Met dank aan Eddy Ponet

Er zijn (vele) jaren geweest dat de Limburgers in de selectie van een WK veldrijden met een vergrootglas moesten worden gezocht. Dat is nu anders. Zopas werd de selectie bekend gemaakt en daarvan maken maar liefst 4 Limburger deel uit. Quinten Hermans is er bij als elite, Timo Kielich verdedigt de Belgische en dus ook Limburgse kleuren bij de beloften, junior Ryan Cortens uit Lanaken rijdt in Valkenburg bijna een thuiswedstrijd en uiteraard is Laura Verdonschot erbij bij de dames-beloften.

Men kruipt uit het dal

Het is duidelijk dat er weer een positieve sfeer hangt in het Limburgse wielerlandschap. Langzaam maar zeker kruipt men uit het dal. Dat werd beaamd door ondermeer Wim De Geyter, voorzitter van Cycling Vlaanderen die tijdens de algemene jaarvergadering benadrukte dat niet alleen Limburg het moeilijk heeft gehad, maar ook andere provincies. “Ik kan je verzekeren dat we er overal op vooruit gaan. We zijn dus goed bezig.”

Eerste zege voor Bervoets

Michael Bervoets van Heusden-Zolder heeft zaterdag na een aantal sterke prestatie zijn eerste overwinning behaald. In Diest sloeg de eerstejaars junior meteen na de start samen met Witse Van Rillaer een kloof. Op vier ronden van het zette Bervoets fors door en kon zo zijn compaan achterlaten. 

Akkefiet(s)jes

In totaal zijn er 123 wedstrijden aangevraagd, onderverdeeld als volgt: 38 juniores, 31 nieuwelingen, 29 eliten z/c en beloften, 7 aspiranten, 6 miniemen, 6 masters, 4 profs, 2 dames.

Julie Brouwers veldritkampioen

Er is na Laura Verdonschot nog leven voor het Limburgse damesveldrijden. Dat heeft zaterdag Julie Brouwers laten zien. Ze werd met bravoure nationaal kampioen bij de meisjes-nieuwelingen. Een talentje. Dat heeft ze als aspirant overvloedig bewezen. Niet alleen in het veld, maar ook op de weg. Velen zullen zich nog herinneren dat ze enkele jaren geleden tijdens een wedstrijd in Leopoldsburg alle jongens van haar leeftijd, waarmee ze toen vaak moest koersen, op één ronde zette en daarmee de natioale pers haalde. Maar het lijkt erop dat ze toch meer en meer voor het veldrijden zal kiezen.

Brons voor Brent Blommen

De naam Blommen gaat al jaren mee in het veldrijden. Eerst was er nonkel Bart, daarna papa Stefan, tot voor enkele jaren broer Dennis en nu is er Brent. Deze laatste behaalde zaterdag bij de eerstejaars nieuwelingen een bronzen medaille. Een beloning voor zijn regelmaat want hij staat niet voor niets aan de leiding in het klassement van de Moedige veldrijder.

Wat cijfers over het BK in Koksijde

Het Belgisch kampioenschap van Koksijde leverde Limburg een nationale titel (Julie Brouwers) en een bronzen medaille (Brent Blommen) op. Stilletjes had Limburg ook nog gehoopt op een medaille voor Ryan Cortjens. Hij moest uiteindelijk met een tiende plaats vrede nemen. Dat is zeker minder dan verwacht, maar in een kampioenschap telt maar eigenlijk maar één (of toch drie) plaats. En als je daar geen aanspraak meer op kan maken is het niet abnormaal dat de druk wat van de ketel gaat. Bovendien is het voor deze eerstejaars junior geen schande om naast het podium te vallen. En... de ene dag is ook de andere niet. Er komen nog tal van kansen. Naast de twee medailles waren er bij de beloften ook knappe prestaties van Pieter-Jan Vliegen en Timo Kielich die respectievelijk 5de en 8ste werden. En laten we ook niet de knappe prestatie van Lies'l Schevenels vergeten. Ze werd vierde. Zonder een val (al hoort dat uiteraard bij crossen, zeker in in Koksijde) had ze naast haar ploeggenote Julie Brouwers op het podium kunnen staan. Verder kregen we van de organisatie wat interessant cijfermateriaal doorgespeeld, wat we u zeker niet willen onthouden.
(foto: Wim Verbeek)

Beverbeek stopt ermee

Het begon allemaal in 1998 met de herdenkingsprijs Hans Winters. Een jonge generatiegenoot van ondermeer Frank Vandenbroucke die in 1996 op 21-jarige leeftijd tijdens zijn professionele bezigheid –Hans was postbode- plots overleed. Ter nagedachtenis aan hem werd ondermeer onder impuls van Willy Aerts, Luc Geysen en zeker ook Hans’ vader Frido een wielerclub opgestart met de bedoeling jaarlijks een groot wielerevenement op stapel te zetten. Meteen de start van de Beverbeek Classic, een pareltje op de Limburgse en nationale wielerkalender.

Niemand kent Gert beter dan zijn Ilse

Ilse Vandenborne bracht de feestdagen door zonder haar geliefde echtgenoot Gert Claes
29 juli 2017 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Limburgse wielersport. Op die zomerdag verloor Gert Claes namelijk zijn laatste wedstrijd op de dienst Intensieve zorg van het Leuvense Gasthuisberg. Vijf weken eerder belandde de 49-jarige Korspelnaar tijdens een kermiskoers in Tienen met volle snelheid tegen de gevel van een huis. “De reden voor die botsing is nog steeds niet opgehelderd”, haalt Claes’ echtgenote Ilse Vandenborne de schouders op. “Al kan ik me intussen wel vastklampen aan de gedachte dat Gert tot de laatste snik heeft kunnen doen wat hij het allerliefste deed. En dat was koersen.”

Provinciale wegkampioenschappen toegekend

De voorgaande jaren was het telkens opnieuw een zoektocht naar inrichters voor de provinciale kampioenschappen. Een paar keer moesten er zelfs wat kunstgrepen worden uitgehaald om toch voor sommige categorieën een kampioen te kunnen aanduiden.
De voorgaande jaren was het telkens opnieuw een zoektocht naar inrichters voor de provinciale kampioenschappen. Een paar keer moesten er zelfs wat kunstgrepen worden uitgehaald om toch voor sommige categorieën een kampioen te kunnen aanduiden.
Blijkbaar is er opnieuw een positieve vibe bij de inrichters. Zopas vond de aanbesteding plaats en al na de eerste keer werden alle kampioenschappen toegekend. Zoiets is al enkele jaren geleden.
Het provinciaal kampioenschap voor eliten z/c en beloften zal doorgaan op 29 april in Mechelen-Bovelingen. Het kampioenschap voor nieuwelingen wordt in Zichen georganiseerd. Daarvan moet enkel de datum nog worden vastgelegd. Op dezelfde dag zal dan eveneens in Zichen het PK voor amateurs en masters plaatsvinden. Kerniel organiseert op 21 juli het kampioenschap voor juniores.

Bas Thonnon stopt met koersen

Het afgelopen seizoen was Bas Thonnon uit Tongeren nog goed voor twee overwinningen. Zowel in Schulen als in Hoeleden was hij de beste. Bovendien behaalde hij op het PK in Achel een vierde plaats, was hij tiende in de klimkoers van Herbeumont. Zijn vijfde plaats in de eindstand van onze Ster van het jaar voor juniores duidt erop dat hij een regelmatig seizoen afwerkte en dus zeker klaar was om de stap naar de beloften te doen.