Wat een weekend

Wat een weekend. Het begon zaterdag al met een schitternde prestatie van Milan Fretin die na een wedstrijd met heel wat pech in Nokere Koerse enkel twee Britten moest laten voorgaan.
Zondag was het op vele plaatsen Limburg boven. Er waren overwinningen bij de beloften van de youngsters Jens Reynders (Dottignies) en Joris Haex (Budingen). Bij de juniores toonde Juul Maes (foto) in Drieslinter andermaal hoe snel hij is. Nieuweling Bob Poelmans was heer en meester in Oordeem. En dan was er nog Wout Verbeek, terug van weg geweest en winnaar in Booischot. Later veel meer hierover.
Prachtige prestaties maar nu toch een beetje overschaduwd door het zware ongeval met Stef Loos uit Dessel (toevallig ook het dorp van Stig Broeckx) die voor zijn leven vecht. Hopelijk mag hij zijn koers winnen. En daar duimt zonder twijfel nu iedereen voor.

Zeer tragisch nieuws

Bijzonder tragisch nieuws. STEF LOOS uit Dessel (toevallig ook de woonplaats van Stig Broeckx), eerstejaars belofterenner bij Balen BC, is het slachtoffer geworden van een zwaar ongeval in de koers Dottignies, gewonnen door Jens Reynders.
Samen met twee andere renners is Stef gegrepen door een bestelwagen en met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen waar hij vecht voor zijn leven. Volgens de wielersite 'wielerflits' zou hij geraakt zijn aan lever en hersenen en heeft hij een klaplong. Momenteel wordt hij in een coma gehouden. In de nacht van zondag op maandag is hij helaas overleden. De twee andere renners zijn ook zwaargewond maar niet meer in levensgevaar.Omstandigheden hoe dit is kunnen gebeuren zijn nog onduidelijk. Naar verluid zou een achterop geraakte groep renners der verkeerde weg zijn opgestuurd. Ze zouden dan op een kruispunt in botsing gekomen zijn met een bestelwagen.

Euregiocompetitie neemt sabbatjaar

Elf edities heeft het euregioklassement, een competitie voor nieuwelingen, juniores en eliten met wedstrijden in België, Nederland en Duitsland, achter de rug. Een twaalfde editie komt er voorlopig niet. De organisatie heeft beslist om een sabbatjaar te houden met als bedoeling volgend jaar een doorstart te doen.
Of die doorstart er ook komt valt af te wachten. “Dat is toch de bedoeling”, aldus voorzitter Wil van Hoof. “Maar er is nood aan bezinning. Financieel zijn we gezond. Doch de formule slaat blijkbaar niet meer aan bij de renners. Het afgelopen jaar waren onze wedstrijden goed bezet. Of dat door het klassement kwam, is maar de vraag. Eigenlijk heeft de magere opkomst tijdens onze prijsuitreiking in Zutendaal de doorslag gegeven. Van alle prijswinnaars kwam slecht de helft opdagen. Dan vraag je jezelf als organisator af waar je mee bezig bent.”

De wind wint

Vier wedstrijden moesten er zondagnamiddag in Zepperen arriveren. De wind heeft er echter anders over beslist. Enkel de open wedstrijd voor eliten z/c is kunnen doorgaan. De nieuwelingenwedstrijd moest vroegtijdig worden stopgezet. Idem voor de klassiekers Zepperen-Zepperen voor juniores en Brussel-Zepperen voor eliten en beloften. De wind heeft letterlijk stokken in de wielen gestoken.

Akkefiet(s)jes

Met de prijsuitreiking van de Moedige Veldrijder werd vrijdag definitief het doek over het veldritseizoen gegooid. Bij de tweedejaars nieuwelingen werd Lummenaar Brent Blommen als eindwinnaar gekroond. Dirk Mertens en Johan Vanderaerden mochten ook op het podium. Zij werden respectievelijke 2de en 3de in het eindklassement van de masters C. *** Na elf jaar last de organisatie van het euregioklassement (een competitie met wedstrijden in België en Nederland) een bezinningspauze in. ***Juul Maes reed een week geleden een sterke eerste junioreswedstrijd. In Zepperen stond hij niet op de deelnemerslijst. Hij vertrok vorige maandag voor een trainingsstage naar Spanje en keert pas vandaag terug. *** Bob Poelmans kwam tijdens de nieuwelingenwedstrijd in Zepperen ten val. Gelukkig voor hem zonder veel averij.

Toch één koers einde gehaald

De open wedstrijd voor eliten z/c en amateurs was de enige van de vier wedstrijd in Zepperen die niet werd stopgezet en dus een winnaar kreeg. De bloemen waren voor Pieter De Paepe en dit na een door de wind lastige wedstrijd. Het peloton van meer dan 80 renners groot werd snel letterlijk in stukken en brokken geblazen waardoor na een uur wedstrijd nog amper de helft van het deelnemersveld in koers was. Al vroeg konden De Paepe, Wout Verbeek en Kurt Geysen zich afzonderen. Uiteindelijk kon De Paepe afstand nemen en met klein verschil winnen. Nationaal kampioen Rutger Wouters, die trouwens de twee vorige edities van deze wedstrijd in Zepperen won, werd nu vijfde. De tol van het dragen van die mooie trui die als rode lap op een stier werkt? “Misschien, al kende men mij daarvoor ook”, aldus Rutger. “Ik ben goed maar niet tevreden”, zei hij. “Aan mijn wattages zie ik dat de conditie al goed is. Alleen mis ik telkens de juiste ontsnapping. Maar het is nog vroeg. Ik maak me zeker geen zorgen.”

Nieuwelingenwedstrijd in Zepperen gestopt

De afwachtingswedstrijd voor nieuwelingen leek zijn normaal verloop te krijgen. Tot plots de windstoten als maar feller werden, er dikke takken van bomen op de weg terecht kwamen en zelf een stuk van een dak van een huis de doorgang van de renners versperde. Op dat moment werd er door de koersleiding beslist om de wedstrijd meteen te stoppen. Omdat renners noch fotofinish voorbereid waren op een eindspurt en nog een rondje verder koersen niet mogelijk was, werd er geen uitslag opgemaakt.

Bloemen voor Moeke

Nadat hij vorig jaar provinciaal kampioen bij de eerstejaars nieuwelingen werd en een paar keer sterke staaltjes koerswerk liet zien, wordt er dit jaar van Bob Poelmans, getraind door nationaal elitenkampioen Rutger Wouters, heel wat verwacht.
Tijdens het tussenseizoen stapte Bob over van Sport en Moedig Genk naar Balen BC. Een team waar al een groot aantal toprenners werden opgeleid. Uiteraard had men daar vorig jaar al de kwaliteiten van Poelmans gezien. Uiteraard gingen ze aan zijn mouw trekken. Uiteraard heeft Bob niet lang getwijfeld om de overstap te doen.
En tijdens het eerste weekend is de synergie al voluit tot zijn recht gekomen. Poelmans kreeg meteen de kans om in Spanje internationale ervaring op te doen. Balen heeft met hem al meteen succes geboekt.

Debaele doet Davo fonkelen

Vorige week behaalde Jorre Debaele in de oefenkoers in Leopoldsburg zijn allereerste zege ooit. “Dat smaakt naar nog”, zei hij toen. En lang heeft hij niet gewacht. Een week later was het in Villers-le-Temple opnieuw prijs. “Ik raakte daar vrij vroeg vooruit met mijn ploegmaat Jordan Habets”, blikt Jorre terug. “We sloegen snel een kloof van een minuut. Achter ons vormde zich een groepje van vier renners met daarbij nog eens twee ploegmaats (Jente Boons en Jonas Gijbels nvdr.). Uiteraard werkten zij daar niet mee waardoor onze voorsprong gehandhaafd bleef. Jordan en ik spurtten niet voor de zege maar reden broederlijk hand in hand over de streep. Achter ons spurtten Boons en Gijbels naar de plaatsen drie en vier. Een fantastische prestatie van ons team dus.”
Meteen een antwoord op de kritiek die er maanden geleden kwam toen bekend werd dat Davo en United zouden samensmelten. “Men schilderde ons toen af als een regionaal ploegske”, aldus ploegleider Danny Vanderaerden. “Dit is alvast een antwoord met de pedalen.

Sterke Limburgse seizoenstart

Het eerste koersweekend was voor de Limburgers meteen succesvol. Cédric Raymackers en Jorre Debaele pakten zaterdag bloemen in Villers-le-Temple. Dé prestatie van het weekend kwam van nieuweling Bob Poelmans die in een rittenwedstrijd in Spanje een eerste en tweede plaats plus de eindzege behaalde.
In de openingskoers in Brustem waren er geen Limburgse winnaars. Bij de nieuwelingen draaide het uit op een massaspurt, gewonnen door de Nederlander Mike Bronswijk voor zijn landgenoot Finn Roumen. Beste Limburger werd Senne Hulsmans die zich naar een vijfde plaats spurtte.

Na Jef nu ook André

Zopas is André Poels uit Herk-de-Stad overleden als gevolg van een hartstilstand. André was reeds geruime tijd op sukkel door een slepende ziekte. Totaal verzwakt heeft nu zijn hart het begeven. Na de onlangs overleden Jef Vandecruys opnieuw iemand die jarenlang deel uit maakte van het team Neutrale Wagens en de opbouwgroep van de GP veldrijden in Hasselt.
André, schoonvader van gewezen prof Gert Vanbrabant, werd 68.
(op de foto Jef en André die samen heel vaak optrokken)

"Smaakt naar meer"

Oefenkoersen geven renners de gelegenheid om een zicht te krijgen op de conditie van zichzelf maar zeker ook op die van de concurrentie. Bij de juniores heeft Jorre Debaele overduidelijk in zijn kaarten laten kijken. Hij was zondag in Leopoldsburg de absolute uitblinker die de koers kleurde, domineerde en ook won.