Vliermaal

Datum: 
8 mei 2016
Categorie: 
nieuw
Dln: 
60
Toptien: 
  1. Milan Fretin
  2. Quinten Vandermeer
  3. Arno Brouwers
  4. Bram Wauters
  5. Ryan Cortjens
verslag: 

Zesentwintig jaar geleden behaalde Steve Fretin als eerstejaars nieuweling de titel van kampioen van West-Vlaanderen. Zijn zoon Milan zorgt voor opvolging. In Vliermaal spurtte hij zich met groot machtsvertoon naar de Limburgse titel. Als eerstejaars versloeg hij zelfs alle tweedejaars.
“Een mooier moedercadeau had ik niet kunnen krijgen”, jubelde een overgelukkige mama Fretin. “Niet alleen Milan bezorgt me bloemen. Voormiddag deed ook Kaj dat al door op een lastig parcours in Herve bij de aspiranten te winnen.”
Met het behalen van Limburgse titel sluit Milan succesvol een voor hem belangrijke week af. Vorige week werd ik vijfde op het BK tijdrijden. Niet slecht maar super content was ik er toch ook niet mee. Afgelopen donderdag was er het Vlaams kampioenschap. Een tweede doel maar helaas zorgde een kapot wiel ervoor dat ik niet dicht kon finishen. Restte me dus nog enkel dit PK. Ik lag er echt op gebrand om die titel te behalen als eerstejaars nieuweling. Toen Gerrik Decoster in de voorlaatste ronde aan de haal ging en een serieus gat sloeg bleef ik vrij rustig. Gilles is een tweedejaars en was dan ook niet meteen een concurrent voor mij voor de titel. Maar hij viel op het einde blijkbaar wat stil waardoor we hem nog bijhaalden. Op dat moment was ik me al volop op de sprint aan het concentreren en ik was uiteindelijk heel aangenaam verrast dat ik niet alleen de titel behaal maar ook de wedstrijd win. Dat geeft deze titel nog een extra pigment.”
Voor de wedstrijd had Milan niet echt op een sprint gerekend. “Dit parcours is behoorlijk lastig en daarom had ik helemaal niet verwacht dat het op een sprint zou uitdraaien. Vandaar dat ik me de ganse wedstrijd attent vooraan heb gehouden. Zelf heb ik ook een paar keer geprobeerd om met een groepje weg te geraken. Maar misschien was de afdaling iets te lang waardoor alles telkens weer terug samen liep.”
Fretin haalde het in de sprint vrij vlot van Quinten Vandermeer,  ook een eerstejaars. “Jammer dat in de slotfase van de wedstrijd mijn achterwiel wat loskwam waardoor het tegen mijn rem schuurde. Daardoor kon ik mijn kansen niet voluit verdedigen. Of ik zonder die tegenslag had kunnen winnen? Het verschil zou mogelijk kleiner geweest zijn, maar Fretin was wel heel sterk.