Arne Baers

Eerste wereldbekerselectie

Zondag zullen er tijdens de wereldbekerwedstrijden in Koksijde zes Limburgse veldrijders aan de start staan. Eentje daarvan is een nieuwkomer: junior Arne Baers. Voor de knaap uit Paal is het zijn allereerste selectie voor een wereldbeker. Een plaats die hij door sterke prestaties tijdens de jongste weken terecht heeft afgedwongen.
De kleine Baers is letterlijk en figuurlijk serieus gegroeid. “Vergeleken met twee jaar geleden ben ik inderdaad 20cm groter”, lacht hij. “Ik heb dus mijn scheut gekregen en dat weerspiegelt zich zeker op mijn resultaten. Al zal het hard werken daar ongetwijfeld ook wel mee te maken hebben. “Ik doe er echt alles voor en dan doet het deugd dat dit gewaardeerd wordt via een selectie voor de wereldbeker.”
Een terechte selectie na zijn overwinningen op loodzware parcoursen zoals Beringen, Niel, de Koppenberg. Ook vorig weekend in Hamme was hij er heel dichtbij. Eigenlijk verwonderlijk dat het tot nu heeft geduurd eer de Palenaar in de nationale selectie werd opgenomen. “Ik heb daar alle begrip voor”, stelt Arne. “Mijn seizoenstart was niet meteen denderend dus was het logisch dat ik er in Bern niet bij was. Nadien is het voor de bondscoach moeilijk om in een goed team wijzigingen aan te brengen. Iedereen die erbij was, verdiende zijn plaats. Bovendien heb ik door geen deel uit te maken van de selectie ook een paar mooie wedstrijd kunnen winnen zoals bijvoorbeeld Beringen en Niel. Op die manier heb ik me in de kijker kunnen fietsen.”
In Koksijde mag België twee ploegen opstellen, waardoor er nieuwe namen konden worden toegevoegd waaronder dus Arne Baers. Het is nu aan hem om te bewijzen dat hij ook in de toekomst een plaatsje in de wereldbekerselecties verdient. Makkelijk zal dat niet zijn aangezien Arne deel uit maakt van de B-ploeg en die renners moeten, in tegenstelling tot de renners in de A-selectie, helemaal achteraan starten. “Veel zal dus afhangen van hoe snel ik kan opschuiven”, meent de Limburgse junioreskampioen. “Ik weet dus niet echt wat ik mag en kan verwachten. Ik ga alles geven en dan zien we wel waar ik uitkom.”
Of zand en Baers een goede combinatie is? “Als je in conditie bent, kan je normaal op alle parcoursen uit de voeten”, meent hij. “En in conditie ben ik zeker. Maar het is inderdaad zo dat de omlopen waarop ik recent won van een heel ander kaliber zijn. Zandcrossen hebben we dit seizoen trouwens nog niet gehad. En in Koksijde reed ik in het verleden nog maar één keer:t wee jaar geleden het BK voor nieuwelingen. Maar dat was toen in heel andere omstandigheden. Ik was toen nog 20cm kleiner en ziek waardoor het resultaat toen (12de) minder was dan verhoopt.”
Samen met de andere geselecteerden vertoeft Arne al sinds dinsdag aan de kust. “We verblijven in Nieuwpoort voor een korte stage maar vooral om het gevoel in het zand onder de knie te krijgen. Meermaals zijn we naar het parcours in Koksijde getrokken en ik moet zeggen dat ik er redelijk mijn draai vind. Dus ik heb er vertrouwen in.”

Share