Goud voor Gerben Thijssen op EK in Berlijn

Gerben Thijssen (foto) heeft vrijdag goud behaald op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Berlijn. De 19-jarige pistier was de snelste in de afvalling en schonk de Belgische selectie zo de eerste medaille op de derde dag van het EK. De Limburger, die voor Lotto-Soudal U23 rijdt, was in zijn race naar goud de Rus Maksim Piskunov en de Portugees Rui Oliveira de baas. “Tijdens de opwarming was ik slecht, maar ik wist dat het in de koers goed zou komen. Een paar keer heb ik geflirt met de uitschakeling door gevaarlijk dicht bij de blauwe band te rijden. Het was link, maar dat hoort erbij in een afvalling. Kenny De Ketele stond in de bocht voor de finish en riep me toe dat de Rus kapot zat. Ik hoorde hem hijgen en wist dat de zege binnen handbereik was. Ik ben vol doorgegaan en de buit was binnen.” Thijssen, begin deze maand derde in Parijs-Tours voor beloften, rijdt binnenkort ook de Zesdaagse van Gent bij de elite.(tekst van Freddy De Geest)

Wouters revelatie en veelwinnaar

Voor het seizoen had de leraar uit Koersel zeker niet gedacht dat hij 14 koersen zou winnen. Daarmee steekt hij in de Limburgse zegetabel met kop en schouder boven iedereen uit. Hij stond er een gans jaar. Er ging geen maand voorbij zonder dat hij één of meerdere koersen won. Hoe slaagt iemand die voltijds werkt erin om er een gans jaar te staan?

Limburgse beloften aan de top

Einde wielerseizoen anno 2017! Eentje dat er best mocht wezen. Eentje dat vooral op sportief vlak het allerbeste doet verhopen. Vooral onze jonge beloften hebben getoond dat ze heel wat potentieel hebben. Daar staan er een paar klaar om in de hele nabije toekomst de stap naar de profs te zetten. Milan Menten en Robbe Ghys doen dat volgend seizoen al. Zij tekenden een contract bij Sport-Vlaanderen.

Onze sterren van het jaar

Zoals elk jaar hebben we ook nu weer aan de hand van een puntensysteem de sterren van het jaar gezocht. Bij de nieuwelingen gaat die titel naar Milan Fretin. Hij haalt het met ruim verschil. Bjorn Vandebeek kroont zich tot ster van de juniores en Timothy Stevens is andermaal de laureaat bij de eliten z/c en beloften en dit ondanks dat hij maar weinig wedstrijden in Limburg kon rijden.

Sire we hebben weer spurters

Sire, we hebben in Limburg weer sprinters! Vermits Parijs-Tours toch als de klassieker voor de sprinters wordt aanzien en onze provincie afgelopen zondag met Philipsen, Menten en Thijssen het complete podium bevolkte en van spurters toch nogal eens wordt gezegd dat ze een stapje voor hebben, lijkt het alsof de Limburgse wielertoekomst verzekerd is.
Uiteraard is hun broodje nog niet gebakken. Uiteraard zal ook voor hen de stap naar de profs een hele hoge drempel worden. Maar het ziet er alvast goed uit.
We vroegen aan Eric Vanderaerden, onze sterke spurter van weleer, goed voor 148 overwinningen bij de profs en aan onze analist Johan Vansummeren naar hun mening.

Zonder laptop bijna in Parijs

Voor Jasper Philipsen zit het seizoen erop. “Het is fantastisch geweest en het is nu tijd om een paar weken wat rust te nemen. Vandaag ga ik nog wat losrijden om de lange reis uit de benen te krijgen. Wat die terugreis is toch niet vlekkeloos verlopen”, vertelt hij. “Ik ben met de trein terug gekeerd en dat is toch veel minder relax dan met de auto zoals bijvoorbeeld de jongens van Lotto. Je moet constant attent zijn om op tijd uit te stappen en over te stappen. En dat is nu net niet mijn sterkste wapen”, lacht hij. “Zo scheelde het niet veel of ik zat op de trein richting Parijs. En als klap op de vuurpijl ben ik ook nog een koffer met mijn laptop kwijt gespeeld. Ik weet dus waarvoor ik zondag gekoerst heb.”

Unieke prestatie in Parijs-Tours U23

Drie Limburgers op het podium van Parijs-Tours voor beloften is uiteraard ongezien en andermaal een bewijs dat onze provincie een stel bijzonder talentvolle beloften huisvest. Na 187km spurtte Jasper Philipsen in de 75ste editie van deze beloftenklassieker het snelst van een uitgedunde groep van zo’n veertig renners. Hij ging Milan Menten en Gerben Thijssen vooraf.

Meeus wint een rare koers

Als eerstejaars belofte het seizoen kunnen afsluiten met drie overwinningen is niet voor iedereen weggelegd. Jordi Meeus lukte daar in. In zijn eigen Lommel reed hij afgelopen zaterdag een kei van een wedstrijd en bleek op het einde de snelste van een select elitengroepje.

Wedstrijden in Limburg

NIEUWELINGEN
Lommel - Op zijn facebookprofiel noemt Peter Busk zichzelf Cavendish. Daarmee verraadt hij meteen wat zijn specialiteit is. En dat toonde hij zaterdag in het kletsnatte Lommel-Kolonie door zijn laatste concurrenten bijna letterlijk van de foto te sprinten. De Deen ging mee toen op ongeveer 30km van het einde Yannick Vos samen met drie Nederlanders aan de haal ging. Zij spurtten voor de zege. 

JUNIORES
Alken - Voor Trystan Fivé is de verplaatsing van Denderleeuw naar Alken niet voor niets geweest. Hij spurtte er naar zijn derde zege van het seizoen nadat hij dit jaar in grote wedstrijd tal van dichte ereplaatsen behaalde. Fivé wachtte op de Pleinstraat het juiste moment af om in een massaspurt iedereen achter zich te laten. “In de slotronde probeerde Stijn Daemen nog de sprint te ontlopen”, aldus de winnaar. “Ik dacht even dat de vogel vliegen was. Maar blijkbaar was de strakke wind ook voor hem een niet te nemen obstakel. Net zoals voor zovelen tijdens de wedstrijd. In de laatste rechte lijn, met wind op kop, wachtte ik zo lang mogelijk.” 

ELITEN Z/C EN BELOFTEN
Alken - Leuk wanneer het paard dat de haver verdient dat ook krijgt. En dat was op de Pleinstraat zeker het geval. Nadat Brent Clé samen met Jeff Peelaers en Sven Moris bijna de hele wedstrijd vooruit had gereden met een voorsprong die op een bepaald moment bijna 2 minuten bedroeg, kon hij uiteindelijk ook winnen. Zijn allereerste zege trouwens. De drie werden in de finale nog bijgehaald door Sinschek, Linten, Van Goidsenhoven en Limburgs kampioen Wouters. Ondanks de vele inspanningen wist Clé zijn medevluchters in het zicht van de meet toch nog te verrassen met een late demarrage.

Fretin wint topcompetitie

Op de nationale driekleur na is de gele trui van eindwinnaar in de topcompetitie ongetwijfeld de mooiste trui die een nieuweling kan behalen. Milan Fretin lukte erin om ze allebei binnen te halen. Vorig jaar die van kampioen, nu die van de topcompetitie. In de slotwedstrijd in Affligem verdedigde hij die met bravoure. Een bekroning van een schitterend seizoen.