Wielerclub Aalst gooit de handdoek

De wielerclub uit Aalst-bij-St.-Truiden stopt met bestaan. Daarmee verliest onze provincie weer een toporganisatie. De laatste jaren richtten ze immers een wedstrijd tellend voor de Beker van België voor juniores in. Nadat eerder het openingsluik van Brustem van de kalender werd geveegd, is dit een nieuwe opdoffer voor het wielrennen in Limburg.
Wellicht wordt Brustem, op een weliswaar iets lager niveau, terug opgepikt. In Aalst kan daar geen sprake meer van zijn. Hun bondsnummer is geschrapt. De club stopt dus met bestaan.
“Het hing al een paar jaar aan een zijden draadje”, legt Victor Pennings, de secretaris van de club, uit. “Tot voor enkele jaren richtten we drie wedstrijden in. Dat werd nadien herleid tot twee: een topcompetitie voor nieuwelingen en een beker van België voor juniores. Twee jaar geleden moesten we noodgedwongen beslissen om enkel nog de beker voor juniores te organiseren. Het feit dat onze oude datum in maart werd ingepalmd en we moesten verhuizen naar het seizoeneinde, had daar mee te maken. Maar ook het steeds maar groeiende financiële plaatje had daar uiteraard mee te maken. Het was voor ons niet meer mogelijk om nog aan de nodige fondsen te geraken. Vorig jaar kostte deze bekerwedstrijd ons 17000 euro. Dat is een pak geld. Al een paar jaar hebben we moeten toeleggen. In het verleden konden we onze kas elk jaar spijzen met één of twee eetdagen. Doch ook daar komt elk jaar minder volk op af. Bovendien kalft ons bestuur elk jaar verder af. Onze voorzitter had al aangegeven dat hij wegens gezondheidsproblemen moet stoppen. Eigenlijk bleven we nog met slechts vier mensen over. Stuk voor stuk mensen van halfweg de zeventig. Jonge krachten vinden die hun schouders onder de clubwerking willen zetten, blijkt onmogelijk. Ook de nieuwe VZW-wetgeving die eraan komt, maakt het allemaal een stuk moeilijker. Zo zal men een begroting moeten indienen en moet het voorziene bedrag drie maanden voor de wedstrijd op de rekening van de VZW staan. Lukt dat niet, moeten de clubleden zelf aanvullen, anders volgt er een faling. Dingen waar wij op onze leeftijd niet meer mee willen bezig zijn.”
Normaal zou het dit jaar de 39ste editie worden. “We hadden graag de 40 gehaald maar dat is ons dus niet gelukt”, besluit de secretaris.

Share