Unieke prestatie in Parijs-Tours U23

Drie Limburgers op het podium van Parijs-Tours voor beloften is uiteraard ongezien en andermaal een bewijs dat onze provincie een stel bijzonder talentvolle beloften huisvest. Na 187km spurtte Jasper Philipsen in de 75ste editie van deze beloftenklassieker het snelst van een uitgedunde groep van zo’n veertig renners. Hij ging Milan Menten en Gerben Thijssen vooraf.
Meteen ook een bewijs dat wat goed is heel snel komt. Vergeet niet dat zowel Philipsen als Thijssen vorig jaar nog junior waren. En voor Milan Menten, afgelopen dinsdag nog schitterend winnaar van een lastige interclubwedstrijd in Ichtegem, is dit een bewijs dat hij zonder twijfel rijp is om volgend jaar de stap naar de profs te zetten in de ploeg Sport-Vlaanderen. “Natuurlijk had ik deze Parijs-Tours graag gewonnen”, aldus Milan. “Het zou een mooi afscheidsgeschenk geweest zijn voor het Lottoteam waar ik als belofte de stiel heb mogen leren en waar ik hen heel dankbaar voor ben.”
Gerben Thijssen was ook in zijn nopjes met de derde plek. “Dit is een serieuze opsteker met het oog op het EK op de piste van volgende week in Berlijn”, stelt hij.
De meeste aandacht ging uiteraard naar winnaar Jasper Philipsen. Wat een seizoen met rit- en eindwinst in de Triptique Monts et Chateaux, ritwinst in de Baby Giro, een rit in de Tour d’Alace en in de Olympia’s Tour. En nu dit. “Echt geweldig”, glundert Jasper die je zelden of nooit zal betrappen op grote uitbundigheid na een knalprestatie. Ook nu niet. Altijd met de voetjes op de grond. Al weet iedereen die hem beter kent dat hij innerlijk ontzettend blij is. “Ik dank dit fantastisch seizoen aan het schitterend BMC-developmentteam met een professionele begeleiding, een schitterend programma en tal van sterke renners die voor mekaar door het vuur gingen. Het is bijzonder jammer dat het project stopt. En dat meen ik uit de grond van mijn hart. Gelukkig kan ik volgend jaar bij Axion, onder leiding van Axel Merckx, in een nieuw topteam terecht. Ik kijk er nu al naar uit. Maar nu eerst de batterijen opladen. Met deze overwinning ga ik alvast met een goed gevoel de winter in.”
Het zag er in Parijs-Tours voor beloften lang naar uit dat een kopgroep van zes, met onder meer Lottorenner Sander De Pestel, voor de zege zou strijden. “Daar vreesde ikzelf ook lang voor”, bekent Jasper. “In tegenstelling tot wat men van ons gewoon is, hebben we nu de wedstrijd bewust niet in handen genomen. Omdat we maar met vier BMC-renners aan de start stonden, was het ook niet mogelijk om de koers te controleren. We hoopten dat anderen dat zouden doen. Doch een hele tijd leek het erop dat geen andere teams het commando in handen wilden nemen waardoor het er voor de kopgroep, die op een bepaald moment bijna 5 minuten voorsprong had, heel lang heel goed uitzag. Uiteindelijk speelde het hoge aantal kilometers in hun nadeel en kwam er ook vaart in de groep.”
Al duurde het toch tot op iets meer dan 5km van de meet dat een uitgedunde groep van zo’n 40 renners de laatste vluchters te pakken had. “Ik had het geluk nog twee ploegmaat bij me te hebben”, aldus Philipsen. “Muller leidde de spurt en zette me op 250 meter van de meet af. Milan Menten kwam meteen langs links. Ik kon in zijn wiel kruipen, wachtte het gepaste moment af om dat op volle kracht naar de meet te snellen.”

 

Share