Rutger Wouters

Topweekend voor Rutger Wouters

Er werd door heel wat Limburgers sterk gepresteerd tijdens het pinksterweekend. Maar de absolute uitschieter was toch wel Rutger Wouters. De leraar uit Beringen werd tweede in Helchteren en Averbode en won in Hoegaarden.
Die tweede plaatsen van zaterdag en zondag waren knap. Maar uiteraard had hij in beide wedstrijden super graag een trapje hoger gestaan. In Helchteren omdat hij daar luid werd aangemoedigd door tal van collega’s en ook leerlingen uit de plaatselijke Don Bosco school waar Rutger leraar is. In Averbode omdat het een interclubwedstrijd betrof met een bijzonder sterk deelnemersveld. Het werd dus twee keer net niet. Maar dat heeft hij dan maandag op een schitterende wijze recht gezet. “Dit was echt een droomweekend”, glundert Rutger. “Maar de resultaten komen zeker niet zomaar uit de lucht gevallen. Daar heb ik bijzonder hard voor moeten werken. Ik heb afgelopen winter een stuk meer getraind dan voorheen en ook de jongste weken haalde ik telkens om en bij de 800km. Dat is toch wel behoorlijk wanneer je dit voor en na je dagtaak moet doen.”
Wouters is sinds februari leraar aan de Don Bosco in Helchteren. “Ik heb een volledige uurrooster, geef geschiedenis, MAVO en een paar uurtjes MO. Super leuk maar wel druk. Na school elke dag enkele uren trainen, dan lessen voorbereiden. Ik zit dan ook zelden op tijd in mijn bed. Maar ik klaag niet. Vergeleken met mijn studentenperiode in Leuven is de combinatie toch iets makkelijker. Vooral het wegvallen van de examenstress is een wereld van verschil. En jawel, de leerlingen op school zijn echt wel geïnteresseerd in mijn sport. Ze hadden ook snel door dat ik wielrenner was. De IW-klas van het tweede jaar werkt met tablets. Toen ik me voorstelde, hadden ze me onmiddellijk gegoogeld en wisten dan ook meteen dat ik koerste. Zij spreken me er elke week over aan, wensen me proficiat maar durven ook vragen of het niet beter kon”, lacht Rutger. “Stilaan weten ook de andere leerlingen dat ik koers. Er zijn trouwens verschillende wielrenners bij ons op school. Ook heb ik veel fietsende collega’s die mijn uitslagen opvolgen. Ze hebben trouwens twee weekends na elkaar hevig gesupporterd tijdens wedstrijden in Helchteren.”
Een week geleden tijdens de GP Maarten Wynants was het al duidelijk dat deze Wouters in heel goede doen is. “Ik was daar echt super”, blikt Rutger terug op die wedstrijd. “Vanaf de eerste ronde zat ik in de kopgroep. Jammer dat ik na een aanval van Rickaert te lang wachtte en daardoor in de slotfase de aansluiting vooraan miste. Anders had ik zonder twijfel top-10 gereden. En dat oogt toch altijd een pak beter dan die 17de plaats nu. Al is dat uiteraard ook niet slecht in een profwedstrijd.” 
Dus die schitterende uitslagen van het afgelopen weekend zijn absoluut geen verrassing. “Niet echt neen”, knikt hij. “Ik was al een hele tijd sterk aan het rijden. En ik hoop die lijn nog een tijd door te trekken. Echt hoge ambities heb ik voorlopig niet. Tenzij opnieuw het podium halen van het euregioklassement, nog enkele koersen winnen en net als zondag in Averbode nog een paar keer uitblinken in een grote wedstrijd.”

Share