United tweede in eindstand topcompetitie

Met de Antwerpse Havenpijl werd afgelopen weekend de topcompetitie voor eliten en beloften tot 25 jaar afgesloten. Een competitie over negen topwedstrijden die door renners en volgers als waardemeter voor de clubs wordt beschouwd. Met Lotto en United op de plaatsen één en twee zijn de Limburgse teams dus top.
De winst van Lotto-Soudal U23 is niet verwonderlijk. Met tal van grote namen in de ploeg wordt dat verwacht maar dan nog moet je het nog altijd doen. De tweede plaats van het United Cycling daarentegen is een verrassing. Zij gaan teams vooraf bij wie het budget een veelvoud van dat van het Truiense team is. Begrijpelijk dat ploegleider Johan Remels met dit resultaat dan ook in de wolken is.
“Tot voor enkele jaren bekommerden we ons vooral om de Beker van België. We deden het daar altijd goed. Wonnen eens het eindklassement en werden eens tweede en derde. Dat vraagt naar een stap hogerop en dat is dus de topcompetitie. Ook onze renners waren vragende partij. Ikzelf heb altijd gezegd dat ik pas zou meedoen wanneer ik zeker was dat we er iets konden presteren. Meedoen om de hoop te vullen is niet aan mij besteed”, aldus gewezen prof Remels. “Met het oog daarop hebben we de afgelopen jaren ook wat transfers gedaan. Misschien voor de buitenwereld niet meteen grote namen. We moeten trouwens rekening houden met ons beperkt budget. Maar ik heb wel altijd goed rondgekeken en gezocht naar renners met kwaliteiten. Frederique Backaert was er bijvoorbeeld eentje. Zijn ouders zeggen me nog vaak dat het dankzij ons team is, dat hij staat waar hij nu staat. Dit seizoen is toekomstig landmeter Lennert Teugels één van onze steunpilaren. Het is niet voor niets dat hij een stagecontract kreeg bij Veranda Willems-Crélan. Hij behoort zonder twijfel tot de betere renners van België. Niet echt een veel winnaar maar van de 50 koersen die hij tot nu toe reed maakte hij meer dan 40 keer deel uit van de beslissende vlucht. Dan kan je wat.”
Uiteraard is het niet alleen dankzij Teugels dat United beslag legde op de tweede plaats in de eindstand van de topcompetitie. “Daarvoor moet je in de breedte sterk zijn”, aldus Johan. “En dat waren we. Bovendien heerst er een schitterende sfeer. Renners gaan voor elkaar door het vuur. En uiteraard doen ook wij als bestuur alles voor hen.”
Daarvoor is geld nodig en dat is vandaag niet zo vanzelfsprekend. Nadat Profel afhaakte, is het team al een hele tijd naarstig op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor die voorlopig nog niet is gevonden. “Maar dat komt ongetwijfeld in orde”, verzekert Remels ons. “Bij ons moeten de renners het sowieso met minder doen dan elders. Maar wie bij ons goed presteert, kan via ons premiesysteem wel een extraatje verdienen. Belangrijk is dat ze bij ons krijgen wat hen vooraf werd beloofd en dat is, zonder met modder te willen gooien, niet overal het geval. Renners horen en weten dat ook. Bovendien voelen ze zich bij ons goed. Wij hebben in het peloton een goede naam. Als voorbeeld daarvoor kan ik aanhalen dat een jaar geleden enkele van onze betere renners de mogelijkheid hadden om naar een continentaal team over te stappen. Toch zijn ze gebleven. Zoiets doet deugd. Al ben ik de laatste om hen tegen te houden wanneer ze zich ergens kunnen verbeteren.” 

Share