Ster: rit 1

Datum: 
1 apr 2018
Categorie: 
jun
Dln: 
142
Toptien: 
  1. Skjelmose Jensen Mattias
  2. Van der Tuuk Axel
  3. Kooij Olav
  4. Gaspard Julien
  5. Van der Beken Aaron
  6. Dens Tuur
  7. Wtson Samuel
  8. Fretin Milan
  9. Van Ekeren Niels
  10. Delcommune Martin
verslag: 

Lang heeft het gele avontuur van de Brit Joseph Laverick niet geduurd. In de eerste rit van Borlo naar Bovelingen, moest hij dat gegeerde kleinood al afstaan. Deels door pech onderweg werd hij grote achterstand gereden. Eigenlijk werd hij zelfs vroegtijdig uit de koers gehaald wegens te grote achterstand. Officieel werd hij als 70ste geklasseerd op 12 minuten van de winnaar. Net als nog meer dan 50 andere renners die uit koers werden gehaald, mag hij zondag weer starten.
Zijn leiderstrui wordt overgenomen door de Deen Mattias Skjelmose Jensen die in de proloog 4de werd, maar in de zaterdagetappe echt zijn stempel op het gebeuren plaatste. De Deen maakte grote indruk. Na minder dan 20km kreeg hij af te rekenen met een lekke band. Net op een slecht moment want amper 10km verder werd op de kasseien in Oreye alles op de kant gezet waardoor de groep in verschillende waaiers werd gegrokken. Skjelmose vertoefde op dat moment in de allerlaatste waaier. Doch in geen tijd fietste hij naar voor om in de allereerste groep te komen postvattten. Niet om daar zomaar mee te rijden. Wel om mee de koers te maken. Zo spurtte hij zich op de hellinkjes naar de leidersplaats van het bergklassement en ging hij in de finale mee met een groepje van vijf dat afstand nam van de eerste groep, met daarin enkel Milan Fretin als Limburger. Eerst was ook Joris Haex mee, maar die werd helaas door pech achteruit geslagen.
Leek de kopgroep op weg om voor de overwinning te spurten en leek Casper Van Uden (in de proloog derde) op weg naar geel, dan kwam uiteindelijk de eerste achtervolgende groep weer sterk opzetten. Enkel Skjelmose en de Nederlander Axel Van der Tuuk konden stond houden. In een spurt met twee haalde Skjelmose het vlotjes. Hij pakte daarmee de gele leiderstrui, ook de groene als leider in het puntenklassement. En omdat hij ook leider in het bergklassement werd, kreeg hij op het podium drie truien om de lenden. 
Ondanks de grote verschillen in het peloton, blijft het in het klassement spannend. Skjelmose heeft slechts 9 seconden voorsprong op Remco Evenepoel. Tot de 23ste plaats is de kloof op de leider maximum 44 seconden. Allemaal nog overbrugbaar dus.
Milan Fretin spurtte zich in Bovelingen naar de 8ste plaats. Hij neemt in het klassement van beste Limburger de trui van Dries Barbaix over.