In voetsporen van vader Roy

Daar is Sente Sentjens al. In zijn eerste wedstrijd als nieuweling in Brustem schoot hij al pal in de roos. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Roy die destijds als jeugdrenner ook meteen won.
Papa Roy won in zijn eerste jaar als nieuweling 18 wedstrijden en werd daarmee de nationale zegekoning. In zijn tweede nieuwelingenseizoen won hij maar liefst 27 keer. Als zoon Senne even goed gaat doen, zal mama Inn Stevens (echtgenote van Jelle Vanendert) niet vaak zelf bloemen moeten kopen.  “Ik won in mijn eerste jaar als nieuwelingen meteen de twee oefenkoersen en daarna tijdens het eerste officiële koersweekend de interclub in Arendonk en de week nadien in St.-Séverin. Maar dat waren andere tijden”, relativeert Roy.  “Het aantal wedstrijden is fors geminderd en dus is zoveel winnen niet echt meer van deze tijd. En dat hoeft ook niet”, probeert de papa de druk een beetje van zoons schouders te halen. “Wat ik Senne zondag in Brustem heb laten zien was anders wel sterk. Als aspirant had hij al mooie dingen laten zien. Maar dit was toch wel bijzonder. Bijna 50km alleen vooruit rijden aan een gemiddelde snelheid van 40 km/u is voor een 14 jarige, want Sente wordt pas op het einde van het jaar 15, heel sterk. Vergeleken met vorig jaar heeft hij flinke stappen voorwaarts gezet.”
Of papa Roy, die 17 jaar geleden als prof Kuurne-Brussel-Kuurne won, het trainingsprogramma van de zoon in elkaar knutselt? “Ik ga naar zijn koersen kijken en het is enkel daar waar ik hem zie. Voor de rest hebben we enkel contact via de telefoon. Het is vooral Jelle  (Vanendert en pluspapa van Sente nvdr.) die hem begeleidt. En daar heb ik ook geen moeite mee. Jelle doet dat goed en zal hem zeker waarschuwen voor mogelijke valkuilen. Ook ikzelf probeer dat te doen. Zelf ben ik destijds als jeugdrenner te fanatiek geweest. Ik leefde toen dag en nacht voor het wielrennen. Ik lette op mijn eten, ging op tijd slapen, trainde fanatiek,... Als nieuweling is dat absoluut niet nodig. En daar wil en zal ik Sente voor waarschuwen. Als je veel wint, word je automatisch steeds maar fanatieker. Je wil blijven winnen. Je wil de krant blijven halen. En dat kan alleen als je er constant hard voor werkt. Doch soms moet je de boog ook eens durven ontspannen.”
Als aspirant reed Sente Sentjens in een neutrale trui. Nu maakt hij deel uit van het team Canguru-QTS van jeugdmecenas Rik Devoogdt die een neus heeft voor jong talent en hen ook goed weet te begeleiden. Maar rijden voor een ‘grotere’ jeugdploeg brengt ook verplichtingen en druk mee. “Toch ben ik blij met zijn keuze”, aldus Roy. “Rik is een vakman die weet wat jongeren nodig en vooral niet nodig hebben. De ploeg rijdt een mooi programma en is uitstekend uitgerust.  Super. Hij is daar in goede handen.”

Share