Alken

Datum: 
15 mei 2016
Categorie: 
profs
Dln: 
39
Toptien: 
  1. Kenneth Vanbilsen
  2. Dries Hollanders
  3. Matti Helminen
  4. Kobe Goossens
  5. Michael Van Staeyen
  6. Toon Aerts
  7. Amaury Capiot
  8. Tom Van Asbroeck
  9. Jim Aernouts
  10. Bart Dielissen
verslag: 

Van een comeback gesproken… na een inactiviteit van vier weken als gevolg van een scafoidebreuk, opgelopen tijdens een val in Tro Bro Leon, deed Kenneth Vanbilsen in Alken zijn heroptreden. Dat was meteen goed voor winst. Zijn tweede als prof. Dries Hollanders werd enkele kloktikken later tweede.
Daarmee topt Vanbilsen het begin van de nieuwe start van de Omloop van de Fruitstreek die 40 jaar geleden stopte met bestaan. Een alles behalve groots begin. Met 39 deelnemers veel te weinig renners voor zo’n koers, veel te weinig publiek en tot in de finale ook geen al te denderend koersverloop. Dat was zeker niet de schuld van vijftien renners die al vroeg de aanvalsklok luidde. Maar als zo meteen de helft van het peloton vooruit rijdt, met daarbij  uiteraard ook de beteren, weet je dat men de komende uren niet veel meer moet verwachten. “En toch mag je dit soort koersen absoluut niet onderschatten”, benadrukte Vanbilsen nadat hij juichend over de streep was gebold. “In zo’n klein pelotonnetje met zo weinig renners aan de start is het voor ons bijzonder moeilijk koersen. Ik rijd honderd keer liever een wedstrijd met 200 renners aan de start. Maar ik heb gewonnen en dus hoor je me allermist klagen”, lacht hij. “Ik was hier zeker niet aan de start gekomen in de veronderstelling te kunnen winnen. Dit moest een doorgedreven training worden in het vooruitzicht van de Ronde van België. Uiteraard wordt dat andere koffie en natuurlijk moet er conditioneel nog wat bij komen. Maar ik heb nog een paar weken. Wellicht rijd ik woensdag ook nog Puivelde en volgende weekend ook de GP de la Somme. Dan moeten de kantjes nog wat bijgevijld zijn.”
En het wedstrijdverloop in Alken? Zoals al gezegd kleurde een vlucht van 15 renners de koers. Op goed 40km van het einde trok vooraan Vanbilsen een eerste keer fors door, waardoor die kopgroep werd uitgedund tot tien renners. Op twintig kilometer van de meet ging Vanbilsen nog eens. Dit keer kreeg hij Hollanders, Helminnen en de 20-jarige talentvolle veldrijder Kobe Goossens. En ook al beschikt Vanbilsen over een stel snelle benen, toch koos hij ervoor om in de slotkilometers zijn drie laatste tegenstanders van zich af te schudden om met lichte voorsprong te winnen. Dries Hollanders probeerde nog terug op het wiel te komen maar dat lukte hem niet meer. Het leverde hem wel een knappe tweede plaats op.