goed zijn.”
Dat zijn ze. Anders win je niet een wedstrijd als de Omloop Het Nieuwsblad. Een lastige koers die raar maar waar toch op een groepsspurt is geëindigd. “Het was echt wel lastig”, benadrukt Quinten. “Bijna de ganse wedstrijd reed er een groep van negen renners vooruit. In het peloton werd daar hard achter gekoerst. De vele hellingen deden hun werk. Op het einde was de groep nog amper een vijftigtal renners groot.”
Op drie kilometer van de meet werden de negen leiders gegrepen. Vanaf toen schoten de snelle jongens in actie. “Daar reken ik mezelf toch wel bij”, aldus Quinten. “Dit is iets wat ik eigenlijk dit seizoen bij mezelf heb ontdekt. Ik heb dit jaar nog niet veel groepsspurten verloren. Helaas was dat altijd voor een ereplaats. Zondag was het voor winst. Al moest ik me er eerst bij mijn ploegmaats van vergewissen of er echt niemand meer vooruit reed. Toen me dat bevestigd werd, waren we al op twee kilometer van de meet. En echt goed zat ik toen nog niet geplaatst. Gelukkig voor mij kwam er net voor mij een opening waar ik in kon duiken waardoor ik meteen op de eerste rij terecht kwam. Vanaf toen geloofde ik voluit in mijn kansen. Voor de wedstrijd werd tijdens de tactische ploegbespreking trouwens gesteld dat als het op een spurt zou aankomen men mijn kaart zou trekken. Dat vertrouwen van de maats en de goede benen hebben me gesterkt.”
Eigenlijk die goede benen er redelijk vlug gekomen. Tijdens de drie weken durende examenperiode kwam Quinten nauwelijks aan trainen toe. “Misschien heeft die fysieke rust me ook wat goed gedaan”, meent hij. “Tijdens de eerste trainingen deden de benen uiteraard pijn, maar al snel slaagde ik erin om vlotjes trainingen van meer dan vier uur af te werken waardoor ik snel weer op niveau geraakte met deze grote zege als hoofdprijs. Dit is uiteraard mijn mooiste overwinning tot nu toe. Al hecht ik toch ook wel veel belang aan die Vlaamse titel bij de aspiranten, behaald in Leopoldsburg, toen ook in een massaspurt. Dus dat spurten heeft er toch wel altijd een beetje in gezeten.”
Nu op naar het PK van zaterdag in Kerniel. Samen met Milan Fretin, Joris Haex, Bram Wauters, Owen Jacobs, Nathan Szekely en Milan Paulus behoort Vandermeer tot de favorieten. “Let ook op Jorre Debaele”, geeft Quinten nog mee. “Die is momenteel heel sterk bezig en rijdt goed bergop. Dat gaat in Kerniel ongetwijfeld van pas komen.”

Share