Jorrit Vanhamond wint in Zoutleeuw

Geen grote opkomst voor de nieuwelingenwedstrijd in Mielen. Ook niet meteen grote namen aan de start omdat die in Kalmthout aan de topcompetitiewedstrijd deelnamen. De kans voor de jongens van de tweede rij om zich in de vette prijzen te fietsen. Baeten en Goossens probeerden het, reden een tijd vooraan maar werden dan bijgehaald door zes achtervolgers. De rest verzeilde ver in de achtergrond. In de slotronde ontsnapte Pieter Van Waas om afgescheiden zijn eerste zege te behalen. Het was voor Pieter ook de eerste top tien plaats in zijn nieuwelingencarrière.

Menten tweede in GP Cricq

De 26ste editie van de GP Cricquelion, een 1.2 wedstrijd wat betekent dat er ook continentale profploegen aan de start mochten verschijnen, is geëindigd op een massaspurt. Die werd gewonnen door Arne Marit uit het beloftenteam van Lotto-Soudal. Hij versloeg de Limburgse prof Milan Menten.
(photo van Arnaud Guillaume)

Koers in Kotem afgelast

Geen winnaar in Kotem om de eenvoudige reden dat de wedstrijd vroegtijdig werd afgevlagd. Terecht. Een hevige onweersbui met serieuze klotten hagel, die de rennerslichamen teisterenden, maakten verder koersen onverantwoord.
op de foto zie je de rug van Fabio Porcu als gevolg van de hagelbui.

Thijssen wint in Frankrijk

Nadat bij het begin van het seizoen bij Gerben Thijssen mycoplasme (een bacterie die vaak aanleiding geeft tot longontsteking) werd ontdekt moest de nationale kampioen aan de kant blijven. Pas eind april hervatte hij de competitie. Uiteraard duurde het even eer hij opnieuw zijn oude niveau haalde. Maar ondertussen is hij weer aan winnen toe. Dat deed hij voor het eerst afgelopen zaterdag in de 2de etappe van de Tour d’Eure-et-Loire. Na 170km toonde hij zich de snelste in een massaspurt. Daarmee werd hij ook meteen leider nadat hij een dag eerder ook al tweede was geëindigd.
Een opmerkelijke en sterke zege van Gerben, vooral omdat na ongeveer 50km ten val kwam, daarbij bijna een minuut verloor en zo’n 30km moest achtervolgen om weer aan te sluiten in het peloton. In die omstandigheden dan toch nog kunnen winnen, getuigt van een goede conditie.

De zonen van...

De zonen van Kevin Hulsmans zijn goed op weg om in pa’s voetsporen te treden. Terwijl aspirantje Ferre de bloemen vanuit Meerhout meebracht, behaalde broer Senne al zijn vijfde overwinning. Er was ook een knappe zege voor Nathan Szekely, zoon van Dennis, die in Helchteren zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde.

Een wielericoon heeft ons verlaten

François Mertens is niet meer. Vrijdag is hij op 72-jarige leeftijd na een felle strijd tegen een slepende ziekte overleden. Het was al een tijd bekend dat het niet zo goed ging met de gezondheid van Cois. Maar hij bleef kranig vechten. Opgeven stond niet in zijn woordenboek. Tijdens zijn strijd zag hij een paar van zijn trouwe vrienden wegvallen als gevolg van diezelfde vreselijke ziekte. Uiteindelijk heeft ook hij zich moeten gewonnen geven. Zijn hele leven heeft Coike tal van tegenstanders bekampt en vaak overwonnen. Maar deze was te sterk.

Juniores in Wijer

Net als in Rosmeer kwamen er ook voor de junioreswedstrijd in Wijer 58 renners aan de start. Daar ging de zege naar Axel De Kinder, de tweede van het BK voor nieuwelingen van vorig jaar. In deze wedstrijd vormde zich na de gebruikelijke schermutselingen tijdens de eerste koershelft een kopgroep van twaalf renners. Die verstonden elkaar prima en fietsten de rest van het deelnemersveld op meer dan twee minuten. Op uitzondering van Seppe Boeckx en Jorre Smet, die in de slotronde ten val kwamen, spurtten de leiders voor de zege. De Kinder haalde het voor Eccli en Sandrie.

Sterke Debruyne in Rosmeer

In Rosmeer ging de zege zonder discussie naar de beste man in de wedstrijd en dat was Ramses Debruyne uit het West-Vlaamse Rollegem. Op het toch wel bijzonder lastig parcours reed hij zowat een halve wedstrijd in zijn eentje aan de leiding. Eerst liet hij het drietal Widdershoven, De Cock, Timmermans een drietal ronden vooruit rijden. Ze namen ruim een halve minuut voorsprong maar verslikten zich uiteindelijk in de lastigheidsgraad van het parcours. Debruyne reed in zijn eentje naar de drie toe en liet hen meteen ter plaatse.

Driekleur is mooi maar lastig om dragen

Afgelopen woensdag heeft nationaal kampioen Rutger Wouters zijn eerste zege van het seizoen behaald. Hij toonde zich in Kortessem de snelste van een groep van om en bij de 20 renners. Voor Wouters was het al het derde jaar op rij dat hij de koers van de 1ste mei won.
Na afloop zijn zege in Kortessem was Rutger Wouters iets euforischer dan de twee voorgaande jaren. Voor iemand die de jongste seizoenen toch telkens ongeveer 15 wedstrijden wint, mocht het juichen wel eens beginnen.

Zilver voor Paulus op BK tijdrijden

Met zijn derde plaats vorig jaar op het BK tijdrijden voor juniores, toen als eerstejaars, was Milan Paulus begrijpelijk woensdagnamiddag één van de grote favorieten op de titel. Zeker omdat Remco Evenepoel en Ilan Van Wilder die hem vorig jaar vooraf gingen, stappen hogerop hebben gezet. De Truiernaar ontgoochelde zeker niet. Hij legde zijn tijdrit van 23,5km af aan een fameuze gemiddelde snelheid van 45,7km/u. Toch volstond die niet om nationaal kampioen te worden. Lars Van Ryckeghem, vorig jaar kampioen bij de nieuwelingen deed 16 seconden beter dan Paulus.
Bij de nieuwelingen ging de titel naar Noah Detalle (vorig jaar tweede bij de eerstejaars). Bob Poelmans liet in deze categorie de 7de beste tijd afklokken.

Boons snelste van twee

Als eerstejaars presteerde Jenthe Boons uit Tessenderlo meer dan behoorlijk in de Ster van Zuid-Limburg.  Die goede prestatie heeft hij een week later omgezet in een mooie overwinning.
In Molenstede ontsnapte Boons iets voor halfwedstrijd samen met Robbe Thielemans.  Niet zo evident op een toch vrij lastig parcours. Maar het duo werkte prima samen en spurtte voor de zege. Boons haalde het met ruim verschil.