Strijd tussen ingenieursstudenten

De jongste weken fietst Bjorn Vandebeek van de ene ereplaats naar de andere. Winnen was wel al een maand geleden. Zondag in Hoeselt lukte het hem nog eens. In een spurt met twee versloeg hij toekomstigste studiemakker Tristan Scherpenbergh. Voor Vandebeek was het zijn zesde seizoenszege.
Vanaf vandaag beginnen zowel Vandebeek als Scherpenberg aan hun studies voor industrieel ingenieur. Allebei hadden ze aan de vooravond daarvan heel graag gewonnen. En allebei hadden ze het ook verdiend, afgaand op hun prestatie in Hoeselt. Scherpenbergh mag op een zeer sterke wedstrijd terugblikken. De Hasselaar reed de ganse wedstrijd in de aanval. Hij maakte deel uit van een kopgroep van zeven die lang vooruit reed en waarvan ook de Limburger Steven Van den Oetelaar deel uit maakte. Het leek er lang op dat het de beslissende vlucht zou worden. Maar meer dan een halve minuut voorsprong konden ze niet bij elkaar sprokkelen. Het was dus wachten tot een groepje de sprong zou wagen. Dat gebeurde op ongeveer twintig kilometer van het einde toen onder impuls van Limburgs kampioen Bram Wauters nog eens zeven renners zich konden loswerken uit het peloton. Daarbij geen Bjorn Vandebeek maar die maakte in zijn eentje de sprong naar die achtervolgende groep. Toen het er op leek dat de achtervolgers toch niet bij de leiders geraakten, ging Vandebeek alleen door en dichtte ook de kloof op de koplopers. De rest en nog een groot deel van het peloton volgde even later ook. Maar Vandebeek bleek op dreef en ging weer door. De onvermoeibare Scherpenbergh ging mee, net als Tomac Soenen en de Waaltjes Adam en Fontaine. Die vijf moest lang knokken voor een halve minuut voorsprong maar eens dat gelukt was de beslissing gevallen. Pech voor Soenen die in de voorlaatste ronde in een bocht ten val kwam. Ook de Waaltjes Adam en Fontaine moesten vooraan afhaken waardoor het een spurt werd met twee. Scherpenbergh zette zich van ver aan de leiding, leek het vlot te zullen halen, maar viel op 20 meter van de meet stil en kon alleen maar toezien hoe de beresterke Vandebeek hem vlot remonteerde.
En nu is het voor beide vanaf vandaag ‘schooltijd’. “Bijna elke dag les van 9 tot 18 uur. Het zal moeilijk worden om te trainen”, meent de mama van Bjorn.
Maar volgend weekend zal er alvast nog gekoerst worden. Dan staat immers de laatste grote wedstrijd van het seizoen op het programma. De Beker van België in Jemeppe. Een prachtkoers. Maar wel een hele zware.

Share