Schevenels, Gevers en Vanderaerden kampioen

Voor het vijfde jaar op rij waren de duinen van Hechtel-Eksel het decor voor de slotwedstrijd van het Limburgs veldritseizoen. Dit keer heeft het zondagprogramma aan een zijden draadje gehangen omdat storm Dennis stokken in de wielen dreigde te steken.
“’s Morgens tijdens onze rondgang met de mensen van de brandweer hebben we nog een paar bomen moeten neerleggen”, aldus organisator Brecht Toelen. “De beslissing nemen om het al dan niet te laten doorgaan, was de moeilijkste opgave tijdens deze organisatie.”

Debaele en Boons maken indruk

Jorre Debaele is een vroege vogel. Een jaar geleden won hij in Leopoldsburg meteen de eerste oefenwedstrijd. Toen als junior. Vandaag is hij belofte en afgelopen zaterdag reed hij op het circuit van Terlaemen zijn eerste wedstrijd in die categorie. Weliswaar nog maar een oefenwedstrijd met een beperkt deelnemersveld. Maar toch wordt er in die oefenwedstrijden altijd keihard gekoerst. Renners willen testen hoever ze al staan. Bij Debaele is dat al heel ver. Hij reed een zeer aanvallende wedstrijd. Na halfwedstrijd raakte hij weg met nog drie andere renners. De samenwerking was goed, maar toch kregen ze nooit meer dan 20 seconden. Op het einde kwam de groep zeer dicht.

Optimus Cycling Team

Onlangs werd er in Limburg een nieuwe club boven de doopvont gehouden. Voorlopig nog klein en fijn en met nog een samenwerking met Sport en Steun Leopoldsburg. Grondleggers van dit team zijn Andy Vanhoudt en zijn vrouw An Lismont, sinds jaar en dag gebeten door de wielermicrobe en nu hun drie jongens ook de weg richting wielrennen inslaan, nog meer dan voorheen. 
Andy was een meer dan behoorlijk jeugdrenner en later verschillende jaren de ploegleider van het Ann-Post-Team, een semiprofessionele ploeg door Sean Kelly op de rails gezet.

Opnieuw veel volk bij KZLWC

Sinds jaar en dag vindt de ploegvoorstelling van KZLWC plaats ten huize hun sponsor meubelen Heylen. Traditiegetrouw wordt dan altijd een groepsfoto gemaakt op de trap in de toonzaal. Enkele jaren geleden was die trap nog amper gevuld. Daar is ondertussen dankzij de sterke jeugdwerking weer verandering in gekomen. Tijdens de voorstelling op 7 februari werd de trap weer goed gevuld. Nog eens een bewijs dat hard werken loont en dat niets vanzelf gaat. Proficiat mensen van het bestuur.

Aless De Bock pistekampioen

Het legertje Limburgers dat provinciaal pistecoach François Lambrechts deze winter nog mocht begeleiden is klein. Omwille van de afstand naar Gent, weet je wel. Maar het lijkt erop dat er met Aless De Bock uit Hechtel weer een talentje is opgestaan. Deze laatstejaars aspirant is het neefje van gewezen nationaal elitenkampioen Stijn De Bock uit Zele die vandaag met een profcontract bij het team Tarteletto rondrijdt.

Werk aan de winkel

Het aantal wedstrijden en onrechtstreeks daarmee verbonden het aantal renners, blijft dalen. “Dit is niet enkel een probleem in Limburg maar in gans Vlaanderen”, aldus voorzitter Jos Mondelaers. “En we beseffen dat de daling van het aantal renners daar onrechtstreeks ook aan gekoppeld is. We proberen de bakens te verzetten maar makkelijk is dat niet en we moeten het met kleine stapjes proberen. Zo zullen we volgend seizoen in samenwerking met de schoolsport MOEV via het project Kidz on Wheelz naar de scholen trekken om jongeren te laten kennismaken met de wielersport.

Vijf keer goud

Zopas reikte het jeugdsportfonds gouden, zilveren en bronzen labels uit. Dat jeugdsportfonds is een subsidiefonds dat Cycling Vlaanderen in samenwerking met Sport Vlaanderen ter beschikking stelt om jeugdclubs financieel een duwtje in de rug te geven.

Kalender 2020

Traditiegetrouw wordt er door de verantwoordelijken van de Limburgse afdeling van cycling Vlaanderen tijdens de maand januari terug en vooruit gekeken. Tevens wordt dan ook de nieuwe wielerkalender op- en voorgesteld.
Andermaal moet men constateren dat het aantal wedstrijden in onze provincie blijft dalen. Na afloop van de kalendervergadering in 2019 moest men een daling van 20% vaststellen. En die trend zet zich voort. Nu werden er in totaal slechts 83 wedstrijden opgelijst wat een daling van andermaal 12,5% betekent. Die wedstrijden werden als volgt onderverdeeld: 25 voor eliten z/c en beloften, 23 voor juniores, 17 voor nieuwelingen (vorig jaar waren er dat nog 28), 6 voor aspiranten, 6 voor miniemen, 2 voor profs (Ronde van Limburg en Helchteren) en 1 voor dames. “Ongetwijfeld komen er daar in de loop van volgende weken nog een aantal bij”, menen de kalendermakers. Maar dat zei men vorig jaar ook doch helaas bleef het aantal op het einde van het seizoen quasi gelijk aan dat van na de kalendervergadering.
Door op LEES VERDER te klikken vind je de kalender per categorie en per datum.
U kan de kalender ook downloaden onder de menuknop KALENDER.

Zwemmen of wielrennen?

Als aspirant was Jonathan Vervenne een sterk kereltje. Vaak de evenknie van zijn leeftijdsgenoot Bob Poelmans. Laatstgenoemde werd ondertussen al twee keer Limburgs nieuwelingenkampioen en zette op het nationaal en zelfs internationaal wielertoneel mooie prestaties neer. Riemstenaar Vervenne had het blijkbaar moeilijk om zich aan de nieuwelingencategorie aan te passen.

Pagina's