Geen goud maar wel ander eremetaal

De aspirantjes streden in Lierde voor de nationale titels op de weg en in het tijdrijden. De Limburgse delegatie kwam zonder nationale titel terug. Podiumplaatsen waren er wel. Bij de meisjes behaalde de 12 jarige Anna Vanderaerden twee keer brons.  Het dochtertje van Gert reed haar tijdritje aan een gemiddelde snelheid van meer dan 35km/u en dat is voor een 12-jarig meisjes bijzonder knap. In de wegrit was er weer brons voor haar, maar ook schitterend zilver voor Jade Hilven. In het wegkampioenschap bij de 13 jarige meisjes legde Emma Duchateau, onlangs nog pechvogel op het Vlaams kampioenschap in Leopoldsburg waar ze in de spurt in het achterwiel werd gereden, beslag op de 2de plaats.  Er was ook een bronzen plak voor Elvia Peeters die derde werd bij de 14-jarige meisjes.  Bij de jongens was er zilver in de wegrit voor Nick Van Laeken. 

Dethier kent Vliermaal

De koers in Vliermaal was de vierde wedstrijd tellend voor het mabs4.0 euregioklassement voor juniores. Winnaar werd het Waaltje Bastien Dethier nadat hij bijna een ganse wedstrijd vooruit had gereden met zijn gouwgenoten Fontaine en Frehen. De Nederlander Lindelauf blijft stevig leider.

Cortjens weer dicht bij een klimzege

Voor het eerst werden er in Vresse sur Semois klimkoersen voor nieuwelingen en juniores georganiseerd. Begin juli waren er ook al klimwedstrijden voor de jeugd in Herbeumont.In Vresse ging bij de nieuwelingen de overwinning naar de Nederlander Casper van Uden. Hij was er de snelste van een kopgroep van vier waarbij ook Ryan Cortens, die afgelopen zaterdag met overtuiging de zware Ardennenwedstrijd Polleur-Stoumont-Polleur won. Ook nu was Ryan er weer dichtbij. Hij was één van de sterksten in de wedstrijd maar was aan de meet net niet snel genoeg om Van Uden achter zich te laten en opnieuw te winnen.

Vandebeek solliciteert

Na een wat mindere periode is Bjorn Vandebeek duidelijk weer top. Dat toonde hij nog maar eens door in Kampenhout de interclubwedstrijd voor juniores te winnen na een solo van bijna vijf kilometer. Meteen al zijn vijfde seizoenszege en klaar voor een paar belangrijke weken.

Nys doet Hollanders de das om

De nieuwelingenwedstrijd in St.-Lambrechts-Herk werd al na goed 15km in de beslissende plooi gelegd toen Thibau Nys (de zoon van) en de Nederlanders Jelte Krijnsen en Bodi Del Grosso de handen in elkaar sloegen. Nys en Del Grosso kennen elkaar. Ze komen elkaar tijdens het veldritseizoen wel eens tegen. Zo werd de Nederlander vorige winter ondermeer 5de in de Koppenbergcross en 3de in Gavere. Maar die Del Grosso doet het ook erg goed op de weg. Zo stond hij op het NK zowel in het tijdrijden (2de) als op de weg (3de) op het podium en heeft hij al een paar mooie overwinningen op zak.

Ooit loont aanvallend koersen

Vaak wordt Gerrik Decoster verweten dat hij te aanvallend koerst waardoor anderen met de pluimen gaan lopen. Maar vroeg of laat moeten komen dan toch op het juiste hoofd terecht. Zoals gisteren in Genk. Na amper 10km viel Decoster al aan. Hij kreeg een Amerikaan en Bas Thonnon mee. In de finale trok Decoster fel van leer waardoor de Amerikaan op een helling moest lossen. In de slotronde kreeg Thonnon van hetzelfde laken een pak waardoor Decoster met klein verschil zijn tweede seizoenszege behaalde. 

Cortjens wint topcompetitiewedstrijd

Het was Limburg boven in Polleur-Stoumont-Polleur, een wedstrijd tellend voor de topcompetitie voor nieuwelingen. Nationaal veldritkampioen Ryan Cortjens uit Lanaken won en Milan Fretin werd 4de en kreeg daarmee opnieuw de gele leiderstrui van het topcompetitieklassement om zijn schouders. Met nog twee wedstrijden te gaan (Jemeppe en Affligem) heeft hij 6 punten voorsprong op Arno Waeyaert.

Algemene repetitie van Lotto Limburgers

De Limburgse Lotto’s zijn duidelijk klaar voor het Belgisch kampioenschap van aanstaande zondag. Donderdag testten ze zich nog eens in de ‘Slag der Zilverven Helmen’ in Halen. En de rest heeft het geweten.
Al na goed 30km in de wedstrijd lagen ze met drie (Ghys, Menten en Thijssen) aan de basis van een ontsnapping met vijf waarvan ook nog Quiten Venner en de United Britt Ross Lamb deel uit maakten. De vijf hielden stand tot het einde.