Thijssen en Philipsen in hetzelfde team

Drie wedstrijden reed Gerben Thijssen dit seizoen. Drie keer spurtte hij voor de overwinning. Twee keer werd het de hoofdprijs (Zepperen en Mol) en één keer finishte hij als vijfde. “Dat was vorige week in Parijs-Troyes aldus Gerben. Een wedstrijd over 190km met profs. Mijn conclusie is dat ik op nationaal vlak één van de snelsten ben. Op internationaal vlak in wedstrijden van om bij de 200km moet ik nog aan kracht winnen.

Thijssen wint Zuid-Kempische Pijl

Een jaar geleden stak de toen kersverse belofte Jasper Philipsen voor het eerst zijn neus aan het venster in de Zuid-Kempische Pijl. Hij verraste toen met een knappe tweede plaats nadat Mathias Van Gompel nog niet vooruit bleef en zo het Lotto-overwicht met succes afrondde. Dit keer weer Lottowinst. Nu via Jaspers leeftijdsgenoot Gerben Thijssen. Drie wedstrijden heeft Gerben dit jaar gereden. Daarvan heeft hij er twee gewonnen en werd hij één keer vijfde (Parijs-Troyes). Net als in Zepperen spurtte was hij gisteren in Mol andermaal de snelste van het ganse pak. En net als toen stond ook nu weer de tweede (Sasha Weemaes, vrijdag nog winnaar in Handzame) amper op de foto.

Sterk werk van Theuws

De manier waarop Lommelaar Bartje Theuws zijn eerste officiële overwinning behaalde, was indrukwekkend. Van start tot finish reed hij aan de leiding waarvan het grootste gedeelte in zijn eentje. De startvlag was nog maar pas gehesen of Bartje Theuws, Noah Detalle, Wout Poets en Sam Peeters gingen aan de haal. Bij de laatste twee waren blijkbaar de spieren onvoldoende opgewarmd. Ze moesten meteen weer afhaken. Theuws en Detalle zette door.

Jens Reynders wint in Luxemburg

Jens Reynders uit Heers, die vorig jaar wegens klierkoorts zijn seizoen vroegtijdig moest beëindigen, is terug. En hoe. Hij was de beste in de Luxemburgse grote prijs OST-manufaktu, een wedstrijd die in 2016 ook al gewonnen werd door Cédric Rayamckers (en in 2017 tweede) uit Zepperen.
Voor Jens kwam deze zege onverwacht. "Ik zit momenteel in een zware trainingsperiode. Zelfs zaterdag heb ik nog hard getraind. Deze wedstrijd vatte ik eigenlijk aan als training. Omdat ik zoveel mogelijk hoge wattage wilde trappen, ging ik vaak mee met ontsnappingen.  Ondanks dat zat ik op het einde nog vrij fris. Op twee kilometer van de meet kon ik een kloofje naar een kopduo dichten met Pardini in het wiel. Die nam begrijpelijk niet over omdat hij een ploegmaat vooraan had. Eens we de twee te pakken hadden, sprong Pardini van achter mijn rug weg. Ik kon terug naar zijn wiel en in de sprint kon ik hem ook nog kloppen.

Al nummer twee voor Wouters

“Het seizoen van vorig jaar met 14 overwinningen evenaren wordt een moeilijke klus”, voorspelde Rutger Wouters enkele weken geleden. Maar momenteel zit hij in ieder geval al meer dan op schema. Een jaar geleden moest hij na zijn zege in Zepperen een volle maand wachten eer die tweede overwinning er kwam. Nu is het nog maar half maart en zijn teller staat al op twee. Zondag bracht hij van Booischot de zegebloemen mee naar thuisbasis Koersel.

Euregioklassement anno 2018

Ook in 2018 zal er weer een mabs4.0-euregioklassement zijn. En ook nu weer zullen er drie klassementen worden opgemaakt waardoor alle categorieën zoals de nieuwelingen, juniores, eliten z/c en beloften aan hun trekken komen.
Andermaal zullen we weer mogen rekenen op onze vertrouwde sponsors die ons initiafief krachtig blijven steunen. Ook Brunssum is weer van de partij. Vorig jaar moesten ze noodgedwongen hun wedstrijden skippen wegens wegeniswerken. Nieuwkomer dit jaar is Düren. Enkele jaren geleden maakten hun wedstrijden ook al deel uit van van dit klassement. Nu zal enkel hun wedstrijd voor nieuwelingen in aanmerking komen voor het euregioklassement. Wie de organisatie van Düren kent, weet dat het een prachtige wedstrijd is op een prachtig en zwaar parcours. De renners zullen er twee ronden van 30km moeten afleggen. 
Er zullen dit jaar zeven wedstrijden voor nieuwelingen in aanmerking komen voor het klassement, waarvan vier in Belgisch-Limburg twee in Nederlands-Limburg en eentje in Duitsland. Voor de juniores en staan er vijf wedstrijden op ons programma en voor de eliten z/c-beloften vier.

Weekendnieuws

 

Tweedejaars nieuweling Angel Deckers uit Helchteren, die vorig jaar voor het eerst in Diepenbeek de bloemenjuf mocht kussen, heeft zondag in Kortemark zijn eerste seizoenszege behaald. Hij was er de beste van een lot van 77 renners. Half februari was hij in Meulebeke ook al clubkampioen geworden van zijn team CT Soenens. *** Na zijn schitterende spurtzege in Zepperen keek Gerben Thijssen uit om in Parijs-Troyes zijn snelle benen eens te testen tussen de profs. En dat heeft hij voortreffelijk gedaan. Na een wedstrijd over 185km spurtte een groep van ruim 60 renners voor de overwinning. De Fransman Andrien Petit van het team Direct Energie haalde het. Thijssen werd knap 5de. *** In de junioreswedstrijd in Drieslinter raakte in de slotfase een groep van tien renners vooruit. Daarbij de Truienaar Milan Paulus als enige Limburger. Hij werd 5de. De zege ging naar Thibaut Ponsaerts, eerder al winnaar in Villers en dus aan zijn tweede seizoenszege toe. *** In de profwedstrijd Omloop van het Waasland stonden nogal wat Limburgers aan de start. Gewonnen hebben ze niet want de zege ging naar Benjamin Verraes. Maar met een 5de plaats voor Roy Jans, een 8ste voor Pieter Jacobs, een 9de voor Dennis Coenen en een 13de sterk voor Timothy Stevens deden onze gouwgenoten het wel voortreffelijk. Massimo Vanderaerden en Jari Snyers van het hagelnieuwe Nanoteam werden respectievelijk 27ste en 28ste. Dat was minder dan de ploegleiding had verwacht. In Perwez maakten Houlmont en Panis hun dag een beetje goed met een 5de en 9de plaats. *** Na Kuurne en Zepperen is Nokere Koerse de derde grote wedstrijd voor juniores van het seizoen. Slechts drie Belgen haalden de top tien. Eén van hen was Gerrik Decoster uit Koersel, die na een resem pech toch nog 7de werd. Pas op 9km van de finish kon hij na een haperende ketting weer aansluiten bij een uitgedund peloton van zo’n 40 renners. Daaruit wist hij op 3km van de meet nog weg te glippen samen met een Brit en Nederlander, op zoek naar naar zes leiders. Decoster won van het trio de spurt voor de 7de plaatse. 
(op de foto: Angel Deckers)

Lars Daniëls wacht op groen licht

Het seizoen is nog pril. Toch mag Schulenaar Simon Daniëls nu al van een geslaagde seizoenstart spreken. Hij ontpopte zich tot beste belofte van het Limburgse nieuwe Nanoteam. Drie wedstrijden reed hij, drie interclubs en drie keer zat hij in de prijzen. Dat belooft. Ook van zijn jongere broer Lars, vorig seizoen ondermeer vice kampioen van Limburg, wordt dit jaar wat verwacht. Maar hij staat voorlopig nog op non-actief wegens problemen met het hart.

Daemen wint meteen eerste beloftenkoers

Wat goed is komt snel. Een oeroude cliché maar dankzij Stijn Daemen weer brandend actueel. De Nederlandse neobelofte, die de twee voorgaande seizoen als junior de stiel leerde bij het Tongerse Davoteam, won in Brustem zijn eerste beloftekoers waarin hij aan de start verscheen.
Ondanks die schitterende prestatie bleef Stijn Daemen uit het Nederlandse Waubach, op slechts een boogscheut van Maastricht, vrij bescheiden tijdens en na de podiumceremonie. Winnen en de daaraan gekoppelde plichtplegingen zijn uiteraard een deel van zijn natuur. Dat heeft hij in de jeugdcategorieën overvloedig gedaan.

Nieuwelingen en juniores in Brustem

Zowel bij de nieuwelingen als bij de juniores was de opkomst van de renners meer dan behoorlijk. Het werden ook twee keer mooie wedstrijden. Bij de juniores was het een kopgroep van acht die al vroeg aan de haal ging en uiteindelijk ook voor de zege streed.Winnaar werd Matthew Van Schoor. Joris Haex reed een sterke wedstrijd en werd verdienstelijk vierde.
Bij de nieuwelingen ging de zege naar de Luxemburger Arnaud De Lie die halfwedstrijd aan de haal ging met Wout Van Hamme. De twee hielden stand en spurtten voor de zege.