Brustem

Datum: 
28 feb 2016
Categorie: 
jun
Dln: 
103
Toptien: 
  1. Thijs Van Rooij
  2. Simon Renard
  3. Sylvain Moniquet
  4. Jan Otto
  5. Quentin Venner
  6. Alain Broos
  7. Stijn Daemen
  8. Miquel Druyts
  9. Dries Van Dyck
  10. Bjorn Vandebeek
verslag: 

Een veelwinnaar is Thijs Van Rooij zeker nooit geweest. Maar door meteen de openingskoers van het seizoen te winnen lijkt het erop dat hij het geweer van schouder zal veranderen. In Brustem pakte hij in de slotronde alvast keihard uit. Zijn vier metgezellen moesten noodgedwongen passen.
 “Dit is alvast een mooi begin”, glunderde de knaap Kanne meteen na de aankomst van de junioreswedstrijd in Brustem. Van Rooij staat bekend als een klimmertje. Zware hellingen waren er op het parcours in Brustem zeker niet. “Maar het was wel lastig”, verduidelijk Van Rooij. “Tijdens de grote ronde doorheen Haspengouw was het vaak op het kantje koersen en het ging trouwens constant op en af. Onderschat ook dat plaatselijke rondje niet. Daar zit toch een stekelig klimmetje in. Bovendien maakte de strakke wind het daar nog extra lastig. Uitgerekend daar heb ik de laatste ronde het verschil kunnen maken.”
Tijdens de grote ronde doorheen Haspengouw werd er stevig gekoerst. Er waren tal van aanvalspogingen. Even leek een kopgroepje van een achttal renners met daarbij ondermeer Kamiel Bonneu en Stijn Echelpoels een kloof te zullen slaan. Dat lukte hen dan toch niet echt. Uiteindelijk was het Sylvain Moniquet die op zo’n dertig kilometer van het einde een kloof sloeg. Het Waaltje maakte echt wel indruk, pakte een halve minuut op een achtervolgend viertal en zelfs meer dan een minuut op het peloton. Pas net voor het ingaan van de laatste plaatselijke ronde konden de achtervolgers Venner, Renard, Otto en Van Rooij aansluiten bij de koploper. Het leek dus op een spurt met vijf uit te draaien. Dat was zonder Thijs Van Rooij gerekend. “Ik ben geen spurter en wist dus dat ik zeker niet de sprint moest afwachten op te kunnen winnen”, aldus Van Rooij. “Op dat laatste klimmetje moest ik mijn kans grijpen. Het lukte”
Een eerste mooi resultaat na een winter hard werken. “Ik ben de inderdaad goed bezig geweest”, knikt Thijs die begeleid wordt door Stefan Szrek uit Gellik, gewezen verzorgen bij Sky en nu bij Tinkoff. “Als tweedejaars junior is het toch wel mijn bedoeling om in de grotere wedstrijden mij te kunnen laten zien. Deze overwinning is alvast een serieuze opsteker.”