Ster van Zuid-Limburg

 

Van vrijdag tot en met maandag organiseert Omer Bovy, alias de Bietel, al voor de 40ste keer de Ster van Zuid-Limburg voor juniores. Elk jaar een topconfrontatie tussen de beste Belgische teams met hun beste renners, de jongste jaren ook met een sterke buitenlandse delegatie. Van de laatste tien edities werd er zes keer een niet-Belg eindwinnaar. Dit keer moet de Ster opboksen tegen de Ronde van Vlaanderen voor juniores. Twee topwedstrijden die elkaar overlappen is een jammerlijk feit.
Voor het eerst in de geschiedenis van de Ster is er concurrentie van  de Ronde van Vlaanderen. Was die wedstrijd tot twee jaar geleden een ‘wedstrijdje’ ergens in juli, dan is die sinds vorig jaar uitgegroeid tot een topkoers en dit gewoon omdat die op dezelfde dag van de ‘grote’ Ronde voor profs wordt betwist. Omdat de Ster altijd tijdens het paasweekend wordt verreden en toevallig dit jaar ook ‘De Ronde’ op Paaszondag, overlappen deze twee topkoersen voor juniores elkaar. Jammer.
Dit neemt niet weg dat er vanavond een sterk internationaal deelnemersveld aan de start van de proloog van de Ster zal staan met de Britse nationale ploeg (vorig jaar eindwinst met Fred Wright), de Amerikanen en het gerenommeerde Deense Roskilde.
Tussen de deelnemers een 20-tal Limburgers met ondermeer Milan Fretin en de (bijna) plaatselijke Quinten Vandermeer toch twee jongens die de capaciteiten hebben om zich te tonen. Ze zijn allebei eerstejaars en dat is uiteraard een handicap. De laatste renner die als eerstejaars eindwinnaar werd, was Mike De Bie in 2010, de broer van Sean en vijf jaar geleden na aanhoudende knieproblemen gestopt en militair geworden. Het kan dus.
Fretin reed nog maar één junioreswedstrijd maar niet bang. Voor de Genkenaar wordt het de grote vuurdoop in zijn nieuwe categorie. “Zoals ieder jaar kom ik na het pisteseizoen wat later in competitie. Afgelopen zaterdag reed ik in Tessenderlo mijn eerste junioreskoers. Dat is goed meegevallen. In de Ster wordt het vier dagen na elkaar koersen. Die proloog moet me liggen. Dat is 5km alles geven en daar ben ik zeker explosief genoeg voor. Van die drie volgende dagen met wedstrijden van 120km ben ik ook niet bang. Via langere duurtrainingen dan de voorgaande jaren moet ik die afstand aankunnen. Ik ga elke dag mijn best doen, maar de Ster is zeker nog geen doel op zich. Ik moet nu via competitie mijn vormpeil opkrikken en daarvoor is drie dagen afzien ideaal.”
Ook Quinten Vandermeer is eerstejaars maar zeker samen met tweedejaars Joris Haex één van de speerpunten van het prestigieuze davoteam. “Jammer dat de Ster en de Ronde van Vlaanderen samen vallen, maar ik heb resoluut voor de Ster gekozen. Het is dicht bij huis en vier dagen na elkaar koersen, spreekt me aan. Zo vaak krijgen we daar niet de kans toe. Van vier dagen op topniveau te koersen, word ik ongetwijfeld sterker wat heel goed is voor het verder verloop van het seizoen. Dit jaar heb ik al een paar wedstrijden van meer dan 100km gereden en heb die telkens goed overleefd. Drie dagen na elkaar meer dan 100km is natuurlijk nog wat anders. Maar we zien wel. Ik hoop in de rit met aankomst in Bovelingen, die mijn trainingswegen aandoet, een dichte ereplaats te behalen.

 

 

PROGRAMMA

Vrijdag: proloog in Mopertingen– 5,8km – start 16u30
Zaterdag: Borlo-Bovelingen – 123,9km – start 15u00
Zondag: Landen-Landen – 126,6km – start 14u00
Maandag: Buvingen-Borlo – 118,5km – start 14u30

 

Afwachtingswedstrijden voor nieuwelingen
Zaterdag Bovelingen – 9 ronden van 7km – start 12u30
Maandag Borlo – 6 ronden van 10,5km – start 12u00

Share