Brussel-Zepperen

Datum: 
25 jul 2021
Categorie: 
el/bel
Dln: 
171
Toptien: 
  1. De Groef Felix
  2. Magnus Hans
  3. Bosmans Tom
  4. Declerck Jelle
  5. Fretin Milan
  6. Dens Tuur
  7. Bomboi Davide
  8. Pollefliet Gianluca
  9. Squire Ben
  10. De Meester Luca
verslag: 

Voor de eerste keer dat Brussel-Zepperen niet in het voorjaar maar in volle zomerperiode werd betwist, was het Felix De Groef uit het naburige Blanden die de overwinning behaalde. Hij was de snelste van een kopgroep van vier die op 20km van het einde ontstond. Meer dan een halve minuut voorsprong kregen de vier nooit. Maar ze hielden stand en spurtte voor de zege.
Ondanks opkomende krampen toonde de 27-jarige Felix De Groef zich de snelste. Wie hem vooraf bij de favorieten had gezet, werd zonder twijfel met een rare blik bekeken. “Ook ikzelf had dit verre van verwacht”, bekende hij achteraf. “Mijn dichtste plaats dit seizoen was een 7de plaats in een koers in Wieze. Niets om in een topwedstrijd hoge ambities te koersteren dus.” Een echte winnaar is hij zeker niet. Een verzamelaar van ereplaatsen in grote wedstrijden evenmin. “Ik win elk jaar wel enkele wedstrijden, vaak in mijn buurt zoals bijvoorbeeld Tienen of Jauche. Wedstrijden waar ik bij manier van spreken met de fiets naartoe kan. Ook Zepperen is niet zove weg”, lacht hij. “Wie weet is dit een begin naar meer. Want Brussel-Zepperen winnen is toch niet niks. Ik had wel eens een rit in de Arden Challenge gewonnen. Maar dit is toch wel van een ander niveau.”
Met winnaars als Florian Vermeersch, Gerben Thijssen en de ons veel te vroeg ontvallen Michael Goolaerts waren het de jongste jaren Lottobeloften die deze wedstrijd kleurden en met de overwinning aan de haal gingen. Nu dus niet. Milan Fretin won wel de spurt van de groep, maar moest toezien hoe een half minuut eerder vier renners al voor hem de finishlijn hadden gepasseerd.
Na de streep ontmoetten we een duidelijk ontgoochelde Fretin. “Ik had zeker heel graag gewonnen”, stelt hij. “Alleen jammer dat we op het einde dat kleine gaatje op die vier leiders niet meer dicht kregen. Normaal zouden we voor Jarne Van de Paar gereden en gespurt hebben. Hij is momenteel onze beste man. Ik zou zijn lead-out zijn. Maar Jarne was heel slecht, gaf op, en dus werd mijn kaart getrokken. Ik had er ook vertrouwen in. Enkele dagen geleden had ik het parcours nog verkend en beseft dat er voor mij wel kansen waren. Op het einde hebben we volgens mij een klein foutje gemaakt door in de achtervolging een paar Lottomannetjes mee te sturen in counters. Daardoor werd er in het peloton enkel gereden tot ze het groepje met Lotto’s te pakken hadden, waarna het weer helemaal stil viel en de vluchters weer wat konden uitlopen. Misschien hadden we het anders moeten aanpakken, maar dat is praat achteraf. Ook heb ik toch ook nog wel wat last van mijn kuit waaraan ik vorige week in Frankrijk geblesseerd geraakte. Dat baart me zorgen. Woensdag start de Ronde van Vlaams-Brabant en daar wil ik toch ook goed presteren. Dus ik hoop dat het met die kuit tegen dan helemaal in orde komt.”