Foto's van de week

Solo van Brent Machiels

Eerst wilde Brent Machiels niet deelnemen aan het Belgisch kampioenschap voor eerstejaars nieuwelingen. Maar omdat zijn clubleiding vond dat hij toch goed bezig was, schreef hij zich in laatste instantie toch nog in. Goed gezien van de ploeg want Brent deed in Grandglise zelfs een gooi naar de titel en indien er een prijs voor de strijdlust zou zijn uitgereikt, dan kwam die hem zeker toe.
Als aspirant lukte Brent er meermaals in om de nationale titel te behalen. Dus waarom nu niet? Zeker omdat de eerste- en tweedejaars op dat BK van elkaar gescheiden werden. Als aspirant pakte hij bijna altijd uit met zijn snelle benen. Zondag probeerde hij het in Grandglise op een totaal andere manier. Gedurfd en mat panache. En het lukte ei zo na.

Stevens en Loenders kampioen

Aanvankelijk leek het een saaie bedoening te worden. Dat was zeker niet de schuld van Cedric Raymackers, Glenn Loenders, Pieter Van Oirschot, Paul Cremers en Rudi Vanhouts die al vroeg in de aanval gingen. Ze pakten anderhalve minuut en pas toen kwam Stevens in actie. Samen met Sven Noels leek hij de kloof op de leiders te overbruggen. Daar hadden ondertussen Loenders en Raymackers de drie Nederlanders overboord gegooid. Maar het duo Stevens-Noels bleef uiteindelijk op een halve minuut hangen.

Thonnon en Verschueren in Kerniel

Ondanks het zware parcours bleven zowel de wedstrijd bij de juniores als die bij de nieuwelingen gesloten tot in de slotfase. Bij de juniores probeerde Stijn Daemen een paar keer het verschil te maken, maar kreeg nooit voldoende vrijheid. Pas in de voorlaatste ronde kon zijn ploegmaat en streekrenner (uit Tongeren) Bas Thonnon een kloofje slaan. Thijs Van Rooij probeerde dat gaatje te dichten maar mislukte. Thonnon bleef vooruit en won ligt afgescheiden zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Enkele kloktikken later won de Amerikaan Cole Davis de spurt voor de tweede plaats. De Nederlander Martijn Knoppert werd derde. Omdat hij in de eerste wedstrijd van het junioresklassement in Brunssum ook al tweede werd, neemt hij de leiderstrui over van Jens van Dool die in Kerniel niet aan de start verscheen.

Juul Maes derde en dan toch niet

Op het Vlaams kampioenschap voor 14 jarige aspiranten flitste Juul Maes als derde over de aankomststreep. Maar toch mocht hij niet op het podium en werd hij pas als 75ste geklasseerd.
Reden doorvoor is dat Juul vroeg in de wedsrijd ten val kwam en daardoor bij de volgende doortocht niet in het peloton, maar achter het peloton de aankomststreep passeerde. Is het daar al dan niet mis gegaan? De renners reden op dit kampioenschap met transponders waardoor elke doortocht werd geregistreerd. Het nummer van Juul Maes werd niet opgenomen op de doortochtenlijst van de derde ronde, waaruit de koerscommissarissen begrijpelijk concluderen dat hij toen ook niet is gepasseerd.
Totaal onjuist, meldt men vanuit het kamp van Juul Maes. Hij heeft een gat van dertig seconden dicht gereden op het peloton. Een huzarenstukje en uiteindelijk had hij nog krachten genoeg om zich naar de derde plaats te spurten.Sterk maar daar wordt hij nu niet voor beloond. Erger er wordt hem een podiumplaats op een kampioenschap ontnomen. En geloof ons... ook ouders en supporters van andere renners die totaal niet uit het kamp van Juul komen, hebben dit bij de koerscommissarissen bevestigd. Maar blijkbaar hadden ze daar geen oor naar." 

Profronde van Lommel krijgt vorm

De deelnemerslijst van de 11de profronde van Lommel die op woensdag 27 juli doorgaat, krijgt vorm. Thomas De Gendt en Marcel Kittel, ritwinnaars in de Tour, zullen er zijn net als sprintkoning André Greipel. Ook met Mathew Hayman (winnaar van Parijs-Roubaix bereikte men een overeenkomst. Er wordt nog onderhandeld met Greg Van Avermaet en Serge Pauwels. Uit de Tour nemen ook Olivier Naesen en Iljo Keissen deel.
De streekrenners Ben Hermans, Dylan Teuns, Maarten Wynants en Sander Helven starten eveneens.
Ook Tim Wellens werd eerst aangekondigd, later werd hij weer van de deelnemerslijst geschrapt omdat zijn ploegleiding met Rio in het achterhoofd liever had dat hij niet aan criterium zou deelnemen. Even bleek dat hij Lommel toch van de partij zou gaan, maar uiteindelijk past hij dan toch definitief.
Van de Lommelse beloften verschijnen Alexander Geuens, Jelle Mannaerts en Warre Dufour aan de start.
Uiteraard laat de organisatie het afscheid van Johan Vansummeren niet ongemerkt voorbij gaan. Tijdens het huldigingsmoment kan het publie afscheid nemen van de Lommelse toprenner.

Het programma ziet er als volgt uit: