Philipsen en Meeus in Parijs-Roubaix

Zondag staat Parijs-Roubaix voor beloften op de kalender. Twee Limburgse renners zullen daar aan deelnemen. Jordi Meeus van het continentale SEG-team, Jasper Philipsen van het Amerikaanse Axeon Hagens Berman. Vooral van Philipsen wordt wat verwacht. Hij was er vorig jaar ook al bij. Toen werd hij 27ste. Jasper weet dus zeker wat hem te wachten staat.
(foto: Roland Pipeleers)

Evenepoel tegen de rest

Aanstaande zondag strijden de juniores in Lacs de l’Eau Dheure voor de nationale titel. Topfavoriet is Remco Evenepoel die dit seizoen al twaalf keer won, waaronder een pak grote koersen. Twaalf Limburgs proberen hem het vuur aan de schenen te leggen.
Makkelijk zal dat niet zijn. Evenepoel won zopas met bravoure de Vredeskoers voor juniores en domineerde het afgelopen weekend in de driedaagse van Morbihan, een nationscupwedstrijd waarin hij in de internationale top in de vernieling reed. Iedereen zal zondag zijn wiel viseren. Maar gelukkig voor hem heeft hij het parcours mee. Een lastig parcours waarop sterke kerels het verschil kunnen maken.

Ook Machiels aan de start in BK

Limburg mocht voor het Belgische kampioenschap voor juniores in Lacs de l'Eau Dheure elf renners afvaardigen. De selectie gaven we al mee. Maar door een enkele jaren geleden ingevoerde en onbegrijpelijke kronkel worden renners uit Vlaanderen die voor een Waals team rijden, als Walen beschouwd. Brent Machiels is ondermeer zo iemand. Hij kan daardoor niet door Limburg geselecteerd worden. Wel door Wallonië. Wat ook is gebeurd.

Zware val van Thijssen

‘Coureur word je met vallen en opstaan.’ Een zegswijze die op het sterke lijf van Gerben Thijssen mag worden getatoeëerd. Hij heeft in die paar jaar dat hij koerst al wat tegen de grond gelegen. Zijn genaaide knie als gevolg van een val vorige week in Puivelde is nog niet helemaal genezen of gisteren was het op 14km van de meet weer van dat. De TV beelden spraken boekdelen. Dat zag er niet goed uit. Toch sprong Thijssen nog op zijn fiets en reed de wedstrijd uit. “Het zag er niet alleen niet goed uit, het voelde ook niet goed”, kon Gerben er na een bezoek aan het ziekenhuis al een beetje om lachen. “Ik dacht meteen dat mijn sleutelbeen gebroken was. Ik heb dat vorig jaar gebroken en het voelde nu hetzelfde. Gelukkig zit daar nog een ijzeren plaatje in. Dat heeft de botten aan elkaar gehouden denk ik.”
Na een goede nachtrust besliste Gerben vanmorgen in samenspraak met de ploegleiding van start te gaan in de tweede rit.

Elf Limburgers in Baloise

Van woendag tot en met zondag zullen elf Limburgers aan de start staan in de Baloise Belgium Tour. Gerben Thijssen, Roy Jans, Jelle Mannaerts, Amaury Capiot en Kenneth Vanbilsen zullen we mogelijk vooraan te zien krijgen in de sprintetappes. Jelle Vanendert is 'onze' man voor de zaterdagrit met aankomst in Wanze. David Boucher, Dennis Coenen, Timothy Stevens, Quinten Hermans en Alexander Geuens kunnen zich via een ontsnapping in de kijker rijden.

Leiders in klassement van ster van het jaar

Het seizoen is nu al een paar maanden oud en onze zoektocht naar de Sterren van het jaar krijgt al een beetje vorm.
Bij de nieuwelingen staat Juul Maes riant aan de leiding. Bij de juniores heeft Bram Wauters de leiding over genomen en bij de eliten z/c en beloften is het zegekaper Rutger Wouters die het klassement aanvoert.
Toeval of niet??? Ze zijn alle drie de regerende provinciale kampioenen.

Winst voor Vandermeer in Walhain

Quinten Vandermeer heeft zijn eerste overwinning in zijn Davotrui behaald. In Walhain-St.-Paul toonde hij zich veruit de snelste van het pak. "Het regende de hele wedstrijd aanvallen", vertelt Quinten. "Maar niemand kon vooruit blijven. Op het einde raakten toch nog twee renners weg. Mijn ploegmaat Joris Haex reed het gat dicht en bleef ook daarna voluit doorgaan waardoor niemand meer weg geraakte en ik het kon afmaken in de sprint."

Jacobs wint Stan Ockers Classic

Pieter Jacobs heeft de Stan Ockers Classic in Borsbeek gewonnen. Hij was er na 156km de beste van de 140 deelnemers. In een spurt met elf haalde hij het van de Brit Ross Lamb, vorig jaar binnengehaald door Truiense United Cycling team en nu rijdend voor het continentale T.Palm-team. Voor Jacobs is het zijn vierde seizoenszege.
(foto van Glenn Hofkens)

Selectie BK voor juniores

Zondag 27 mei strijden de juniores in Lacs de L'eau D'Heure voor de nationale titel. Voor Limburg zijn volgende renners geselecteerd: Arno Brouwers, Ryan Cortjens, Milan Fretin, Jonas Gijbels, Joris Haex, Owen Jacobs, Milan Paulus, Nathan Szekely, Quinten Vandermeer, Elias Vanheel en Bram Wauters.
Topfavoriet is Remco Evenepoel (foto)

Triptique Ardennais

Of we het nu graag horen of niet, feit is dat we moeten teruggaan tot 1982 om nog eens een Limburgse eindwinnaar van de Triptique Ardennais terug te vinden. Daar zorgde toen Truienaar Rudy Claessens voor. Hij volgde toen Nico Emonds op die een jaar eerder deze loodzware driedaagse op zijn naam schreef. Sindsdien lukte geen enkele Limburger daar nog in. Ook het afgelopen weekend niet. Maar dat was ook niet echt verwacht. Maar een 6de plaats in de eerste rit van Jan Reynaerts, een 5de in de slotrit van Sander Elen en met Jari Snyers als beste Limburger in het eindklassement op een 37ste plaats zijn toch geen uitslagen waarmee onze provincie een hoge borst mag opzetten.
De eindzege ging naar Jimmy Janssens van het team Cibel. De man in vorm en ook met klimmersbenen. Dat bewees hij vorig jaar ondermeer door de Ronde van Luik te winnen. Enkele weken geleden won hij ook al een rit in de Flèche du Sud. Conditioneel is hij dus zeker top. Dat bleek tijdens afgelopen vrijdag tijdens de openingsrit van de Triptique die hij met brio won. Nadien wist hij die leidersplaats met succes te verdedigen.
(foto: Rudi Claessens van Philippe Hugeuenin)

Sam Peeters twee keer podium

Sam Peeters uit Heppen is sterk bezig. Alleen blijft het voorlopig nog wachten op die eerste zo fel begeerde zege. Zowel zaterdag als zondag mocht hij mee op het podium. Zaterdag in Lummen werd hij derde. De overwinning ging naar Daan Martens die er zijn eerste seizoenszege behaalde. Martens ging al na 15km wedstrijd aan de haal en bleef tot het einde in zijn eentje vooruit. Hij haalde het uiteindelijk met anderhalve minuut voorsprong. Juul Maes spurtte zich naar de tweede plaats. Zijn ploegmaat Peeters werd derde.
Zondag viste Peeters opnieuw net achter het net. Dit keer was het Antwerps kampioen Luca Van Hout (vriend van nationaal veldritkampioene Julie Brouwers en zoon van Stijn, assistent ploegleider bij Crelan-Vastgoedservice) die in het zicht van de meet een kloofje wist te slaan en te behouden. Peeters won enkele kloktikken later de spurt voor de tweede plaats.