Vandermeer en Lijnen kampioenen

Omdat het provinciaal kampioenschap een beetje ongelukkig op de kalender werd geplaatst, waardoor nogal wat renners het BK tijdrijden van maandag boven het PK verkozen, werd het kampioenschap in Vliermaal wat onthoofd. Maar ondanks dat heeft Limburg met Quinten Vandermeer een knappe en verdiende nieuwe kampioen.
Ook Vandermeer werd geselecteerd voor het tijdritkampioenschap. Maar zijn voorkeur ging toch uit naar het PK en daar heeft hij zeker geen spijt van. “Een week geleden moest ik nog forfait geven voor de topcompetitiekoers in Vezin wegens een keelontsteking. Dat is nog niet helemaal uit mijn lijf en in die omstandigheden zou ik op het tijdritkampioenschap toch niet dicht hebben kunnen finishen. Daar moet je constant in het rood. En in een gewone koers is dat toch iets minder.”
Al is het parcours van Vliermaal uiteraard ook niet van de poes. Dat bleek al snel omdat vlug heel wat renners de rol moesten lossen. Toch duurde het vrij lang eer de wedstrijd echt ontplofte. Dat gebeurde iets voorbij halfwedstrijd toen Vandermeer in gezelschap   van drie Nederlanders en de Limburgers Martens en Poelmans het hazenpad kozen. Ze sloegen meteen een serieuze kloof. Meteen was duidelijk dat de koers toen zo goed als gereden was. Doch dat was zonder hardrijder Milan Paulus gerekend. Hij ging samen met Tymon Lijnen uit Alken in de tegenaanval. “Mijn eigen domme schuld”, zei hij achteraf. “Toen Vandermeer aanviel had ik moeten mee zijn. Maar omdat voordien tal van uitvallen werden geneutraliseerd, wachtte ik wat af in de hoop dat ook nu het peloton zou reageren. Dat gebeurde niet.”
Paulus kon uiteindelijk de kloof van driekwart minuut dichten met eerstejaars Tymon Lijnen in zijn spoor. “Ik kon echt niet overpakken en dat we bij de kopgroep zijn geraakt, is vooral de grote verdienste van Milan”, bekende Lijnen eerlijk na afloop die als enige eerstejaars in de kopgroep de titel van kampioen bij de eerstejaars toegekend kreeg. Niet echt een verrassing na zijn derde plaats van vorige week in St.-Joris-Weert.
De grote winnaar werd uiteindelijk Quinten Vandermeer die ondanks het rugnummer 13 met de bloemen en de titel aan de haal ging. “Op het einde kreeg ik het nochtans behoorlijk lastig”, aldus Quinten. “Zeker toen ik op dat laatste hellinkje net voor het opdraaien van de rechte lijn, bij het aanzetten van de sprint, krampen kreeg. Gelukkig kwamen ze niet helemaal door zodat ik vol kon doorgaan tot op de streep.”

Share